Görüş Bildir
Haberler
Buket Harıkçı Yazio: Tersine Göç Hakkında

etiket Buket Harıkçı Yazio: Tersine Göç Hakkında

Buket Harıkçı
18.09.2020 - 11:03 Son Güncelleme: 02.10.2020 - 11:03

(SÜREKLİ KOŞAN KİŞİ, SAKİN KALIP DÜŞÜNENDEN DAHA AZ ŞEY BİLİR.) 

Tersine Göç ve Sebepleri 

Bir dönem yaşadığı yerden başka bir yere göçerek, bir süre sonra ise yeniden eski yerleşim yerine dönme durumuna, kabaca “tersine göç” denmektedir. 

Göç etmenin, yer değişikliğinin içinde bir merak ve bilmeye dair istek vardır. Yaşayacağı değişikliğe rağmen korkmadan ve bırakıp gittiği şehri öğrenme merakı sarar insanı. 

Bu yüzyılda, büyük şehirlerde yerden çok yüksekte evlerde yaşayıp sıkışıp kalmış ve iyot kokusuna, toprak kokusuna hasretlik duygusu en itici kuvvet olur kişi için. 

Cesaretle adım atmak için, en yeterli istek kendini, sınırlarını, yaşadığın dünyayı merak etmektir. 

Yapabildiklerin için değil, henüz yapamadıklarının ihtiyacını ve isteğini duymaya başlarsın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hızla ilerlenilen yoldan, hızla yenen yemekten, hızla konuşulan sohbetten gerçek lezzeti ve hazzı alamayacağımız gibi hızlı yaşayan kalabalıkların içinde ilk hareketi “içsel göç” olarak başlatıyoruz.

Hızla ilerlenilen yoldan, hızla yenen yemekten, hızla konuşulan sohbetten gerçek lezzeti ve hazzı alamayacağımız gibi hızlı yaşayan kalabalıkların içinde ilk hareketi “içsel göç” olarak başlatıyoruz.

Yer değişikliğinden çok yaşamı değiştirme duygusu rol alıyor bu kararda. Göç etmeye dair kavramların ve kuralların değişmesini yine biz insanlık kendi elleriyle başardı. Doyumsuzluk, karasızlık, çok tüketmek, tembellik ve son yüzyılın hastalığı olan çok satın alma duygusuyla bazı önceliklerimiz ve ihtiyaçlarımızın kimyası değişti. 

Bu değişikliklerden rahatsızlık duyup, minimalistçe bir yaşam şekli belirleme ihtiyacı olan kişi, ilk olarak tersine göç ile kırsala gitme güdüsü ile hareket ediyor. Daha masum ve daha yavaş, daha sakin ve daha doğal yaşama ihtiyacı hissetmek farkındalığı ile hareket eden insanların en ve ilk temel ihtiyacı hâline geldi. Kutlanması gereken bir hareket tersine göç. Çünkü pompalanan satın alma, her şeyin ulaşılabilir olması ve bunun hemen olma duygusu içten içe insanın temel ihtiyaçlarından, becerilerinden, doğacı zekasından uzaklaştıran ve depresif bir hal alan insanlar topluluğu olmaya başladı metropoller. 

Teknolojik evlerden, sürümü yüksek aletlerden, ultra lüks araç gereçlerden vazgeçmek de bir yaşam tarzı ve tercih halini aldı.

Tersine göç hareketi uzun süreli bir meditasyon hâli.

Tersine göç hareketi uzun süreli bir meditasyon hâli.

Metropolün deformasyonu, insan bedeni ve ruhunda hastalıklara, antidepresanlara, zararlı alışkanlıklara vb. durumlara teşvik edebiliyor. Korku ve kaygılarla, bir yerlere yetişebilme duygusuyla, bir fiil tüketme alışkanlıklarıyla geçen ortalama 75-80 yıllık ömrün hazzını almak gerçek ve doğal yaşamdan uzaklaştıkça zor hale geliyor.  

Tersine Göç; yavaşlamanın, çok üretip ihtiyaç olduğu kadar tüketmenin, işe yaramayan bir hiç maddeyi ya da düşünceyi tutmamanın yolu olabilir. Kişiye hizmet etmeyen, gereksiz sorumluluk bilincinden, zorundalıklardan, bitişik ve sıkışık düzenden, başkaları için otopilotta davranmaktan,  alışagelmiş paternlerden vazgeçmiş oluyorsunuz. Yenilenmenin ve bir tarzı benimsemenin özgürlüğü içinde keşfe çıkmış oluyorsunuz. Herkes kendi olmak da, seçimlerindeki nedenlerini sorgulamak da, ortalama yaşam süreci içinde kendini arayıp-bulmak da özgürdür. 

Ya açlık, kariyer, eğitim vb. korkularla kırsaldan metropole taşınacağız, ya da mutsuzluktan metropolden kırsala döneceğiz.  

Adı göç olur, terk ediş olur, yeniden var oluş olur, bir yere yerleşmek, bir yerden kaçmak olur.  

Adını siz koyun… 

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın