Görüş Bildir
Haberler
Cinsel Sağlık Uzmanlarının Üstüne Basa Basa Yanlışlığını Vurguladığı 19 Seks Klişesi

etiket Cinsel Sağlık Uzmanlarının Üstüne Basa Basa Yanlışlığını Vurguladığı 19 Seks Klişesi

Rinascita
19.09.2017 - 01:24

Seks hakkında bildiğimizi sandığımız ama çoğunlukla kulaktan dolma bilgilere dayandırdığımız 19 seks efsanesini sizler için BuzzFeed'den derledik.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/hilarywardle...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aynı anda iki prezervatif kullanmak, daha güvenli değildir.

1. Aynı anda iki prezervatif kullanmak, daha güvenli değildir.

Aynı anda iki prezervatif kullanmak, bir tane kullanmaktan daha iyi değildir. Her seferinde yalnızca bir tane kullanmak ve görevlerini yaptıklarına güvenmek daha iyidir.

2. Uçuk virüsü genital bölgelere yayılabilir.

Ağızda veya yüzde çıkan uçuklar, HSV-1 olarak adlandırılan virüslerden ötürü oluşur. Genital bölge ile ilgili olan virüsler ise daha çok HSV-2 virüsleridir. Fakat insanlar genellikle genital bölgedeki uçukların aslında HSV-1 virüsünden kaynaklanabileceğini düşünmezler. Dolayısıyla eğer uçuğunuz varsa, oral seksten uzak durun. Eğer uzak duramıyorsanız oral seks kondomu veya bildiğimiz kondomlardan kullanın.

3. Bildiğinizin aksine cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu öyle kendiliğinden geçip gitmiyor.

Birçok insan bu hastalıkların kendiliğinden geçip gideceğini düşünür. Ama mevzu bu değil. Bağışıklık sisteminiz kendi kendini iyileştiremez. Ama erken teşhis edildiğinde antibiyotikler yardımıyla tedavi edilebilir. 

Bu hastalıkların çoğu zaman hiçbir belirti göstermediğini de biliyoruz. Yani kendinizi iyi hissetseniz bile veya belirtiler ortadan kalksa bile, hastalığı hala taşıyor olabilirsiniz.

4. Frengi yalnızca eskiden var olan bir hastalık değil, son dönemlerde de ortaya çıkan bir problemdir.

4. Frengi yalnızca eskiden var olan bir hastalık değil, son dönemlerde de ortaya çıkan bir problemdir.

British Medical Journal'da bu yıl yayımlanan makaleye göre, son dönemlerde frengi olarak teşhis edilen hastalıkların sayısı 2012-2016 yılları arasında iki katına çıktı. 1949 yılından bu yana ulaşabileceği en yüksek seviyeye ulaştı. Fakat insanlar genellikle bu hastalığın yok olduğunu düşünüyorlar.

5. Ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.

5. Ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.

İyi haber şu ki; frenginin son fazlarına kadar fark edilmemesi özellikle şu günlerde çok da olası değil. Fakat tedavi sürecine başlanmazsa, hastalık vücudunuzda kaldıkça daha da kötüye gider. Enfeksiyon kapıldıktan 20-40 yıl kadar sonra, hastalık son fazına ulaşır. Kemiklerde ve organlarda frengi kabarcıkları oluşur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ve evet, cinsel yolla bulaşan hastalıklar oral seksle de bulaşabilir.

Felaket tellalı olduğumuz için kusura bakmayın ama cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu oral seksle bulaşıyor. Oral seks yapacaksanız da prezervatif kullanmak veya partnerinizle beraber test yaptırmak daha sağlıklı olacaktır.

7. Prezervatif kullanmak kuraldır, ama sizi cinsel hastalıklara karşı korumaz.

Çünkü birçok cinsel hastalık cilt teması ile de bulaşıyor. Bunun yanı sıra bu hastalıkların vücut sıvıları ile de yayılma riskini unutmayın. Cinsel olarak aktif bir hayatınız varsa o zaman bulunduğunuz bölgedeki sağlık kuruluşundan destek almayı unutmayın.

8. Genital bölgenizdeki kılları temizlemeniz, kasık bitlerinden kurtulmanıza yardımcı olmaz.

8. Genital bölgenizdeki kılları temizlemeniz, kasık bitlerinden kurtulmanıza yardımcı olmaz.

Kasık bitleri, kılların olduğu her bölgede yaşayabilir. Dolayısıyla eczahane veya pratisyen hekiminizden aldığınız ilaç, şampuan ile tedavi edebilirsiniz.

9. Zararsız olduklarını söyleyemeyiz.

Tedavi edilmediği takdirde kasık bitleri enfeksiyonlu bölgede soyulmaya, deri enfeksiyonuna ve yaralara neden olur. Ayrıca genital bölgenizdeki kıllar da bir müddet sonra keçeleşmeye başlar, kötü kokar ve enfeksiyonlu kabarcıklar oluşur.

