Görüş Bildir
Haberler
Borca Batan Halk PKK'lı Tefecilerin Tuzağına Düşüyor

Borca Batan Halk PKK'lı Tefecilerin Tuzağına Düşüyor

R.G.
12.07.2021 - 12:07

Doğu ve Güneydoğu’da ekonomik kriz ve korona salgını nedeniyle borca batan esnaf ve köylüler, gerekli desteği göremeyince PKK’lı tefecilerin kucağına düşüyor. Daha sonra da bütün mallarını kaybediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve eş zamanlı yaşanan korona salgını doğu ve güneydoğuda esnaf ve çiftçileri zor durumda bıraktı. Yaşanan sıkıntılara bir de kuraklık eklenince çok sayıda kişi borca battı, bankalara borçlarını ödemekte zorlandı. Bankacılık sisteminde kara listeye düşen esnaf, çiftçi ve işyeri sahipleri örgütün parasıyla yüksek faizle tefecilik yapan PKK’lıların kucağına düşmeye başladı. PKK’lı tefecilerin ağlarına düşürdükleri vatandaşlar borçlarını ödeyemeyince tehditle mallarına el koydukları öğrenildi.

Aydınlık'ın haberine göre Şırnak, Mardin, Silopi, Cizre başta olmak üzere bölgede PKK’lı tefecilerin etkinliğinin giderek arttığına dikkat çeken yerel kaynaklar yaptıkları açıklamada, “Yaşanan ekonomik kriz ve korona salgını nedeniyle esnaf bankalara borçlarını ödeyemedi. Büyük çoğunluğu bankaların kara listesine düştü. Bu nedenle yeni kredi talebinde bile bulunamıyorlar. İşte tam bu noktada PKK’lı tefeciler sahneye çıkıyor. Esnaflara bankaların 2-3 katı faizle borç para veriyorlar. Zor durumdaki esnaf da buna mecbur kalıyor” dediler.

Tefeci PKK’lılardan borç alan esnafın yüksek faizli borçlarını ödeyemediğini kaydeden yerel kaynaklar, “Esnaf günü kurtarmak için tefecilerden borç alıyor. Ama toparlaması ve ödemesi mümkün değil. Parayı ödeyemeyince tehdit başlıyor. Zor kullanarak evine, dükkanına çöküyorlar. Esnaf her şeyini kaybediyor” bilgisini verdiler.

"Dün açlardı, şimdi tefeciler"

"Dün açlardı, şimdi tefeciler"

Bütün bölgeyi iyi tanıyan Diyarbakırlı bir aşiret reisi yaptığı değerlendirmede PKK’lı tefeciler olayını doğrulayarak şunları söyledi:

“PKK eskiden beri bu işi yapar. Lokantada karnını doyuracak parası olmayan tipler bir bakıyorsun para satar olmuş. Son dönemde, ekonomik krizin artması ve korona salgını ile işyerlerinin kapanması sonrası herkes perişan oldu. Yapılan yardımlar ihtiyacın onda birini bile karşılamadı. Devlet bankaları dahil hiçbir banka esnafa, çiftçiye gerekli yardımı vermiyor. Zaten çoğu icralık. PKK bu durumu fırsata çevirmek istedi. Bu nedenle işi daha da büyüttüler. Zor durumdaki esnafı, işadamını kucağa düşürüyorlar. Düne kadar aç olan adamlar bu paraları nereden buldu? Bu sorunun yanıtı bellidir. O paralar örgütün yani PKK’nın parasıdır. Terörle mücadelede gelir kaynakları kaybolunca bu işe sarıldılar. Borcunu ödeyemeyenlerin üstüne çullanıp her şeyine el koyuyorlar. Çift taraflı kazanıyorlar. Kendilerini gizlemek için de iktidara yakın isimlerle fotoğraflar çektirip, onlarla yakın gözüküp farklı bir yaşam sürüyorlar.”

Birkaç kişi tutuklandı ancak şikayetçi olan şehri terk etmek zorunda kaldı

Birkaç kişi tutuklandı ancak şikayetçi olan şehri terk etmek zorunda kaldı

Nusaybinli K.D. de PKK’lı tefecilerin yaptıklarını anlatırken, “Bazıları doğrudan PKK adına bu işi yapıyor. Bizim ilçede birkaç yıl önce bu konu mahkemelik oldu. Bazıları tutuklandı. Ama şikayetçi olan şehri terk etmek zorunda kaldı. Bu durum aynen devam ediyor. Sıkıntıya giren ve işin içinden çıkamayanlar malını mülkünü tefecilere verip kaçıp canını kurtarmaya çalışıyor. Dolar bazında yüzde 10 faizle para veriyorlar. Hem döviz artışı hem dövize faiz. Bu parayla kar etmek mümkün mü? Ödeme geciktikçe faizler hızla yükseliyor. Sonuç belli. Onlar zaten durumu bildikleri için para verdikleri kişinin mal varlığının yarısı kadar para veriyorlar. Malını ucuza kapatıyorlar” diye konuştu.

PKK'ya yeni kaynak

PKK’yı yakından tanıyan bölge kaynakları, terörle mücadelede yenilgiye uğrayan, Türkiye sınırlarında ve sınırın Irak tarafına yakın bölgelerde hareket edemeyen PKK’nın taktik değiştirmeye başladığını bildirdiler. Sigara, uyuşturucu ve petrol kaçakçılığından kazançları büyük ölçüde azalan PKK'nın şimdi de tefeciliğe ağırlık verdiğini vurguladılar.

'Üreticiye değer vermeyenler tefeciliğe son veremez'

Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Terör- uyuşturucu- mafya güneydoğumuzun başına beladır. Kayıt dışı ekonomi, kara para ve tefecilik ekonomik zorluklar yaşayan halkımıza daha büyük zararlar da vermektedir. Üretim ve üretici aşağılanmaktadır. Bankaların haciz terörü, elektrik borçları, girdi maliyetlerinin yüksekliği çiftçimizi tefecilere mahkum etmektedir. Bu tefecilerin terör örgütüyle ilişkide olması şaşırtıcı değildir. Devlet otoritesinin ve iradesinin zayıfladığı her yere terör örgütü sızabilir. Üreticileri baş tacı eden, bankaların haciz terörüne dur diyen bir hükümet tefecilere nefes aldırmaz. Üretimi boğan ve üreticiye değer vermeyenlerin tefeciliğe son vermesi mümkün değildir. Bu bir hükümet sorunudur. Vatan Partisi'nin merkezinde olduğu üreticilerin milli hükümeti tefeciliğe geçit vermeyecektir. Üretici desteklenecektir. Mehmetçiğimiz görevini yapmıştır ve güvenlik için daima hazırdır. Sıra bölgeyi hızla kalkındıracak, feodal yapıyı çözecek, milleti huzura ve refaha kavuşturacak Üretim Devrimi'ni yapmaktadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
5
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Söyledim gitti

Tamam ekonomi ve üreticiye verilen destek gerçekten kötü ama gidip de bebek katili bir guruptan yüksek faizli borç alıp ödeyemediler diye de üzülmeyeceğim. İ... Devamını Gör

TİRYAKİ

adres var mı ? :)