Görüş Bildir
Haberler
Çok Çalışan Fazla Emekli Maaşı Alacak

Çok Çalışan Fazla Emekli Maaşı Alacak

Haberomi
05.11.2014 - 22:09 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 22:45

Çok Çalışan Fazla Emeli Maaşı Alacak

Fazla süre çalışan memurların ve işçilerin daha az emekli aylığı almasını sağlayan yasa artık geçerli olmayacak.

Uzun müddet çalışanların daha az emekli aylığı alması uygulaması 2015 Aralık’ta son buluyor. 2015 senesi programına göre emekli aylığı parametreleri değişecek, uzun çalışan yüksek emekli aylığı alacak

Ekim 2008’den sonra yapılan bir tertip etme ile kazançlan uzun müddet çalışan işçi ve memurun emeklilikte daha az aylık alması sistemi artık rafa kalkıyor. Hükümet, 2105 senesi programında, 2015 Ocak başına kadar yapılacak tertip etme ile emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametrelerin değişeceğini ve çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde aktüelleneceğini izah etti. Böylelikle hükümet aylık bağlama oranlarını, çalışma müddeti uzadıkça daha yüksek emekli aylığı bağlanmasını sağlayacak şekilde tertip edecek. Aynı tertip etme ile Kamu İhale Yasayı’nda kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit eden patronun, kamu ihalelerine belirli bir müddet giremeyeceklerine konusunda farklık yapılacağı da belirtildi.

DOĞU’YA GİDEN ÖĞRETMENE YÜKSEK AYLIK

2015 programında ayrı olarak bilhassa Doğu ve Güneydoğu şehirlerinde büyük mesele olan deneyimli öğretmenlerin bölgede kalmasının teşvik edileceği ifade edildi. Bilhassa mevcut çözüm süreci ile beraber yürütülmesi düşünülen yeni tertip etmeye göre tecrübeli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun müddetli çalışmasının özendirilmesi emeliyle fiyatlarda farklılaşmaya gidilecek.

BİR HAYLİ HARÇ VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILIYOR

2015 programında hemen hemen herkesi sevindirecek bir haber de mevcut. Programa göre yeniden 2015 sonuna kadar bir hayli ürün üzerinden alınan işlem vergileri ile harçlar kaldırılacak. Programda Damga Vergisi Yasayı ve Harçlar Yasayı’nda ihtiyaç duyulan tertip etmelerin yapılacağı dile getirilerek “Bu kapsamda; Harçlar Yasayı’nda yer alan nispi ve maktu harçlar genel ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak revize edilecek; damga vergisi uygulamaları, teşvik edilmesi öngörülen sektörlerin belirli işlemlerini de kapsayacak şekilde gözden geçirilecektir” denildi. Hangi alanlardaki harç ve damga vergilerinin kaldırılacağı daha belli değil fakat özellikle cari açığa kapı aralayan ürünlerin yurtiçindeki imalatlarının teşvik edileceği biliniyor.

Programda ayrıca mevcut vaziyette özel bir mevzuatı olmaksızın hudutlu bir uygulama alanında faaliyet gösteren mikrofinans sisteminin yaygınlaştırılması emeliyle en iyi uygulamalar asal alınarak yasa krokisi hazırlanacağı da belirtildi.

İSTİSNALAR ARTIK YOK

Programın bir diğer maddesi; vergi kaybına kapı aralayan ancak etkin olmayan kural dışı, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirilerek, sisteme katılması öngörülen vergi harcamalarına ait kriterlerin belirlenmesi. Bu doğrultuda, amaçlanan düzeyde katkı sağlamayan tertip etmeler kaldırılacak veya revize edilecek.

Habertürk

Kaynak: http://haberomi.com/cok-calisan-fazla...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0