Görüş Bildir
Haberler
Cihan Taş Yazio: Pandemi Sürecinde Ebeveynlik

etiket Cihan Taş Yazio: Pandemi Sürecinde Ebeveynlik

Onedio Arena
15.05.2021 - 13:33 Son Güncelleme: 25.06.2021 - 14:00

Mizaca uygun çocuk yetiştirmek ile büyütmek arasındaki fark, çocuk bir toplum içine girdiği zaman tanınır ve anlaşılır. Çoğunlukla çocuklar, içinde bulundukları durumları çevresine yansıtmaktadırlar. Tartışmacı ve kavgacı olmayı, yalancı ve ikiyüzlü olmayı, tembellik ve verdikleri sözleri tutmamayı ve birçok davranışı aile bireylerinden öğrenir. Aynı zamanda çocuklar; bunların tam tersi ilkeli olmayı, çalışmayı, erdemli ve savaşçı, dürüst olmayı da aile bireylerinden öğrenirler. Özetle, çocuklar aile bireylerinde gördükleri davranışları olayları kendi kişilik ve karakterlerini değer sistemlerine göre oluşturmaya çalışır. Bu durumda farklılık göstermeyen tek şey çocukların söylenenden çok gözlemleyerek öğrendiği gerçeğini değiştirmediğidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akıl almaz bir dönemden geçiyoruz.

Bu gerçeküstü dönemde ebeveynler olarak olağan tepkiler vermek söz konusu mu, önemli olan hem kendimizin hem de çocuklarımızın üzerindeki korku ve endişeyi yönetmek mi  ya da eğitimin PİN kodları olduğu gibi her bireyin de PİN  ve PUK kodlarını bilmek mi?

Örneğin, mesleğimizde pin kodumuzu bilmediğimizde ya da yanlış giriş yaptığımızda iletişim kurmamız maalesef mümkün olmuyor. Böylelikle başarısızlık serüvenimizi başlatmış oluyoruz. Pandemi sürecinde hepimizin yaşadığı belirsizlik, bütün hayatımızı etkilediğinden endişeli ve kaygılı bir bekleyiş içine girdik. 

Kısacası uzun bir süre evde kalmak özellikle çocuklu ailelerde daha fazla kaygı ve endişeye neden oldu. Bazı çocuklarda daha çok kaygı yüklendi, öfkeli oldular. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarını tanımlaması ve çocukların içinde bulunduğu gelişim sürecini göz ardı etmemesi gerekiyor. Yaşanılan bu olağanüstü durumda çocuklarla sık sık duyguları hakkında konuşalım. 

Aile bireyleri olarak sakince oturup, nasıl bir dönemden geçtiğimizle ilgili konuşup onlara kontrollü bir şekilde kendimizi ve yaşadığımız zorlukları anlatabiliriz. Böylelikle kendi duygularını ifade etmelerinin yolunu açmış oluruz.

Her insan kendine has bir şekilde dünyaya gelir.

Karşımızdakinin pin ve puk kodlarını bilirsek, ona göre ne yapacağımızı daha iyi öğrenebiliriz. Tek bir doğruyu ile devam etmemeliyiz. Eğer tek bir doğruyu kabul edersek problemleri çözemeyiz tam tersi büyütürüz. Ebeveynlerin üç temel bileşeni vardır. Bunlar; şefkat – sevgi, çocuğa alan tanımak, sınır koymaktır.

Sınırlar aslında çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlar ve doğru şekilde çizilen sınırların içinde çocuğa özgürlük tanımak gerekmektedir. Kısacası çocuklara güvende olduklarını hissettirmek gerekir. Pandemi öncesi ve sonrasında günlük rutinlerinin bozulmadan devam etmesi çocukların kaygı ve endişe yaşamasına engel olur. Bu durum yetişkinler için de tam tersi bir durum değildir. Anne – babalar çocukla konuşurken, çocuk kaygılıysa, öfkeliyse, mutsuzsa, bu durum karşısında problemleri saptayıp ilişkimizi tekrar yapılandırmalıyız. Aslında çocuklarımızın mizacına yani pin ve puk kodlarını belirleyip ona göre düzenlemeliyiz ve genel olarak çocuğun öğrenmesine odaklanmalıyız. 

Bu süreçte bilhassa çocukların kademesine uygun öğrendikleri şeye önem vermeliyiz. Çocuklarınızı anlamak için öncelikle kendi tutum ve davranışlarınızda değişiklik yapın ve çocuklarınızı dinlemeye çalışın. Dinlerken yorum yapmayın ve problemi beraber çözmeye çalışın. Onların anlattıkları mesajları doğru anladığınızla ilgili bildirimlerde bulunun. Bu durum çocuğunuzun gelişimi açısından önemlidir. 

Çocuklarınıza uygun ders çalışma ortamları hazırladığınız gibi beraber aktivite yapacağınız ortamları hazırlayın. Hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri gelişimdir ve çocuklarımızı kalıplaşmış bireyler değil, gelişmiş birey olarak yetiştirmeye itina gösterin. Gelişmiş insan tipine göre yetişmiş çocuklar otokontrollerini sağlamış olur.

Özetle; ilk eğitim ailede verilen eğitimdir ve  ne kadar güçlü olursa, sağlam bir kişilik ve karakter ortaya çıkar. İd, ne kadar etiklerse etkilesin, ego ve süpergo kontrol mekanizmalarını geliştirmektedir. Çocuğunuz etkilenen değil, etkileyen vagon değil, lokomotif olur. Sonuç olarak destekleyici ebeveynler olun. Her çocuğun başarılı olduğu, iyi olduğu bir alan vardır. Hedefe yürürken, aşılan yolda yaşanılanlar önemlidir. Bu süreçte ev ortamında önem verilen şey süreç olsun. Başarılı çocuk, gelişimi desteklenmiş çocuktur.

 Cihan Taş

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
21
10
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Çok başarılı bir yazı olmuş. Tespitler on numara. Yazılarınızın devamını bekliyorum. Teşekkür ederim. :)

Gizem Yenikler

Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.