Görüş Bildir
Haberler
Çin: 'ABD'nin Denizaltısını Teslim Edeceğiz'

Çin: 'ABD'nin Denizaltısını Teslim Edeceğiz'

Emre Ordu
16.12.2016 - 22:43 Son Güncelleme: 18.12.2016 - 10:25

Çin Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizi’nde Washington yönetimine ait insansız denizaltı aracının ABD’ye teslim edileceğini bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizi’nde Washington yönetimine ait insansız denizaltı aracının ABD’ye teslim edileceğini bildirdi. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, 15 Aralık’ta söz konusu bölgede Çin ordusu tarafından alıkonulan insansız denizaltı aracına ilişkin soruşturmanın tamamlandığını belirterek, Çin ve ABD arasında konuya dair iletişimin devam ettiğini kaydetti.Yang, denizaltına yönelik gerçekleştirilen incelemelerin ardından Çin’in insansız denizaltıyı ABD’ye uygun şekilde teslim etmeye karar verdiğini belirtti.

"Önlemlerimizi alacağız"

"Önlemlerimizi alacağız"

ABD’nin Güney Çin Denizi’ne yakın keşif ve askeri gözlem yapmak için sıklıkla gemi ve uçak gönderdiğini hatırlatan Yang, 'Çin, ABD’nin bu tür eylemlerine kararlılıkla karşı çıkıyor ve Washington yönetiminin söz konusu eylemlerini durdurmasını talep ediyor” ifadelerini kullandı. Yang, ülkesinin ABD’nin Güney Çin Denizi'ndeki ilgili eylemlerine karşı tedbirli davranmaya devam edeceğini ve buna karşılık gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi.Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Deniz Kuvvetlerinden bir yetkili dün Güney Çin Denizi’nde kimliği belirlenemeyen bir insansız denizaltının tespit edildiğini ve seyrüsefer serbestisinin güvenliğini sağlamak için araca ilişkin soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz gün Çin'in, Güney Çin Denizi'nde ABD'ye ait bir insansız deniz altı aracına el koyduğu açıklanmıştı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, olayın Güney Çin Denizi'nde araştırma için bulunan Amerikan donanma askerlerinin gözü önünde meydana geldiğini anlattı. Davis, konusu olayın, ABD donanmasına ait insansız bir denizaltı aracının, Güney Çin Denizi'nde gizli olmayan 'bilimsel veri' toplarken meydana geldiğini ifade etmişti.

ABD resmi olarak şikâyetçi olmuştu

ABD resmi olarak şikâyetçi olmuştu

ABD'nin resmi olarak şikâyetçi olduğunu söyleyen Davis, insansız denizaltı aracının iade edilmesini talep ettiklerini belirtmişti.

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına ABD ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor.

Ayrıca bir Amerikan düşünce kuruluşunun hazırladığı ve Çarşamba günü kamuoyuna açıklanan raporda, havadan çekilen fotoğrafların Çin'in ABD'nin itirazlarına karşın, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yedi yapay adaya silah yerleştirdiğini gösterdiği belirtilmişti.

Trump'ın Tayvan liderine telefonu tepki çekmişti

Trump'ın Tayvan liderine telefonu tepki çekmişti

 ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ve Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen 

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile telefonda görüşmüş ve Washington'un 1979'da Tayvan'la resmi ilişkilerini kesmesinden bu yana süregelen geleneği bozmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine ABD'ye protesto notası çekmişti.

Son olayın ABD'nin Çin'in bölgede artan askeri gücüne yönelik kaygılarını daha da arttırması bekleniyor.

Al Jazeera, AA ve BBC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
198
110
38
19
14
12
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

Ne iyi niyetli şu Amerika. değilmi ya. Şuraya bak tuzluluk oranı ölçmek için kalkmış taa nerelere gitmiş. God Bless America.

Ali Veli

Yalnız dikkat ederseniz insansız yazıyor. Teknoloji geliştirmemiz ve ihracatı bir an önce artırmalıyız yoksa yakında onların ürettiği teknolojiyi alabilecek ... Devamını Gör

Dexfall

Merak etme yeterince önem veriliyo(bağımsız şirketler tarafından). Savunma alanında sayılı ülkelerden birisiyiz altyapımız sağlam 2020 sonrası teknolojimiz p... Devamını Gör

Napıyordunuz lan Güney Çin Denizi' ne demokrasi mi götürüyodunuz ?