Görüş Bildir
Haberler
Cehenneme Hoş Geldiniz! Liseye Yeni Başlayacak Gençlere Hayatta Kalmak İçin 10 Tavsiye

Cehenneme Hoş Geldiniz! Liseye Yeni Başlayacak Gençlere Hayatta Kalmak İçin 10 Tavsiye

A. Ece
01.09.2019 - 00:54

Şimdi önemli olan bu 4 yılı güzel geçirmek...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çekingen olmayın!

Mizacınız çekingen ve sessiz olmaya yatkın olabilir fakat gerçek şu ki, liseye başladığınızda insanların hızlıca arkadaşlıklar kurduğunu göreceksiniz. Bu arkadaşlıkların çoğu bir zaman sonra yerini başkalarına bırakacak, insanlar birbirlerini tanıdıkça uzaklaşacak ya da yakınlaşacaklar. Fakat ne olursa olsun insanlarla iletişim kurmaktan çekinmek doğru bir hareket olmayacaktır. O yüzden liseye başladığınızda insanlarla adları, nereden geldikleri ve ne olmak istedikleriyle ilgili de olsa muhabbet kurmalısınız. Fakat lise oldukça karmaşık bir ortam olabildiği için herkese kolayca güvenmemelisiniz.

2. Gündemi ve sosyal medyayı takip edin!

Okula ilk başladığınızda insanlarla muhabbetiniz daha çok genel şeyler üzerine olacağından dünyada olan bitenden haberdar olmak bu yeni ortama girişinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca tanıştığınız insanlarla sosyal medyada takipleşmek ve paylaşımlarını görmek yakınlaşmanızı sağlayabilir. Fakat sosyal medya üzerinde yaptığınız mesajlaşmalara dikkat edin. Lisede her şey dedikodu malzemesi olabilir ve bu dört yılınızı bir anda cehenneme çevirebilir!

3. Yeniliklere açık olun!

Bir şeyler denemekten korkmayın. Hayatınızın bu döneminde her anını gezmeyle, eğitimle, kurslarla ve hobilerle geçiren birçok insanla tanışacaksınız. Siz bu şeylerden bazılarını denememiş olabilirsiniz fakat yeni tanıştığınız kişi sizi böyle bir etkinliğe davet ettiğinde hayır demeden önce gerçekten düşünün, belki de olumsuz cevabınızın tek nedeni yapamayacağınızı düşünmenizdir. Tabii aileniz bu etkinliğe izin vermiyorsa onlarla kavga etmeden önce düzgünce konuşmayı ve karşılıklı nedenlerinizi sunup ortak bir karar almayı deneyin.

4. Öğretmenlerinizi tanıyın!

Sadece derslere girip çıkmayın, size eğitim veren insanları tanıyın, neler başarmışlar öğrenin. Lisede size eğitim veren insanlar ile başarıları hakkında konuşmak o kadar da garip bir şey değil, aksine onları tecrübelerinden birçok ders çıkarabilir, kendi geleceğiniz hakkında yeni fikirler edinebilirsiniz.

5. Derslere katılın!

Hangi alanda okuyor olursanız olun, derslerde mutlaka beyin fırtınası yapmanız gerekecek. Bu yüzden tartışma ortamı olduğunda katılmaktan çekinmeyin. Yanlış düşünce diye bir şey yoktur, üzerine tartışılacak şeyler vardır. Üstelik bu tartışmanın tadını bir kez aldığınızda okumak çok daha zevkli bir hal alacak!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Planlara olumlu bakın!

Edindiğiniz dostlar sıkılacağınızı düşündüğünüz bir plan yapıyor olabilir, fakat karamsarlığa düşmeden önce bir kez daha düşünün. Lise oldukça eğlenceli geçebilen bir dönemdir ve önce hoşunuza gitmeyen bir plan bile eğlenceli bir anıya dönüşebilir. Tabii düşününce hala kötü hissediyorsanız hayır demekten de çekinmeyin! Kimse size zorla bir şey yaptıramaz sonuçta. İstemediğiniz şeyleri çevrenizin baskısıyla yapmayın!

7. Kurslara ve kulüplere katılın!

Bu dönemde hayatın monotonluğu ve ergenlik birleşimi insanı biraz yorabilir. Bu monotonluktan kurtulmak için yeni bir hobi edinin, kurslara katılın ve rahatlayın. Tabii bu derslerinizi umursamayın demek değil.

8. Kendinizi daha iyi tanımak için çabalayın.

Her şeyin üstünüze geldiği ve oldukça yoğun geçen bu dönemde farkında olmasanız da kendinizi o kadar iyi tanımıyorsunuz. Bu yüzden kendinize de bolca zaman ayırın ve nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınıza karar verin. Bu dönemde kendinizi tanımak için sarf edeceğiniz çaba, ileride size çok faydalı olacak.

9. Popüler olmak adına kendinizden vazgeçmeyin!

Lisede popülerlik kavramı oldukça büyük bir önem taşıyor gibi görünse de, gerçek şu ki aslında kimse bunu umursamıyor. Birlikte zaman geçirdiğiniz bu insanların çoğu ile 4 yıl sonra bir daha hiç konuşmayacaksınız. Şanslıysanız birkaçıyla iyi arkadaşlığınız olacak. Lise, belki de bir insanın hayatı boyunca görebileceği en garip ortamlardan biri olduğu için dışlanma, ait olamama, yanlış anlaşılma gibi korkular yaşamak gayet normal. Önemli olan bunlardan kaçınmak adına kişiliğinize sığmayan şeyler yapmamak, kendinizden vazgeçmemek. Kendiniz olun ve sizi olduğunuz gibi çok sevecek insanlar çıkacak karşınıza. Sırf sevilmek ve kabul görmek adına içten olmayan insanlarla günlerinizi harcamayın, zorbalara da boyun eğmeyin!

10. Eğlenin!

Bir daha bu kadar genç ve bu kadar yüksüz omuzlara sahip olmayacaksınız, o yüzden bu karman çorman yılların tadını çıkarın, gelecek yılları düşünmeyi bırakmadan!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
127
53
26
14
14
10
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ekin Su

hemen herkesle samimi olmayın önce bi ortama bakın insanları gözlemleyin +1

smybhh

ilk başlarda en iyi arkadaşın olan kişinin şerefsiz çıkma sorunsalı

Pasif Kullanıcı

Ortada bir şey yokken böyle başlıklar açıp tedirgin edin çocukları. Geri zekalılar.