Görüş Bildir
Haberler
Dijital Liderlikte Öne Çıkaran Yetkinlikler

etiket Dijital Liderlikte Öne Çıkaran Yetkinlikler

Doç. Dr. Pelin Vardarlıer
30.03.2023 - 10:33 Son Güncelleme: 12.04.2023 - 11:11

Dijital liderler iş dünyasında yükselişte.

Stratejik lider, vizyoner lider, girişimci lider, dönüşümcü lider, karizmatik lider bu liderlik tarzlarını hepimiz biliyoruz. Şimdi ise Dijital Liderleri konuşuyoruz. 

Kim bu dijital liderler? Hadi birlikte bakalım: 

Dijital lider, bilişim teknolojilerini çok iyi kullanabilen, mobil cihazları amacına uygun olarak kişiselleştirebilen liderlik becerisine sahip olan kişiler olarak tanımlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dijitalleşme ile birlikte öne çıkan dijital lider yetkinliklerini sıralamak gerekirse:

Dijitalleşme ile birlikte öne çıkan dijital lider yetkinliklerini sıralamak gerekirse:

Güçlü networkler ve işbirliği: Dijital lider, tüm takım arkadaşları, iş ortakları ve paydaşlarını karar verme sürecine dahil ederek, geri bildirim alma konusuna önem verir.

Girişimcilik/yenilikçilik: Girişimcilikten kasıt, sadece fikrini gerçekleştirmek amacıyla kaynaklar bulmak değil geleceği kurma isteğine sahip olmak ister. 

Vizyon ile katılımcı bağlılık sağlama: Dijital liderin vizyonu sayesinde iş arkadaşlarına ilham vererek ve onları sürece dahil eder. Aynı zamanda katılımcılığı arttırarak takımı birbirine bağlar.

Bilgi Teknolojileri: İletişim teknolojilerinin yanı sıra bulut teknolojisi, büyük veri, veri analizi vb. yeni uygulamaları ve yeni teknolojileri bilme ve kullanma yeteneği, dijital yeteneğin ayırt edici özelliğidir.

İş Yönetimi: İş zekâsı, işi kavrama yeteneği ile mevcut işi çok iyi bilmeye değil, iş konusunda keskin bir zekâya ve hızlı kavrama yeteneğine, işin operasyonel tarafına vurgu yapar.

Stratejik Düşünme: Stratejik düşünme; vizyon sahibi olma yâni yeni eğilimleri, gelecek beklentilerini, işletmenin gitmesi gereken yönü ve iş yapma biçimini öngörme yeteneğidir.

Aynı zamanda Dijital Lider yönetim tarzı olarak performansın yanında uzmanlık, hedef ve kültüre odaklanır. Bunun yanı sıra:

• Örgütsel hareket yeteneğine sahiptir, 

• Kanvas iş modelini benimserler,

• Yetenek geliştirme stratejilerine zaman ayırırlar,

• İnterneti ve dijital çağın araçlarını aktif kullanırlar,

• Ürün üretmenin yanında ürünü test etmeye de önem verirler,

• Hedeflerin yanında çıktılara da önem verirler,

• En hızlı doğruyu hedefler,

• Gündemi test etmek, geliştirmek, dönüştürmek isterler. 

Kısaca dijital dönüşümün öncüsü onlar. Değişime öncülük eden, sürekli öğrenme kültürünü destekleyen, güçlü iletişim becerisine sahip ve takım ruhunu güçlendiren profil… Dijital lider olabilmek için dijital dünyayı ve dijital dünya araçlarını, bunların nasıl kullanılacağını nasıl başarıya ulaşılacağını anlamak gerekiyor. Bu yetkinlikleri geliştirme çabasındaysan o zaman iş dünyasında yerin hazır. Dijital liderlik becerilerine sahip profesyonellere duyulan ihtiyaç, işletmelerin ve ekonominin tüm hiyerarşik seviyelerinde gerekli. Günümüzde dijital liderlik yetkinlikleri, yüksek teknolojiye ulaşmak için önemli bir ön koşul… Çünkü gelecekte teknolojik gelişme, dijital teknoloji alanındaki liderlerin bilgilerinin gelişimine dayalı olacak. 

Ve şunu da belirtmeliyim ki; dijital işletmelerin, dijital ortamı yönetecek, dijital liderlere ihtiyacı olacak. Google’ın kurucularından Larry Page, liderlik misyonu ile konuyu güzel özetliyor:

“Lider olarak görevim şirkette çalışan herkesin harika fırsatlara sahip olduğundan emin olmak ve yaptıkları işin anlamlı katkı yapmasını sağlamaktır.” 

Bu misyona sahip liderler işletmelerin varlığını sürdürebilmeleri için her türlü dijital dönüşüme öncülük ederler. 

Linkedln

Twitter

Instagram

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?