10. Mastürbasyon yaparken de cinsel hastalık kapabilirsiniz.

10. Mastürbasyon yaparken de cinsel hastalık kapabilirsiniz.

Her ne kadar yaygın olmasa da, temizlenmemiş bir seks oyuncağının ortak kullanımı veya mastürbasyon ile cinsel hastalık kapabilirsiniz. Parmaklarınızda ve ellerinizde açık yaralarınız veya kesikleriniz var ise, bu durum hastalığı kapma riskini daha da arttırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sürtünme yoluyla da cinsel yollarla bulaşan hastalıkları kapabilirsiniz.

Tabii ki bunlar genital bölgelerinizin etkileşime girdiği ve çıplak olduğunuz durumlarda geçerlidir. Dolayısıyla eğer böyle bir cinsel temasa girecekseniz de, korunun veya üzerinizde kıyafetleriniz olsun.

12. Bunun yanı sıra el sıkışma ve sarılma ile bu hastalıkları kapmazsınız.

Aynı şekilde aynı bardağı paylaşarak veya aynı klozeti kullanarak bu tür hastalıkları kapmazsınız. Cinsel hastalıklara neden olan mikroorganizmalar insan vücudunun dışında çok uzun süre yaşayamaz. Dolayısıyla aynı havluları kullanmak, el ele tutuşmak ve aynı tuvaleti kullanmak herhangi bir sıkıntı oluşturmaz.

13. HIV virüsü, dövme makinesinden de bulaşabilir.

Dövme yaptırdığınız zaman, mürekkep ucunda iğne olan bir dövme tabancası ile derinize enjekte ediliyor. Lisanslı dövme sanatçıları genellikle sağlık ve güvenlik önlemlerini alırlar. Fakat evde bulunan dövme aparatları ile yapılan amatörler tarafından düzenlenen dövme partileri son dönemlerde giderek artıyor. Bu da HIV, Hepatit C ve kan yoluyla bulaşan diğer hastalıklara davetiye çıkarıyor.

14. Fakat unutmayın: HIV utanılacak bir şey değildir.

Eğer düzgün bir şekilde tedavi edilirse HIV kontrol edilebilen bir hastalık olur. Kullanılan ilaçlar virüsün ileri seviyelere ulaşmasını engeller. Aynı şekilde virüsün partnerinize geçmesini de engeller.

15. HPV aşısı sizi her türlü HPV virüsüne karşı korumaz. Ama yine de etkili olduğunu unutmayalım.

15. HPV aşısı sizi her türlü HPV virüsüne karşı korumaz. Ama yine de etkili olduğunu unutmayalım.

Birçok rahim ağzı kanseri HPV virüsünden ötürü ortaya çıkıyor. HPV için yapılan aşı, sizi bu virüsün iki çeşidine karşı korur. Bu iki virüs de HPV enfeksiyonundan ötürü kansere %70 oranında neden olan virüsler olarak biliniyorlar. Diğer iki tür de genital bölgede %90 oranında siğile neden oluyor. Fakat yine de düzenli olarak simir testi ve aşı yaptırmak en sağlıklı yöntem.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. HPV virüsü tanısı konulsa bile, lütfen panik yapmayın. Bu rahim ağzı kanserine yakalandığınız anlamına gelmez.

Evet, rahim ağzı kanserlerinin %99.7'si HPV virüsünden kaynaklanıyor. Fakat bu HPV virüsü taşıyan herkesin kanser olacağı anlamına gelmez. HPV virüsünün 100'den fazla çeşidi var ve bunların büyük çoğunluğu yüksek risk taşımıyor. Ve hatta yüksek risk taşıyan vakalar bile çoğunlukla anomalilere neden olmaz. Yine de garantiye almak için düzenli olarak simir testi yaptırın.

17. İnsanlar cinsel hastalıkların hepsini bildiğini sanırlar.

Fakat profesyonel değilseniz, hepsini bilmeniz çok da olası değil. Birçok insan Google'da semptomları aratarak kendi kendine teşhis koymaya çalışır. Ama Google'da tek başlık altında gördüklerinizden daha kapsamlıdır bu konu. Dolayısıyla kendi kendinize doktorculuk oynamak yerine, en yakın sağlık kuruluşundan yardım almanız daha iyi olacaktır.

18. Doğum kontrol ilaçları kullanırken de hamile kalabilirsiniz.

Doğum kontrol hapları doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde %99 oranında koruyucudur. Birçok kadın düzenli olarak kullanmamasına rağmen, ilaçların etkililik oranı en fazla %91'e düşüyor. Ama unutmayın, yine de cinsel hastalıklardan korunmak için prezervatife ihtiyacınız var. Tabii partneriniz de siz de gerekli testleri yaptırmadıysanız...

19. Regl olurken de hamile kalabilirsiniz.

Spermlere güven olmaz arkadaşlar. Bu küçük canavarlar, vücut dışında beş güne kadar yaşayabiliyorlar. Bu da demektir ki, regl döneminizin sonuna doğru sevişirseniz, erken yumurtladığınız takdirde dört gün sonrasında hamile kalabilirsiniz. Her ne kadar olasılık yüksek olmasa da, böyle bir ihtimal bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
567
285
142
142
142
138
117
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın