Görüş Bildir
Haberler
Cinsellikle Alakalı Her Şeyden Korku Duyma Durumu Olan Erotofobi Hakkında 9 Gerçek

etiket Cinsellikle Alakalı Her Şeyden Korku Duyma Durumu Olan Erotofobi Hakkında 9 Gerçek

luna
20.01.2023 - 22:11 Son Güncelleme: 27.10.2022 - 14:54

Erotofobi hakkında bilgi sahibi değilsen seni aşağıya alalım! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erotofobi nedir?

Erotofobi nedir?

Cinsellik korkusu olarak bilinen erotofobi, aslında diğer tüm cinsel fobileri de içine alan geniş bir terim. Bu nedenle de cinselliğe dair her şeye karşı duyulan korkuyu tanımlar.

Erotofobinin altında bulunan birçok türü vardır.

Bunlardan bazıları; 

  • Genefobi: Cinsel ilişki korkusu. Çoğu insan romantik ilişkilere başlamakta sorun yaşamaz fakat seks gibi onlar için ileri seviye olacak eylemlerden korku duyarlar.

  • Halefobi: Dokunma veya dokunulma korkusu. Bu fobi romantik ilişkileri değil, tüm ilişkileri etkiliyor ve fiziksel sevgiden kaçınma eğilimine yol açıyor.

  • Yakınlık korkusu: El ele tutuşmaktan öpüşmeye kadar her türlü yakınlaşmayı içeren cinsellikle gelebilecek duygusal yakınlıktan korku duyarlar.

  • Parafobi: Cinsel sapkınlık korkusu. Bu fobide bazı insanlar kendilerinin sapkınlaşmasından veya diğer insanların sapkınlıklarından korkarlar.

  • Jimnofobi: Çıplak olma ve hatta ileri boyutlara ulaştığında kendini ve başkalarını çıplak görme korkusu olarak kendini gösterir.

1. Erotofobiyle kendi başına yapılacak yöntemlerle başa çıkılabilir.

Erotofobi ve semptomlarıyla başa çıkabilmeniz için kendi başınıza yapabileceğiniz yöntemler vardır. Örneğin nefes kontrolü egzersizleri ve gevşeme egzersizleri ile seks korkusuyla gelen kaygıyı hafifletebilirsiniz.

2. Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirler.

Erotofobiye neden olabilecek birçok durumdan biri de genelleştirilmiş kaygı bozukluğudur. Bu durum gerçekçi ve ortada bir nedeni olmayan mantıksız korkulara neden olmakla beraber cinsel ilişkilerden aşırı derecede korkma ve kendini izole etme eğilimine yol açabilir.

3. Duygusal olarak savunmasız olmayı sevmezler.

Yakınlık korkusuyla da bağlantılı olarak benzer bir şekilde kişiler cinselliğin kendilerini savunmasız bıraktığını düşünürler. Bu sebeple de cinsellik korkutucu bir durum oluşturur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Cinsellikle ilgili bir veya daha fazla fobiye veya korkuya sahip olabilirler.

Erotofobinin birkaç alt türü olan genefobi, parafobi, jimnofobi vb. korkulara aynı anda sahip olabilirler. Yani sadece cinsel ilişki yaşamaktan değil, dokunulma, çıplaklık ve sapkınlık gibi korkularla da baş ediyor olabilirler.

5. Seks hakkında konuşmaktan kaçınırlar.

Seks yapma korkusunun üzerine seks hakkında konuşmak da onları rahatsız eder. Genel olarak cinsel ilişki adına olan dokunma, öpüşme gibi eylemlerden kaçınmakla birlikte seks düşüncesi endişe ve korkuyu tetikler ve bu konuda konuşmaktan tamamen kaçınmak onları daha iyi hissettirir.

6. Benlik saygısı ile mücadele ederler.

Benlik saygısı hayatın birçok alanını etkiler. Örneğin vücudundan fiziksel olarak hoşlanmadığı için kendileri hakkında sık sık olumsuz yorumlar yaparlar. Çıplak görünmekten çekindiğini dile getirmese de yaptığı yorumlar ve davranışlardan da bunu fark edebilirsiniz.

7. Cinsel olarak travma geçirmiş olan bireyler bir tür erotofobi geliştirme riski altında olabilirler.

Erotofobinin belirli bir nedenini belirlemek pek de kolay değildir. Örneğin, her erotofobisi olan birey tecavüze veya cinsel tacize uğramamış olsa da, cinsel açıdan travmaya sahip olan bireylerin erotofobik olma riskleri vardır.

8. Yakınlıktan kaçınırlar.

Yakın olma korkusu yaşadıkları ve bu durum onları tetiklediği için öpüşmek, sarılmak, dokunmak gibi seks ve fiziksel sevgiden oluşan eylemlerden kaçınırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Seksten zevk almak için mücadele ederler.

Havanızda olmadığınız günleriniz vardır ve bu normaldir değil mi? Fakat erotofobiye sahip olan insanlar için bu farklıdır ve sık sık olur. Bu mücadele bazı sorunlara yol açar. Örneğin, erkeklerde erektil disfonksiyon, kadınlarda da ağrılı cinsel ilişki gibi.

Cinsellikle alakalı duyduğunuz korkuyu bir uzmandan destek alarak yenmeniz mümkün!

Yaşadığınız korkuyu yenmenizi sağlamak için bilimde çare tükenmiyor. Bir uzmandan destek alarak korkunuzu yenebilir, cinselliği istediğiniz şekilde yaşayabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
5
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mert

benlik olay yokmuş ya