Görüş Bildir
Haberler
Bayrama Günler Kala Tehlike Büyüyor: Hastalık Yayıldı, 116 Köy Karantinaya Alındı

Bayrama Günler Kala Tehlike Büyüyor: Hastalık Yayıldı, 116 Köy Karantinaya Alındı

Kurban Bayramı'na günler kala şap hastalığının ciddi boyutlara ulaştığı haberi geldi. 

Bartın merkez ve 2 ilçede görülen şap hastalığı nedeniyle 90 köye geçici olarak hayvan giriş ve çıkışı ile hayvan satışı yasaklanmıştı. Son olarak Ardahan'da da hastalık nedeniyle 116 köy karantinaya alındı. Hastalığın ağır seyrettiği belirtilirken, 250 bin 554 büyükbaş hayvana aşı yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Canlı hayvan pazarları ikinci bir emre kadar yasaklandı

Canlı hayvan pazarları ikinci bir emre kadar yasaklandı

Geçtiğimiz Mart ayında Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığını taşıyan ilk vakanın tespit edildiğini duyurmuştu. Bakanlık, Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirmişti.

Şap hastalığı tüm yurt geneline yayıldı. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala denetimler iki katına çıktı. Ancak Bartın merkez ve 2 ilçede görülen şap hastalığı nedeniyle 90 köye geçici olarak hayvan giriş ve çıkışı ile hayvan satışı yasaklanmıştı. Bayram öncesi şap hastalığıyla mücadele sürüyor. 

Son olarak Ardahan’da karantinaya alınan 116 köydeki 250 bin 554 büyükbaş hayvan aşılandı.

Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde son günlerde şap hastalığının artış gösterdiği ve büyükbaş hayvanlarda oldukça ağır seyrettiği belirtildi.

'250 bin 554 adet büyükbaş hayvan aşılanmıştır'

'250 bin 554 adet büyükbaş hayvan aşılanmıştır'

Verim kaybına neden olan hastalığın yayılımının önlenmesi amacıyla tedbirler kapsamında daha önce 99 köyün karantinaya alındığı anımsatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

''İlimiz genelinde 2023 yılı ilkbahar aşılama programı aksatılmadan sürdürülmüştür. Bakanlığımız, Şap Enstitüsü tarafından gönderilen yeni tip SAT-2 varyantı içeren aşılarla 15 Mart tarihinden itibaren toplamda 250 bin 554 adet büyükbaş hayvan aşılanmıştır.

Veteriner hekimlerimizce biyogüvenlik tedbirlerine uygun şekilde, mihrak köylerimizin çevrelerindeki köylerde aşılama çalışmaları devam etmektedir.

İl ve İlçe Müdürlüklerine gelen ihbarların titizlikle değerlendirilmesi, alınan numunelerin hızlı bir şekilde Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanmıştır.

İlimiz merkeze bağlı 37, Göle’de 38, Hanak’ta 37 ve Damal’da 4 olmak üzere toplamda 116 köye karantina işlemi uygulanmıştır.''

Şap hastalığı nedir?

Şap hastalığı nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir.

Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Selam Özbakan

he he he öyle