Görüş Bildir
Haberler
Beşinci Hastalık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Beşinci Hastalık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
15.11.2021 - 10:10

Beşinci hastalık, kırmızı döküntü ile gün yüzüne çıkan viral bir rahatsızlıktır. Sonbahar ve kış aylarının başlarında yaygın olarak görülmekte ve daha çok 5-15 yaş arası çocukları etkilemektedir. Baş ağrısı ateş ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığına benzer belirtilere sahip olan beşinci hastalığın en önemli bulgusu yanaklarda tokatlanmış yanak görünümü veriyor olmasıdır. Haberimizde beşinci hastalık nedir? Sorusunun yanıtını bulabilir, beşinci hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beşinci hastalık virüs sebebi ile görülebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen genellikle hafif seyretmektedir. Beşinci hastalığa neden olan virüsün adı Parvorius B19’dur. Havadan yayılım gösteren virüs, okul dönemindeki çocuklar arasında solunum ve tükürük salgıları ile bulaşıcılık gösterme eğilimindedir. Özellikle sonbahar ve kış başlarında vaka sayısında artış gözlemlenir. Yetişkinlerde de görülebilen ve ciltte kabarıklıklar kızarıklar haricinde farklı şikayetlere sebep olmayan beşinci hastalık nedir? İşte beşinci hastalığın tanımı, belirtileri ve tedavisinde hakkında bilinmesi gerekenler…

Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci Hastalık Nedir?

Beşinci hastalık bacaklarda, kollarda ve yanaklarda kabarık, kırmızı döküntülere neden olan viral bir rahatsızlıktır. Bu sebeple halk arasında “ tokatlanmış yanak sendromu” olarak da bilinmektedir. Döküntüler başlangıçta yanaklarda ardından kol, gövde ve bacaklara ilerler. Sıcaklık genellikle ortaya çıkan kızarıklıkların alevlenmesini tetiklemektedir.

Beşinci Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Beşinci Hastalık Belirtileri Nelerdir?

- Yanaklarda yoğun ve düzenli kızarıklıklar

- Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı

- Kısa zaman sonra kollarda, bacaklarda ve gövdede dantelimsi kızarıklıklar

- Ateş

- Yorgunluk

- Kaşıntı

Hastalığın sebep olduğu döküntüler genellikle bir hafta içinde kaybolmaktadır fakat bazı çocuklarda döküntüler birkaç hafta iyileşmeyebilir. Beşinci hastalık yetişkinlerde eklemlerde ağrı ve şişlik gibi semptomlara yol açabilir.

Beşinci Hastalık Tedavisi

Beşinci Hastalık Tedavisi

Beşinci hastalık virüs kaynaklı geliştiğinden antibiyotikler fayda etmeyecektir. Hastanın döküntüleri fazla ve kaşıntılar rahatsızlığa yol açıyorsa doktorunuz alerji ilacı reçete edebilir. Bu sayede kızarıklıklar ve döküntüler ortadan kaldırılabilir. Bu süreçte hastanın ateşi 2 gün boyu izlenmeli ve artan ateş halinde yeniden doktora başvurmalıdır. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle döküntüler ortadan kalkana kadar ev içinde istirahate çekilmek önemlidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın