Görüş Bildir
Haberler
Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Vücudu İçten Korumanın 12 Doğal Yolu

Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Vücudu İçten Korumanın 12 Doğal Yolu

Malum yaz ayları, kavurucu sıcaklar... Hayatımızda deniz, kum olmasa da güneş her daim var! Bu kavurucu sıcaklarda dışarı çıkmamız gerektiğinde, güneşten korunmak için birçok farklı yöntem deniyoruz. Büyük şapkalar takıp faktörü yüksek kremler sürüyoruz. Bunlara ek olarak cildimizi yalnızca dışarıdan değil, içeriden de desteklemek için tüketebileceğimiz besinlerin listesini oluşturduk. Bu besinleri, güneşin etkisini en çok hissettiğimiz yaz aylarında daha çok tüketmeye özen gösterebiliriz.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Turunçgiller (limon, portakal ve greyfurt) C vitamini açısından yüksektir

Araştırmacılar, vitamin E ile birlikte uzun süreli bir C vitamininin alımının güneş yanığı potansiyelini azaltabileceğini savunmakta. Yüksek seviyede C vitamini içeren limonen besinlerin cilt kanseri riskini azalttığı düşünülüyor. Turunçgil meyveleri ayrıca hücrelerinizi cilt kanserine yol açabilen serbest radikal hasarlardan (güneş yanığı esnasında) korumak için çalışan antioksidanlar da içerir.

2. Havuç beta-karoten açısından en iyi beslenme kaynaklarından biridir.

Beta-karoten aynı zamanda cildin güneşe maruz kalmasından kaynaklanan serbest radikal hasarına karşı korur. Bu nedenle havuç, özellikle E vitamini ile kombine edildiğinde, güneş yanığına karşı daha fazla koruma sağlayabilir.

3. Çilek, antioksidanların ve C vitamininin güçlü bir kombinasyonunu içeriyor ve bu cildi güneş hasarından korumaya yardımcı oluyor.

Ayrıca güneş yanığına sahip cildin iyileşmesine yardımcı olabiliyor. Güneş yanıklarınız varsa, birkaç çilek alıp ezin. Yanıkların üzerine sürdükten sonra birkaç dakika bekleyip durulayın.

4. Yeşil çay, içinde güneş yanığı ağrısına yardımcı olan tanik asit ve EGCGs adı verilen antioksidanlar içerir.

Bir fincan yeşil çay içtiğinizde vücudunuz, hastalık önleyici özelliklere sahip olan ve güneş yanığı iltihaplanmasına ve uzun süreli UV ışınlarının hasarına karşı koruyucu kateşinleri alıyor. Bazı çalışmalar, günde yalnızca iki fincan yeşil çay içmenin ek güneş koruması sağlamasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

5. Nar, aynı zamanda cildi güneşin UVA ve UVB ışınlarından kaynaklanan hücre hasarına karşı koruyabilecek ellagic asit içerir.

Bir araştırmada nar özü, güneş kremi ile birlikte kullanıldığında, SPF'yi (Güneş Koruma Faktörü) yüzde 20 arttırdığı görüldü. Nar, aynı zamanda, serbest radikal hasarından korunmayı artıran bir enerji santrali antioksidanı olan glutatyonu da arttırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Badem, cildi güneş ışığından koruyan ve onaran E vitamininin en iyi kaynaklarından biridir

Badem ayrıca, UV hasarına ve kırışıklığa neden olan kollajen dökülmesine karşı koruma sağladığı gösterilen quercetin içerir.

7. Üzümün içeriğindeki fito, güneşle bağlantılı olan hücre ölümünü ve cilt kanseri oluşumunu yavaşlatabilir.

7. Üzümün içeriğindeki fito, güneşle bağlantılı olan hücre ölümünü ve cilt kanseri oluşumunu yavaşlatabilir.

Üzümler ayrıca çekirdeğinde UV ışınlarıyla uyarılan deri kanserini önleyen proantosiyanidinleri ve diğer polifenolleri de içerir. Dondurucudan çıkarıp buzlu yiyerek tüm yaz serinleyebilirsiniz.

8. Yeşil marul, ıspanak, lahana ve pazı; antioksidan, lutein ve zeaksantin için mükemmel kaynaklardır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yeşil yapraklı sebzelerin, UV ışığının neden olduğu hücre büyümesini durdurmakta etkili olduğu görülmüş. Her gün salata yiyerek yazı geçirmeye ne dersiniz?

9. Domates içerdiği likopenle güneş ışınlarının etkilerini azaltabiliyor.

Likopen, aşırı güneşten üretilen serbest radikalleri nötralize eden karotenoid ve antioksidandır. Bu içerikler, işlenmiş domatesleri (ketçap, domates salçası veya domates suyu gibi yiyeceklere pişirilmiş veya parçalanmış haldeyken) vücudumuz için daha yararlı hale getirir.

10. Karpuz tam bir likopen deposu!

10. Karpuz tam bir likopen deposu!

Domatesle aynı etkiyi yaratan karpuz, domatesten %40 oranında daha fazla likopen içerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Zerdeçal cilt hücrelerini korumada yardımcı bir besin kaynağı.

11. Zerdeçal cilt hücrelerini korumada yardımcı bir besin kaynağı.

Laboratuar çalışmaları, zerdeçalın ultraviyole B radyasyonunun (UB radyasyonu) neden olduğu hasardan cilt hücrelerinin korunmasına yardımcı olabileceğini göstermekte.

12. Keten tohumundaki Omega-3 yağ asitleri cildinizi güneş yanığından korur, güneş yanığı oluşursa ilave iltihapları azaltır ve cilt kanseri ile mücadele edebilir.

12. Keten tohumundaki Omega-3 yağ asitleri cildinizi güneş yanığından korur, güneş yanığı oluşursa ilave iltihapları azaltır ve cilt kanseri ile mücadele edebilir.

Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, keten tohumu yağı cildinizi UV ışınlarına karşı koruyabilir ve cildinizin nemli kalmasını sağlayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
13
12
12
9
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın