Görüş Bildir
Haberler
Bilmeniz Gereken 11 Faydalı Bilgi

Bilmeniz Gereken 11 Faydalı Bilgi

2016 Bilgi Kültür Takvimi'nin içeriğinden derlediğimiz, bilmenin size büyük artılar katacağı, günlük hayatımızdan, ekonomiden, bedenimizden, yiyeceklerimizden ve bilim dünyasından en önemli teoriler, maddeler, bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Monosodyum Glutamat

Monosodyum Glutamat

Kısa adıyla MSG, Avrupa Birliği tarafından gıda katkı maddesi olarak tanımlanmıştır. Yiyeceklere eklendiğinde lezzeti arttıran bir maddedir. Beyne ilettiği sinyallerle yiyeceğin lezzetli algılanmasını sağlar. MSG, sağlıklı olup olmadığı konusunda tüm dünyada tartışmalara neden olmaktadır. Beynin sürekli olarak yanlış yönlendirilmesiyle ortaya çıkan sağlık sorunları hakkında bilimsel araştırmalar devam etmektedir.

Hayflick Limiti

Hayflick Limiti

İnsan hücreleri yalnızca 50 defa bölünme eğilimindedir ve ortalama insan hücresi iki yıl yaşar. Yani 100 yıl normal insanlar için üst sınır olarak görülmekle birlikte %15 daha az yaşlanan insanlar için bile üst yaşam sınırı 115-120 yıldır.

Fibonacci Dizisi

Fibonacci Dizisi

Her sayının kendinden önceki ile toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir. (1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34...) Bu şekilde devam eden bu dizide sayılar birbirleriyle oranlandığında altın oran ortaya çıkar, yani bir sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde altın orana yaklaşan bir dizi elde edilir. Altın oran denilen 1,618 sayısı ise doğada, sanatta ve hayatın her alanında görülen ve estetik ile bağdaştırılan orandır.

Altın Döviz Standardı

Altın Döviz Standardı

Altının saklanarak banknot karşılığının altına çevrilebilir döviz ile ödenmesi sistemidir. Bir ülke ulusal parasını belirli bir sabit kur üzerinden dövize çevrilebilir hale getirdiğinde, altın döviz standartlarını uygulamaya sokar. Bu durumda paralarını altın temeline dayandıran ülkeler, ulusal paraları karşılığında altın ödemeyi garanti eder.

G Kuvveti

G Kuvveti

Havacılıkla bütünleşmiş bir terim olsa da aslında fiziksel bir ifade olan G kuvveti, hıza ve manevraya dayalı hemen her harekette geçerli bir durumdur. İnsan vücudunun santimetrekaresinde oluşan basınç olarak da özetlenebilir. Her bir G kuvveti vücut ağırlığınız kadardır. Örneğin 50 kg ağırlığında bir pilot hızına ve hareketlerine göre 10 G’ye kadar basınca maruz kalabilir. Bu da santimetrakaresinde 500 kg’lik basınca eş değerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mobbing

Mobbing

Mobbing, çalışma ortamında belirli bir kişiyi hedef alan ve uzun süre devam eden sistematik olumsuz davranışlar bütünüdür. Bir şirketin organizasyonundaki bozukluklar ve kötü yönetim mobbingin en yoğun görüldüğü yerlerdir. Belirsizlikten kaynaklanan otorite boşluğunda güçlü güçsüzü eziyor, şirketin üst yönetimi bu problemi çözmek yerine görmezlikten gelirse de problem derinleşiyor ve büyüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “ALO 170” ihbar hattında mobbing ihbarları alıyor ve psikolojik destek sağlıyor.

Plasebo Etkisi

Plasebo Etkisi

Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın yani fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü olmayan ilacın, hasta tarafından faydalı ilaç olduğunu düşünmesi nedeniyle kullanılması ve iyileşme görülmesidir. Plasebo, tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı, insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücü olarak özetlenen olaydır. Özellikle inanç ve moral gerektiren kanser gibi hastalık türlerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Ses Hızı

Ses Hızı

Ses hızı deniz seviyesinde, kuru ve sıfır derecedeki havada saniyede 331,4 metredir. Bakır kabloyla ise saniyede 3500 metre kadardır. Sesimiz telefonda ışık hızı ile değil de ses hızı ile gitseydi, 600 kilometre uzaklıktaki bir arkadaşımız konuştuklarımızı 3 dakika sonra duyabilirdi.

Drake Denklemi

Drake Denklemi

N = İletişim kurmayı umabileceğimiz uygarlıkların sayısı,

R* = Galaksimizdeki yıllık yıldız oluşma miktarı,

fp = Bu yıldızlardan kaç tanesinin gezegene sahip olduğu,

ne = Gezegene sahip yıldız başına düşen toplam yaşama

elverişli gezegenlerin ortalama sayısı,

fl = Bu gezegenlerin arasında yaşama uygun bir ortamın

oluştuğu gezegen sayısı,

fi = Bu gezegenlerden kaçında akıllı hayata geçildiği,

fc = Bu tür uygarlıklardan uzayda varlıklarına dair

tespit edilebilir sinyal bırakabilecek kesim,

L = Bu sinyalin süresi.

1961 yılında Franke Drake tarafından geliştirilen Drake Denklemi, galaksimizde ne kadar zeki ve iletişim kurabilen uygarlık olabileceğinin belirlenmesiyle ilgili faktörleri içerir. Kaba bir hesapla denklem, galaksimizde 2400’e yakın gelişmiş uygarlık var olabileceği sonucunu verir.

Metabolizma Yaşı

Metabolizma Yaşı

Bireyin cinsiyeti, yaşı, kilosu, tükettiği su miktarı, günlük beslenme sayısı ve bunların içeriği, vücudun kas yapısı, günlük egzersiz kapasitesi, uyku düzeni, gün içindeki hareketliliği gibi birçok kriter değerlendirilerek hesaplanır. Ölçümler sonrasında vücudunuzun yaşı gerçek yaşınızdan yüksek çıkarsa sağlığınıza dikkat etmeniz gerektiğini çok net görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Armstrong Limiti

Armstrong Limiti

Armstrong Limiti olarak bilinen yükseklik limiti yerden 19 kilometredir. Bu limitten sonra astronot kıyafeti giymek gerekmektedir. Eğer giyilmeyecek olursa, vücuttaki su, vücut sıcaklığında kaynamaya başlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
14
8
6
1
1
1