Görüş Bildir
Haberler
Bir Şey Olduğunu Hissetmekle O Şey Olmak Arasındaki Kalın Çizgiye Dair 10 Şey

Bir Şey Olduğunu Hissetmekle O Şey Olmak Arasındaki Kalın Çizgiye Dair 10 Şey

diazepam
16.06.2015 - 12:18 Son Güncelleme: 16.06.2015 - 14:14

Başlıkta ne demek istediğimi tam olarak anlatamamış olabilirim. Aslın olay tam olarak siyahi insan hakları savunucusu aktivist “Rachel Dolezal”ın siyahi olmadığının ortaya çıkmasıyla ilgili. Daha öncesinde de “kendimi kadın gibi hissediyorum” diyen feminist trans bireye kadınların “kendini kadın gibi hissetmen kadın olduğun, onların yaşadığı sorunları hissedebileceğin anlamına gelmez” şeklinde tepki göstermesiyle alakalı. Yani sizin bir şey olduğunuzu hissetmeniz, aslında o şey olduğunuz anlamına gelmiyor, aralarında dahilik ile delilik arasında olduğundan çok daha kalın bir çizgi var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendinizi kadın veya erkek gibi hissedebilirsiniz ama regl olmadıkça, askere gitmedikçe, hormonal değişiklikler sizi deliye çevirmedikçe, hamile kalmadıkça bu durumun gerçekte ne kadar sancılı bir durum olduğunu anlayamazsınız.

2. Empati sadece kendini karşındakinin yerine koymaktır, yabancılar buna “başkasının ayakkabılarını giymek” der, ama bu sadece bir histir, daha fazlası değil.

3. Bir acıyı yaşamadan, onu yaşayan insanların ruh halini anlamanızın imkanı yoktur, sadece kendi yaşadığınız benzer acılardan bir kıyaslama yapabilirsiniz.

4. Bir şey olmanın yüz yıllardır sıkıntısını çeken bireylerin sorunlarını, dertlerini, biliyor olmanız bu dertleri, sıkıntıları yaşamış olmakla eşdeğer değildir.

5. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın bir sıkıntıya, soruna, probleme yaklaşımınız kendi tecrübeleriniz kadardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ateşe elinizi uzattığınızda ateşi hissedersiniz, ateşe düştüğünüzde tecrübe edersiniz.

7. Kötü bir duruma dışarıdan baktığınızda üzülürsünüz, ağlarsınız, vb. yaşadığınızda acı çekersiniz.

8. Bir şeyi hissetmek o anla ilgilidir, bir şey olmak o şey olmanın yıllar içinde biriktirdiği her şeyi omuzlarında hissetmektir.

9. Yaşanan acılara ortak olabilirsiniz, bu acıları paylaşabilirsiniz ve belki azaltabilirsiniz ama o acının öznesi olamazsınız.

10. Peki ne demek istiyoruz? Empati yapmayın, kendinizi başkasının yerine koymayın mı diyoruz?

Hayır, tabii ki böyle bir şey demiyoruz. Sadece sınırlarınızı bilin, insanlara yaklaşırken, onlarla empati yaparken gidebileceğiniz en uç noktayı bilip ona göre davranın. “Seni anlıyorum” ifadesi kolaylıkla kullanılabilecek bir ifade değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hipotalamus

Yaşamadan felsefe yapmak en kolayıdır.

Pasif Kullanıcı

açıkçası daha farklı bir içerik bekliyordum ama iyi özetlenmiş teşekkürler :DD

Pasif Kullanıcı

İçeriğin söylediği tek bir cümle boşuna on seçeneğe bölünmüş.Seni senden başkası anlayamaz denilmiş.Tek bir kişi olmaya ihtiyaç yok.Zaten tekiz.İki kişi olma... Devamını Gör