Görüş Bildir
Haberler
Brian Williams: Görkemli Bir Gazetecilik Kariyerinde Çöküşün Son 7 Halkası

Brian Williams: Görkemli Bir Gazetecilik Kariyerinde Çöküşün Son 7 Halkası

FreiGeist
13.02.2015 - 00:03 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 13:58
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yalan söylemem diyen yalan söyler, bunda pek çoğumuz hem fikiriz. Peki bir gazeteci yalan söylerse ne olur? İşte bu sorunun cevabı niteliğinde, henüz dumanları üzerinde tüten ve gerçek bir hikaye...

1. Parlak bir kariyer

1. Parlak bir kariyer

Tam adı Brian Douglas Williams. ABD'li gazeteci, yapımcı ve sunucu. Uzun yıllar Beyaz Saray muhabirliği yaptı. 2004 yılından bu yana sunduğu akşam haberleri, yani NBC'nin amiral gemisi ‘NBC Nightly News'  hep ilk üçte yer aldı ve hemen her akşam 10 milyona yakın seyirci topladı. 2005’te ABD’de Katrina Kasırgası hakkında yaptığı program ile televizyon haberciliği alanındaki en prestijli ödül olan Peabody’ye layık görüldü. 2007 yılında TIME dergisi tarafından 'Dünyayı Etkileyen 100 Kişi'den biri olarak gösterildi.

Williams’ın NBC’ye yıllık 200 milyon dolar reklam geliri sağladığı ifade ediliyor. Geçen aralık ayında yılda 10 milyon dolar karşılığında NBC ile 5 yıl daha çalışmak üzere kontrat yeniledi. Aynı zamanda NBC’nin medyada ve eğlence programlarındaki tanıtım yüzü. Talk-show sunucusu Jimmy Fallon'ın kurgu marifetiyle kendisine söylettiği rap şarkılar Youtube'da milyonlarca kişi tarafından izleniyor. 

Brian Williams sadece ABD'nin değil dünyanın en önemli habercilerinden bir kabul ediliyor. Daha doğrusu ediliyordu. Çok değil bundan 10 gün öncesine kadar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Anlatmayı pek sevdiği anı

2. Anlatmayı pek sevdiği anı

Evet, ünlü anchorman'in 'başından geçen' ve anlatmayı sevdiği bir hikaye şimdilerde başına fena halde bela olmuş durumda. Çünkü önemli bir kısmının doğru olmadığı ortaya çıktı.

2003 Irak işgali sırasında NBC muhabiri olarak bölgede görev yapan Williams, bindikleri askeri helikoptere roket isabet ettiğini, zorunlu iniş yapmak zorunda kaldıklarını ve çapraz ateş arasındayken bir teğmenin kendisini koruduğunu aktarmıştı...

3. Sosyal medyanın gücü: 'Üzgünüm dostum'

3. Sosyal medyanın gücü: 'Üzgünüm dostum'

Hayatını kurtaran asker ile 12 yıl sonra bir hokey maçında bir araya gelen, sunduğu haber bülteninde bu görüntüleri ve tabii hikayeyi paylaşan Williams'ın haberine Facebook NBC sayfasında şöyle bir yorum geldi: 'Üzgünüm dostum, benim helikopterimde bulunduğunu hatırlamıyorum. Hatırladığım, biz indikten sonra bana ne olduğunu sormak için bir saate yakın yürüdüğün'.

4. Olaylar gelişir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lance Reynolds'ın  bu yorumu Pentagon muhabiri Travis J. Tritten’in dikkatinden kaçmadı, izini sürdü ve nihayetinde Williams’ın o bölgede olduğu ama isabet alan helikopterde bulunmadığı ortaya çıktı. O gün oradaydı ancak bindiği helikopterin roketli saldırıya uğradığı yalandı. Pek tabii ABD'nin Irak işgaline gösterdiği gerekçeler yanında bu yalanın çok küçük olduğunu düşünenler olacaktır... 

Williams 4 Şubat 2015 akşamı ‘geçmişi hatırlarken kafasının karıştığını’ söyleyerek canlı yayında özür diledi ancak medya eleştirmenleri ve kamuoyunun tepkisi dinmedi. Basına yansıyan haberlere göre reytinglerde rekor düşüş yaşandı. O görkemli kariyerin çöküşü başlamıştı...

5. NBC: “Gazeteci yalan söylemez”

5. NBC: “Gazeteci yalan söylemez”

NBC Haber Şefi Deborah Turness 10 Şubat’ta Brian Williams’ın altı ay zorunlu ücretsiz izne çıkarıldığını açıkladı ve geri dönüp dönmeyeceği konusunda ipucu vermedi. 

NBC Haber Ekibi’ne yazılı bir açıklama yapan Turness, Williams’ın 12 yıl önce Irak’tan geçtiği haberlerdeki bilgilerin kontrolü için kanal içerisinde bir araştırma ekibinin kurulduğunu bütün çalışanlara gönderilen bir e-postayla duyurdu ve 'Brian’ın konumunda birisi için bu tam anlamı ile uygunsuz ve yanlış.' dedi.

NBC’nin CEO’su Steve Burke de yazılı açıklamasında “Brian bu davranışıyla NBC’nin haberlerine güvenen milyonlarca Amerikalı’nın güvenini sarsmıştır. Tutumu mazeret kabul etmeyecek kadar yanlış, altı ay görevden uzaklaştırma cezası da hem sert hem de haklıdır” dedi. Ancak Burke, Williams’ın ikinci bir şansı hak ettiğini de belirtmeyi ihmal etmedi.

6. Deniz dalgalanmaya görsün...

6. Deniz dalgalanmaya görsün...

Şimdilerde Williams’ın Katrina Kasırgası sırasında su basmış sokaklarda ‘yüzen cesetler’ gördüğünü aktardığı haberleri de sorgulanmaya başladı. Bazı New Orleanslılara göre Williams’ın oteli olan Ritz Carlton’ın etrafında ceset görülmesi imkansızdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Ve son darbe

7. Ve son darbe

Eleştirilerden yakasını kurtaramayan Brian Williams'a son ve en güçlü darbe ise yalanının ortaya çıkmasına vesile olan mecradan yani sosyal medyadan geldi. 

Finali Twitter'dan #BrianWilliamsMisremembers ve #BrianWilliamsWarStories etiketlerinden seçmece tepkiler ile yapalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0