Görüş Bildir
Haberler
Bulantı, Ateş, Mide Ağrısı ve İshal! Son Günlerde Acillerin Dolup Taşmasına Sebep Olan Hastalık: Rota Virüsü

Bulantı, Ateş, Mide Ağrısı ve İshal! Son Günlerde Acillerin Dolup Taşmasına Sebep Olan Hastalık: Rota Virüsü

Rinascita
26.09.2018 - 00:13

Rota virüsü ya da mide gribi ciddi bir hastalık gibi görünmeyebilir fakat çocuklar için oldukça tehlikelidir. Bebeğiniz size derdini tam olarak anlatamayacağı için bu hastalıkların bütün belirtilerini bilmek oldukça önemlidir. Çünkü belirtileri fark edip çocuğunuza yardım etme görevi size düşmektedir. 

Unutmayın rota virüsünün grip ile hiçbir ilgisi yoktur!

Rota virüsünden nasıl korunulması ve sonuçlarından nasıl kaçınılması gerektiğini sizler için derledik.

Kaynak: https://www.webmd.com/children/guide/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü, Avustralyalı Profesör Doktor Ruth Bishop tarafından keşfedildi. Virüs parçacıkları bir tekerleğe veya bir topa benzemektedir (Latince bir kelime olan ''rota'', tekerlek anlamına gelmektedir.).

Bu virüs parçacıkları vücudumuza nüfus ettiğinde, ince bağırsak tümörlerini tahrip etmeye başlarlar. Sindirim sistemi kötüleşen kişi şiddetli ishal ve kusma yaşar. Çocuklarda ise bunlara ek olarak yüksek ateş gözlemlenir.

Başlıca belirtiler:

Başlıca belirtiler:
  • Bulantı ve kusma

  • İshal

  • Yüksek ateş

  • Mide ağrısı ve gurultusu

Çocuğunuz için başlıca tehlike bu belirtilerden kaynaklanan sıvı kaybıdır.

Bazı durumlarda, öksürük ve burun akıntısı da meydana gelebilir. Bu sebeple sorunun ne olduğunu anlamak oldukça zordur. Bazı çocuklar hızlı sıvı kaybı nedeniyle bayılabilir ve konvülsiyon geçirebilirler.

Rota virüsü ile gıda zehirlenmesi arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz?

Virüsün, gıda zehirlenmesinden farklı olduğunu söylemek oldukça kolaydır. Tedavi yöntemleri için ise çok büyük farklılıklara sahip değillerdir. Gıda zehirlenmesi yaşayan çocuk, yeterli miktarda sorbent almalıdır ve sürekli su içmelidir.

Gıda zehirlenmesi durumlarında:

  • Kusma o kadar şiddetli değildir.

  • Ateş yükselmez ya da çok hızlı şekilde normale döner.

  • İshal olunmaz ya da hızlı geçer.

  • Mide ağrısı uzun sürmez.

Rota virüsü nasıl tedavi edilir ve hangi ilaçların kullanılması tehlikelidir?

Sıvı kaybı ve mineral eksikliği çocuğunuzun vücudunun dayanması açısından tehlikeli olduğu için rota virüsü tedavisi bu sorunlara yönelik olmalıdır. Rota virüsüne karşı spesifik bir ilaç olmadığı için tedavi rota virüsünün belirtilerine yöneliktir. 

Yapılması gereken önemli şeyler:

  • Vücuda sıvı takviyesi yapın. Özel tuz çözeltileri (elektrolitler) gerekli elementlerin bozulan dengesini yeniden sağlayacaktır. Tabii ki su da unutulmamalıdır. Çocuk, şiddetli kusma sırasında az miktar su içmelidir. Bebeğiniz varsa ve su içmekten hoşlanmıyorsa, sıvıyı ona şırınga yardımıyla verin.

  • Ateşini sürekli kontrol edin. Vücuttaki su miktarı yeterli ise, vücut virüsü daha hızlı biçimde yenecektir. Çocuğunuzun ateşi çıktıysa, ona antipiretik denilen ateş düşürücü ilaçlardan verin.

  • Aktif karbon ve sorbent içeren ilaçlar kullanın.

  • Antibiyotik kullanmayın! Antibiyotikler virüslere karşı savaşmazlar ve rota virüsü durumunda tehlikeli olabilirler. Zaten hasar görmüş olan bağırsakları etkileyip akut ishale neden olabilirler. Antibiyotikler sadece bazı durumlarda doktorlar tarafından reçete ile verilir. Örneğin, ishal olan bir kişinin rahatsızlığı 14 günden fazla sürerse, bu kişiye helmint teşhisi konulur veya şüpheli kolera vakası olarak da görülebilir. Böyle durumlarda doktor antibiyotik yazar.

Eczaneden ya da marketten elektrolit bulamazsanız, vücuda yeterli miktarda tuz ve diğer elementleri sağlayacak bir çözelti hazırlayabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler:

  • 900 mililitre su

  • 2 yemek kaşığı şeker

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ne olduğunda direkt hastaneye koşmalıyız?

Her yaştan insan rota virüsü tehlikesi altındadır fakat bu durumdan en fazla 6 yaşın altındaki çocuklar etkilenir. Bazı durumlarda doktorların yardımı gerekebilir. Bazı doktorlar ise enfeksiyonu önlemek için rota virüsü aşısı yapılmasını önerir.

Rota virüsü 2 yaşın altındaki çocuklar için son derece tehlikelidir. Eğer 2 yaşın altında çocuğunuz varsa herhangi bir belirtide acilen doktora götürmeniz gerekir.

Bebeğiniz sıvı kaybı yaşıyorsa doktora görünmek zorundasınız. Sıvı kaybının ana belirtileri:

  • terlememek

  • nefes darlığı

  • 3 saatten fazla süre idrar yapmamaktır.

Ayrıca bebeğiniz gözyaşı dökmeden ağlıyorsa ya da dili ve mukozası kuru ise yine tehlikeli bir durum söz konusu demektir. Böyle bir durumda çocuklar zatürre riski altındadır. 

Hastaneler ya da ambulanslardan korkmayın! Doktorlar bebeğinizin sağlığına kavuşması için ellerinden gelen her yardımı yapacaklardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Herhangi bir beslenme düzeni gerekli midir?

Muhtemelen ilk 24 saat boyunca canı hiçbir şey yemek istemeyecektir fakat yeterli miktarda su içmesi gerekir. Çocuğunuza su yerine çay da verebilirsiniz. Rota virüsü, laktoz intoleransına katkıda bulunduğu için süt ve süt ürünleri tüketmek kesinlikle yasaktır.

İshale yol açtığı için çocuğunuza tavuk suyu vermemelisiniz. 

Peki ne yemelerinde bir sakınca yoktur?

İlk etapta tüketebilecekleri besinler kısıtlı olsa da ishal geçmeye başladığında menüyü zenginleştirebilirsiniz. Aşağıdaki beslenme listesini kullanabilirsiniz.

  • Peksimet

  • Suyla pişirilen yulaf lapası

  • Sulu patates püresi ve sebze çorbası

  • Fırında elma

Bu ipuçlarının işinize yarayacağını umut ederek, bebeğinizle birlikte sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
38
20
16
7
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr Logical

Bir süredir yenidoğanlara rota virüsüne karşı aşı uygulanıyor. Ancak bu aşı ücretli olduğu için pek çok ebeveyn yaptır(a)mıyor. Biz çok şükür imkanımız el ve... Devamını Gör

Mr Logical

Bizim için gerçekten kötü bir tecrübe oldu ve ne oğlum ne de annesi iki yaşına kadar hiçbir süt ürünü tüketemedi. Sürekli özel mama ile beslenmesi gerekti ki... Devamını Gör

Dead nettle.

Bu yaz ailecek yakalandık. Eşim ve küçük oğlum (2 yaş) çok ağır geçirdiler. Hiçbir aşı veya ilaç iyi gelmiyor. Bol sıvı tüketimi ve vitamin serumu toparl... Devamını Gör

Kurtuluş öz

biz aşısını yaptırmıştık 2 toz bizimki 2 kez rota virüsüne yakalandı ama ikisin dede çok hafif ve ayakta atlattı aşı virüsün bulaşmasını engellemiyor ama has... Devamını Gör

Mr Logical

2 doz olan daha güvenilirmiş. Yan etkisi daha azmış. Şimdi yaptıracak olsam onu yaptırırdım ben de. Aşı yaptırmamayı doğru bulmuyorum zaten. Ama önceden iyi ... Devamını Gör