Görüş Bildir
Haberler
CHP'den Kadın Hakkı İhlalleri Raporu: '18 Yılda 15 Bin 557 Kadın Öldürüldü'

etiket CHP'den Kadın Hakkı İhlalleri Raporu: '18 Yılda 15 Bin 557 Kadın Öldürüldü'

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi Türkiye'de kadına yönelik hak ihlalleri bir kez daha gündemde. Bu konuya ilişkin bir rapor hazırlayan CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 18 yıllık AKP iktidarı boyunca gerçekleşen hak ihllalerine yer verdi. Raporunda Türkiye'nin cinsiyet eşitsizliği sıralamasında 153 ülke arasında 130'uncu olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, kadınların iş yaşamı ve siyasete katılımında da ilerleme kaydedilmediğinin altını çizdi. Devlet kurumlarının kadına yönelik şiddet olaylarında pasif kaldığını ve somut adımlar atılmadığını belirten Tanrıkulu, AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca en az 15 bin 557 kadının yaşam hakkının ihlal edildiğini söyledi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan “2002-2020 Yılları Arasında Türkiye’de Kadın Hakkı İhlalleri” raporunda dikkat çeken başlıklar şöyle:

"AKP iktidarında 15 bin 557 kadının yaşam hakkı ihlal edildi"

"AKP iktidarında 15 bin 557 kadının yaşam hakkı ihlal edildi"
  • AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken 2019’da en az 474 kadın, 2020 Ocak ayında 27, Şubat ayında ise 22 kadın öldürüldü. 

  • AKP’nin iktidara geldiği günden 2020 Mart ayına en az 15 bin 557 kadının yaşam hakkı ihlal edildi.

"Devlet kurumları gerekli adımları atmıyor"

"Devlet kurumları gerekli adımları atmıyor"
  • İktidarın ve mensuplarının kadınlara yönelik kullandığı ötekileştirici ve cinsiyetçi dil de kadına yönelik şiddete alt yapı oluşturmakta; iletişim araçları ve bazı TV programlarında kullanılan sorumsuz söylemler ise bu ağır bilançoyu olağan göstermeye çalışmaktadır. 

  • Devlet kurumları, denetim mekanizmaları ve iktidar; sorunların çözümüne yönelik üzerlerine düşen görevlerde gerekli politikaları yürütmemekte ve somut adımlar atmamaktadır.

  • 2015 yılında tecavüze direndiği için vahşice öldürülen Özgecan Aslan'ın ardından kamuoyunda 'Özgecan Aslan Yasası' olarak bilinen, kadın cinayetlerinde haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin kaldırılmasını öngören düzenleme ise 2019 yılında da meclisten geçememiştir.

  • 6284 Sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin tüm yetkili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilmesi çağrıları kayıtsız kalmakta, ek olarak MEB tarafından bazı tarikatlarca basılan ve cinsiyet eşitsizliğini vurgulayan yayınların ilk ve orta dereceli okullarda dağıtıldığına dair haberler de basında yer bulmaktadır.

"Cinsiyet eşitsizliği artıyor"

"Cinsiyet eşitsizliği artıyor"
  • Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi araştırmasına göre kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu 167 ülke arasında Türkiye 114. sırada, 

  • Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda ise Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada kendisine yer bulabilmiştir.

"Siyasette ve iş dünyasında kadın temsili yetersiz"

"Siyasette ve iş dünyasında kadın temsili yetersiz"
  • 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde kadınlar, erkek egemen siyasette kendilerine yer bulamamış 8 bin 257 belediye başkan adayının sadece 652’si kadın olmuştur. 

  • Günümüzde mevcut bin 389 Belediyenin 3 büyükşehir, 2 il, 38 ilçe ve 2 belde olmak üzere 45’i kadın adaylar tarafından kazanılmış ve KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesi nedeniyle bu sayı 43’e düşmüştür.

"İş gücüne katılım yüzde 35"

"İş gücüne katılım yüzde 35"
  • Kent ve kırsal alanda farklılık göstermekle birlikte iş gücüne katılım ülke genelinde 2019 yılı eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 72.6, kadınlarda ise yüzde 34.9 olmuş ve değişiklik göstermemiştir. 

  • Cinsiyet ayrımcılığının eğitime yansımasının bir sonucu olarak günümüzde üst düzey yöneticilik konumları kadınların en düşük oranla çalıştıkları meslek olarak kalmıştır.

Duvar

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
47
10
8
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Eğitimli bir toplum yaratmak yerine zaten ataerkil olan toplumda dinsel bağnazlık ve cehalet övülür, üstüne bunların yeşereceği kurumlar fazlalaşırsa bir şey... Devamını Gör

Bozkurt

Aslında dinsel bağnazlık ve cehalet için örnek vermene gerek yoktu, zaten paçadan akıyor. Lâkin hâlâ bir şeylerle yüzleşmek yerine suçu başkalarına atıp inan... Devamını Gör

Kunti kunti

Dehşet, ürkütücü, üzücü, utanilasi, kahronulasi bir tablo.

Yldz.r

ya Allasen kızmayım diyorum da kadınlarımızın ölümü ile iktidarın alakâsı ne?

Barkın Çetin

Caydırıcı bir cezanın olmaması olabilir mi acaba? Bir düşün istersen.