Görüş Bildir
Haberler
CHP 35 İlde Yok

CHP 35 İlde Yok

ATKN
02.11.2015 - 11:56 Son Güncelleme: 02.11.2015 - 15:11

CHP için seçim sonuçları bir düş kırıklığı oldu. Oylarının yüzde 30’a dayanmasını bekleyen parti, yüzde 24.95 olan oy oranını yaklaşık 0.5 puanlık artışla 25.7’ye çıkardı, vekil sayısını da 134’e çıkardı. CHP’nin 1 Kasım için listelerinden aday gösterdiği isimlerden Mustafa Sarıgül Meclis’e giremezken, Yalova Milletvekili Muharrem İnce yerini korudu. Deniz Baykal'ın en yaşlı üye olarak yeniden TBMM’yi açması beklenirken, IŞİD’in kaçırdığı konsolos Öztürk Yılmaz da CHP sıralarında yerini aldı. RTÜK üyeliğinden istifa edip CHP’den aday olan Ali Öztunç meclise giremedi. CHP Çanakkale, Mersin, Zonguldak ve Eskişehir gibi dört kalesinde birinciliği AK Parti’ye kaptırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oyların yüzde 30’a dayanmasını bekleyen parti, yüzde 24.95 olan oy oranını yaklaşık 0.5 puanlık artışla 25.5’e çıkardı, vekil sayısını da 3 artırdı. Buna karşın 7 Haziran’da HDP’ye gittiği söylenen “emanet” oylar geri dönmedi. 

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre partide, “Kandil de, Saadet Partisi de MHP de AKP’ye çalıştı. Biz elimizden geleni yaptık” değerlendirmesi yapıldı. 1 Kasım’dan en kötü ihtimalle “koalisyon ortaklığı” sonucu bekleyen CHP’de, çıkan sonuçlar nedeniyle gözler, partinin önümüzdeki ay yapılacak kurultayına çevrildi.

25 bandında

CHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 24.95 oy almıştı. 2011’de 135 olan milletvekili sayısı da 132’ye gerilemişti. 7 Haziran sonrası süreci en iyi yöneten parti olduğunu düşünen parti, 1 Kasım için beklediği oy oranını yakalayamadı, 1 Kasım hedefini yüzde 30 bandı olarak belirleyen parti, 25.5’te kaldı. 2011’de Kılıçdaroğlu ile yüzde 25.9’a ulaşan parti, 7 Haziran’da 1 puan gerilemişti. Dünkü sonuçlarla birlikte parti tekrar 2011 seviyesine geldi ve 25 bandını kendisine “sabit oy oranı” olarak belirledi.

Vekil sayısı arttı

2011 seçimlerinde 135 vekil çıkartan parti, 7 Haziran’da 132 vekile gerilemişti. Dünkü sonuçlarla birlikte vekil sayısı tekrar 135’e çıktı. CHP vekil sayısı açısından da 2011’e döndü.

7 Haziran’da CHP 10 ilde birinci olmuştu. Ancak dünkü seçimle birlikte bu sayı 7’ye düştü. Parti Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla’da ilk sırayı alırken, 7 Haziran’da kazandığı Mersin, Çanakkale, Eskişehir ve Zonguldak’taki unvanını AKP’ye kaptırdı.

35 ilde CHP yok

CHP, 7 Haziran seçimlerinde Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Van, Şanlıurfa, Şırnak, Yozgat, Niğde, Ardahan, Kahramanmaraş ve Tunceli olmak üzere 38 ilden vekil çıkartamamıştı. Parti dün Niğde, Ardahan ve Tunceli’den birer vekil çıkardı ancak, bu kez de Erzincan’daki 1 vekilliğini kaybetti. Böylece vekil çıkartılamayan il sayısı 35 oldu. Parti 7 Haziran’da olduğu gibi en düşük oyu Şırnak’tan aldı, oy oranı 1.16’da kaldı.

İstanbul’dan 7 Haziran’da 28 vekil çıkartan parti, yine aynı sayıda kaldı. İzmir’de 12 olan vekil sayısı 14’e çıkarken, Ankara’da 11 olan vekil sayısı korundu.

Tunceli’de 1 vekil

CHP, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de bir şok yaşamıştı. Partinin oy oranı yüzde 20.6’ya düşerken, kentteki iki vekillik de HDP’nin olmuştu. CHP açısından dünün tesellilerinden biri, kentteki 1 vekilliğin tekrar kazanılması oldu. Partinin oy oranı yüzde 29’a ulaşınca, 2 vekilden 1’i de CHP’ye geçti. Diğer vekilliği de HDP kazandı.

'Sorumluluğumuz arttı'

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonuçların ardından parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, 'Ortaya çıkan tablo, CHP’nin sorumluluğunu çok daha ileriye taşımıştır. Bunun bilincindeyiz. Biz bu ülkede güçlü bir demokrasinin, sağlıklı bir demokrasinin, iyi işleyen kuralların olmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla ortaya çıkan tabloda, diğer muhalefet partileri oy kaybettiklerinden ötürü bizim sorumluluğumuz çok daha fazla artmıştır' demişti.

IŞİD'in kaçırdığı konsolos vekil oldu

IŞİD'in kaçırdığı konsolos vekil oldu

Yeni Şafak'tan Nuriye Çakmak'ın haberine göre Haziran 2014'te Musul Başkonsolosu olarak görev yaptığı dönemde Başkonsolosluğa IŞİD tarafından yapılan baskın sonrası 49 kişiyle birlikte kaçırılan ve 101 gün boyunca alıkonulan Öztürk Yılmaz, CHP'den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etmişti. Ardahan'dan 1. sırada aday gösterilen Yılmaz, meclise girdi.

Muharrem İnce yerini korudu

Muharrem İnce yerini korudu

2002, 2007, 2011 ve 2015 genel seçimlerinde Yalova Milletvekili olarak TBMM'ye giren, 2014 grup başkanvekilliğinden istifa ederek genel başkanlık yarışında Kılıçdaroğlu'na rakip olan ve Yalova 1. sıradan yeniden aday gösterilen Muharrem İnce, milletvekilliği görevini sürdürecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Baykal 'en yaşlı vekil'

Baykal 'en yaşlı vekil'

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın 7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi partide eleştirilere neden olmuştu. Geçtiğimiz seçimde Antalya'da yapılan parti ön seçiminde ikinci olan Baykal'ın aday gösterilip gösterilmeyeceği de kulislerde tartışılıyordu. Deniz Baykal, Antalya 2. Sıradan aday gösterildi ve meclisin en yaşlı vekili olarak görevine devam edecek.

Mehmet Bekaroğlu'nda sürpriz yok

Mehmet Bekaroğlu'nda sürpriz yok

İstanbul 3. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'ten boşalan 7 sırada aday gösterilen Mehmet Bekaroğlu da 1 Kasım seçimleri sonrası CHP sıralarındaki yerini aldı.

Sarıgül'e yine hüsran

Sarıgül'e yine hüsran
İçeriğin Devamı Aşağıda

7 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilemeyen CHP adayı Mustafa Sarıgül, yine kritik bir noktadan, İstanbul 2.bölge 9. sıradan aday gösterilmişti. Ancak 1 Kasım seçimlerinde de mecliste yerini alamadı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
98
50
24
15
13
8
0