Görüş Bildir
Haberler
Cemevine 'Vakıf' Formülü

Cemevine 'Vakıf' Formülü

adem kara
13.11.2014 - 09:30 Son Güncelleme: 13.11.2014 - 09:42

Diyanet ‘ibadethane’ statüsüne sıcak bakmayınca hükümet, yeni seçeneklere yöneldi.

Her seçim döneminde Alevi açılımı başlatan AKP, genel seçimler öncesinde cemevlerinin statüsü konusunda bir karar verilebilirse bazı adımlar atmayı planlıyor. 

Cumhuriyet'ten Emine kaplan'ın haberine göre, Diyanet’in cemevlerine ‘ibadethane’ statüsü verilmesi ve Diyanet içinde bir birim oluşturulmasına soğuk yaklaşması nedeniyle ortaya konan formüller içinde “kamu yararına dernek” statüsü verilecek bir vakıf kurulması, devlet bütçesinden ödenek ayrılması formülü öne çıkıyor. 1500’e yakın Alevi dedesine maaş verilmesi üzerinde duruluyor.

'Hükümet samimi değil'

Hükümetin 5 yıl önce başlattığı, ancak bugüne kadar sonuçlandırılamayan ve genel seçim öncesi yeniden gündeme getirilen Alevi açılımı konusunda 7 Haziran 2015’te yapılacak seçim sürecinde bazı adımlar atılması bekleniyor. Partinin yaptırdığı anketlere göre Alevi kesiminin yalnızca yüzde 12’sinden oy alabilen AKP, bazı adımlarla bu kesimden partiye oy çekebileceği hesabını yapıyor. Genel seçimde anayasayı değiştirecek sandalye sayısına ulaşmak isteyen AKP yönetimi, bu kez Alevi açılımına büyük önem veriyor.

Cemevlerine statü verilmesi konusunda Diyanet içinde Alevilerle ilgili bir birim oluşturulması, Kültür Bakanlığı bünyesinde “Alevilik Kültür ve İnanç Merkezi” adıyla kurul benzeri bir yapılanmaya gidilmesi seçenekleri üzerinde duruluyor. Ancak Diyanet, kendi bünyesinde böyle bir birim kurulması ile cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusuna baştan beri sıcak yaklaşmıyor. Öne çıkan formül ise, “kamu yararına dernek ya da vakıf” statüsünde bir vakıf kurulması. Böyle bir vakfın kurulmasına karar verilmesi durumunda devlet bütçesinden kaynak aktarılması söz konusu olabilecek. Bu kaynakla 1500’e yakın Alevi dedesine ödenek aktarımı yapılarak vakıf aracılığıyla maaş verilmesi, cemevlerinde görev yapan diğer personelin giderlerinin karşılanması formülü değerlendiriliyor. Ancak, bu vakfın yönetiminin kimlerden oluşacağı, hükümetin vakıfta yer alacak isimlere müdahale edip etmeyeceği ise önem kazanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hacıbektaş’ı ziyareti öncesinde de Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği “kamu yararına dernek” statüsüne alınmıştı.

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0