Görüş Bildir
Haberler
'Büyük İstifa' Krizi Dalga Dalga Yayılıyor: İnsanlar Neden İşlerinden Ayrılıyor?

'Büyük İstifa' Krizi Dalga Dalga Yayılıyor: İnsanlar Neden İşlerinden Ayrılıyor?

ABD’de son aylarda rekor seviyelere yükselen ve “Büyük İstifa” olarak adlandırılan işten ayrılma dalgası tartışılıyor. 

Pandemi sürecinde milyonlarca kişi neden işten ayrılıyor? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstifa edenlerin sayısı tüm zamanların zirvesinde

İstifa edenlerin sayısı tüm zamanların zirvesinde

ABD Çalışma Bakanlığı, Kasım 2021 döneminde JOLTS Açık İş Sayısı verilerinde gönüllü olarak işi bırakanların sayısı, 370 bin kişi artarak 4.5 milyona yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İşten ayrılmaların çoğu konaklama, yemek hizmetleri, sağlık ve sosyal yardım, ulaşım ve depolamada yaşandı.

ABD’de Eylül 2021’de 4.4 milyon ile rekor sayıda çalışan işinden ayrılmıştı. İşi bırakma oranı ise Kasım’da yüzde 3’e yükseldi.

Açık iş sayısı düştü

Açık iş sayısı düştü

Ülkedeki açık iş sayısı da Kasım’da bir önceki aya kıyasla 529 bin azalarak 10 milyon 562 bine düştü. Bu dönemde açık iş sayısının 11 milyon 75 bin olması öngörülüyordu.

Açık iş sayısının en çok azalış gösterdiği sektörler ise konaklama ve gıda hizmetleri, inşaat, dayanıksız mal üretimi oldu. Kasım’da işe alım sayısı ise 191 bin artarak 6 milyon 697 bine yükseldi.

ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh, son aylarda ülkeyi saran istifa dalgasının üç nedenini açıkladı.

Hızla büyüyen istifa dalgası tartışılıyor

Hızla büyüyen istifa dalgası tartışılıyor

ABD'de “Büyük İstifa” olarak nitelendirilen dalgada son aylarda istifa edenlerin sayısı rekor kırdı.

Ülkede kendi isteğiyle işten ayrılanların sayısı, kasımda 4,5 milyona yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Aralıkta işgücüne katılanların sayısı ise beklentilerin çok gerisinde kalarak 199 bin oldu.

Pandemi sürecinde hızla büyüyen istifa dalgası, ABD'de tartışmaları beraberinde getiriyor. Özellikle ücretlerin düşük olduğu hizmet ve konaklama sektörlerinde birçok kişinin işten ayrılması dikkat çekiyor.

ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh, Çalışma İstatistikleri Ofisi'nin son verilerini Business Insider sitesine değerlendirdi.

İnsanlar neden istifa ediyor?

İnsanlar neden istifa ediyor?

Sözcü'nün aktardığına göre, Bakan Walsh, istifa dalgasının ve işgücüne katılımın düşük kalmasının üç nedenini şöyle sıraladı:

İnsanlar daha iyi çalışma koşulları istiyor

Walsh, “Bence birçok kişi daha iyi ücretlere ve olanaklara sahip yeni işler aramak için işten ayrılıyor” dedi. Bakan, bu nedenle işgücünün gelişimine ve eğitimine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade eti.

İş arama sitesi Indeed'in geçen ay yaptığı bir ankete göre, son dönemde istifa eden 1000 kişiden yüzde 92'si “Pandemiyle beraber, hayatın sevmedikleri bir işi yapmak için çok kısa olduğunu hissettiklerini” söyledi.

Covid-19 endişesi istifa ettiriyor

Covid-19 endişesi istifa ettiriyor

ABD Çalışma Bakanı'na göre, birçok kişi pandemi nedeniyle endişeli ve özellikle Omicron varyantının vaka sayılarını hızla artırdığı bir dönemde birçok alandaki istihdam eksikliğinin başlıca nedenlerinden biri de bu.

Temasın yüksek olduğu eğlence, konaklama ve kafe-restoran sektörlerinde, Omicron'un ortaya çıktığı kasım ayı öncesinde de istifa edenlerin sayısı bir hayli fazlaydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk bakımı zorlaştı

Çocuk bakımı zorlaştı

Walsh, “Çocuk bakımı bu ülkede önemli bir sorun ve şu anda birçok yönden çok fazla desteklenmiyor” dedi.

Şubat 2020'den bu yana çocuk bakımı sektöründe 100 bin kişinin işten ayrıldığına dikkat çeken Walsh, birçok ailenin çocuklarının bakımını üstlenmek zorunda kaldığını belirtti.

Sektördeki birçok kişi, yine düşük ücretler ve zorlu çalışma koşulları nedeniyle işten ayrılmayı tercih ediyor.

İstifa dalgasından Z kuşağı nasıl etkileniyor?

İstifa dalgasından Z kuşağı nasıl etkileniyor?

Adobe’un 5 bin 500 çalışan ve küçük işletme sahipleriyle yaptığı araştırmaya göre, ankete katılan Z kuşağı bireylerin yarısından fazlası gelecek yıl yeni bir iş aramayı planlıyor.

%59’u işlerinde memnun değil, %56’sı ise iş-yaşam dengelerinden memnun. Yaklaşık üçte ikisi, en iyi performanslarını mesai saatleri dışında yaptıklarını söylüyor, mesai saatleri içinde çalışırken ise baskı altında hissediyor.

ABD’li şirketler, ülke çapında 9 milyondan fazla açık pozisyona çalışan bulmakta güçlük geçtiğini açıkladı.

Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 35'i gelecek yıl işlerini değiştirmeyi planlıyor. İşini değiştirmeyi düşünenlerin yüzde 61’i ise bunu hayatlarında daha fazla kontrol sahibi olmak için yapacaklarını söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nergis kaya

Benzer bir durum şahsımı da endişelendiriyor aslında. Doların yükselmesi nedeniyle, buradan ülkelerine yeterli para gönderemediklerinden Özbek, Türkmen, vb. ... Devamını Gör