Görüş Bildir
Haberler
Çok Fazla Uyumanın Yaratabileceği 7 Sağlık Problemi

Çok Fazla Uyumanın Yaratabileceği 7 Sağlık Problemi

Bengisu Azder
18.02.2015 - 02:38 Son Güncelleme: 18.02.2015 - 03:17

'Çok fazla' uyumak diye bir şey olduğuna inanmak zor gelebilir, çoğumuzun alabileceği son uyku damlası için bile mücadele ettiği düşünülürse hem de...

Ama doğru. Uyuma konusunda da aşırıya kaçılabilir.

Tam olarak ölçüsünü söylemek zor ama biliyoruz ki çoğu yetişkin iyi hissetmek ve çalışabilmek için 7 ile 9 saat arası uykuya ihtiyaç duyuyor.

Dokuz saati geçen uykularınızın düzenli hale gelmesi, altında yatan bir sağlık sorununun göstergesi olabilir, aynı zamanda sizin bu sorunlara ev sahibi olmanız için davetiye görevi de görür. Çok fazla 'Zzz'lamanın getirdiği riskler şunlardır:

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/2015/02...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Depresyon riskini arttırır.

Yetişkin ikizler ile yapılan 2014 yılındaki bir araştırmaya göre uzun saatler boyunca uyumak kişinin depresyon semptomlarını arttırıyor. 7-9 saat arası uyuyanların depresyon semptomları yüzde 27 iken, 9 saatten fazla uyuyanlarda oran yüzde 49.

2. Zekayı zayıflatabilir.

2012 yılında ihtiyar kadınlarla yapılan bir araştırmada altı yıllık periyotlarla bakıldığında, çok fazla (veya çok az) uyunduğunda  beyin fonksiyonlarının kötüleştiği gözlemlendi. Dokuz saatten fazla (veya 5 saatten az) uyuyanların, zekalarında iki yıl yaşlanmaya denk bir değişiklik fark edildi.

3. Hamile kalmayı zorlaştırabilir.

3. Hamile kalmayı zorlaştırabilir.

2013'te Kore'deki bir araştırma ekibi tüp bebek için uğraşan 650'den fazla kadının uyku düzenlerini inceledi ve 7 ile 8 saat arası saat uyuyanlarda hamilelik yüzdesinin en yüksek, 9 ile 11 saat arası uyuyanlardaysa en düşük olduğunu fark etti.

Ama, bulgular kesin bir bağlantıyı yaratmaya yetmedi. Dr. Evan Rosenbluth'a göre: 'Günlük düzen, hormon salgıları ve adet döngüleri ile uyku düzeni arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Ama kısırlıkla arasındaki bağlantıyı kurmak zor, onu etkileyen çok fazla detay var.'

4. Şeker hastası olma riskini arttırır.

Quebec'te yapılmış ufak bir araştırmada gece sekiz saatten fazla uyuyan kişilerin, 7 ile 8 saat arası uyuyanlarla karşılaştırıldığında, tip 2 diyabete ve bozulmuş glikoz toleransına sahip olma riskinin iki kat arttığı gözlemlendi.

5. Kilo almanıza yol açabilir.

5. Kilo almanıza yol açabilir.

Quebec'teki aynı araştırmada, 6 yıllık periyotlarla vücut ağırlığına ve yağ artışına bakıldı. 7 ile 8 saat arası uyuyanlar, daha az ve daha fazla uyuyanlara kıyasla daha fazla kilo aldı. 9 ile 10 saat arası uyuyanların kilo almaya yüzde 25 daha yatkın olduğu ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kalbe zarar verebilir.

Amerikan Kardiyoloji Birliğinin 2012'de sunduğu bir araştırmaya göre, geceleri sekiz ve daha fazla saat uyumak kalp sorunlarının artışı ile doğrudan bağlantılı. 3000'in üzerinde insandan toplanan bilgilere göre, daha çok uyuyanların anjin riskinin iki kat fazla olduğu sonucuna varıldı.

7. Çok fazla uyumak erken bir ölüme sürükleyebilir.

2010'da yapılan 16 farklı araştırmanın derlemesinde, normalden az ve fazla uyuyanların -herhangi bir sebepten- ölüm oranlarında artış bulundu. 1.382.999 farklı katılımcıdan alınan bilgilerde, 8 saatten fazla uyuyan kişilerde ölüm riskinin 1.3 kat daha fazla olduğu görüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
8
7
2
1
1
0