Görüş Bildir
Haberler
Dev toplantıda dakikalarca Türkiye'yi konuştular

Dev toplantıda dakikalarca Türkiye'yi konuştular

Gülen Adam
19.08.2014 - 09:00 Son Güncelleme: 19.08.2014 - 17:23

Almanya’nın Türkiye’yi neden kendisine tehdit olarak gördüğü ve dinlemeleri neden yaptığının detayları Wikileaks belgelerinde ortaya çıktı.

Türkiye güçlendikçe NATO müttefiki Almanyadurumu lehine çevirmek için derin kulağı BND’yi devreye soktu.  

YÜKSELEN GÜÇ TÜRKİYE, ALMANLARIKORKUTTU

Wikileaks belgelerine göre 2011 yılında Almanya’da Merkel'in başkanlık yaptığı devlet zirvesini bir araya getiren Federal Güvenlik Konseyi toplantısında dinlemeleri yaptığı iddia edilen BND’nin başkanı ve dönemin Alman Dışişleri Bakanı Türkiye'nin bölgesinde giderek etkin bir güç olduğunu ve Batı'ya bağlı kalmak istemediği yönünde uyarılarda bulunuyor.

Ulaşılan belgelerde dinlemenin asıl nedeni ortaya çıktı. Wikileaks’teki bilgilere göre Almanya, Türkiye’nin yükselen gücünden korktuğu için dinleme faaliyetlerinde bulundu. 

Wikileaks’te ise son derece ilginç bir bilgi yer alıyor. ’Gölge CIA’ olarak da bilinen ve CIA’nin düşünce kuruluşu olduğu iddia edilen Stratfor şirketinin baş analizcilerinden birisi olan Ben Preisler tarafından 10 Ekim 2011 tarihinde şirkete gönderilmiş olan yazıda Preisler hem 9 Ekim 2011 tarihinde Der Spiegel’de yer alan bir yazıyı hem de yazıda yer alan konu hakkında kendi edindiği bilgileri paylaşıyor. Almanya Federal Güvenlik Konseyi toplantısında iki yüzden fazla modern Leopard 2 tanklarının Suudi Arabistan’a satışının ana gündem maddesi olduğu toplantı hakkındaki habere ilişkin Preisler’in yazdığı bilgiler oldukça çarpıcı.

TOPLANTI KONUŞMASINA TÜRKİYE İLE BAŞLADI

27 Haziran 2011 tarihinde düzenlenen Konsey toplantısına başta Almanya Şansölyesi Angela Merkel olmak üzere neredeyse tüm hükümet kabinesi katılıyor. Toplantıya katılanlar arasında 2008 yılında İsrail ile Hizbullah arasında esir değişimi anlaşması için arabuluculuk yaptığı iddialarıyla gündemde olan BND’nin bir önceki Başkanı Ernst Uhrlau ile Dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de bulunuyor. Toplantıda ilk sözü alan Westerwelle gündem maddesi tank satışı olmasına ve Türkiye'nin gündemde olmamasına karşın söze Türkiye ile başlıyor ve ülkenin bölgede yükselen güç olarak politik hedeflerinden bahsediyor. 

YARIM SAAT BOYUNCA TÜRKİYE'Yİ KONUŞTULAR

Eski Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin ardından söz alan BND Başkanı Uhrlau da Türkiye’den bahsederek BND’nin Türkiye’yi nasıl gördüğünü açıklıyor. Uhrlau da Westerwelle de Türkiye’yi bölgesinde uyanan bir güç, gücünün artması yönünde politik açıdan riskli olan kararlar almaya hazır, bütünüyle batı dünyasına bağlı kalmak istemedikleri yönünde uyarıcı ve ne yapacağı kestirilemez bir ülke olarak tasvir ediyorlar.

Yarım saat süresince Türkiye hakkında konuşulduktan sonra BND Başkanı Uhrlau’nun Türkiye hakkındaki dosyalarını toplayarak toplantıyı terk etmesi de oldukça dikkat çekici bir nokta olarak yazışmalarda göze çarpıyor. 

TALİMATI BND BAŞKANI VERDİ

Bir diğer dikkat çekici nokta ise Türkiye’nin dinlenmeye başlandığı tarihte bu direktifi veren kişinin dönem tarihi itibariyle yine Ernst Uhrlau olması.

Kaynak: http://www.haber7.com/avrupa/haber/11...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0