Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay CHP'nin Başvurusunu Reddetti

Yargıtay CHP'nin Başvurusunu Reddetti

adem kara
20.08.2014 - 15:47 Son Güncelleme: 20.08.2014 - 16:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, başbakanlık ve milletvekilliğinin düştüğü iddiasıyla Yargıtay Başsavcılığı'na başvuran CHP’nin talebi reddedildi. Karar CHP'li Atilla Kart'a gönderildi.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başbakanlık görevinden ayrılıp ayrılmaması gerektiği konusunda tartışmalara Yargıtay Başsavcılığı son noktayı koydu. CHP'nin başvurusu üzerine değerlendime yapan başsavcılık konuya ilişkin kararını vererek, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'a gönderdi. Başsavcılık Atilla Kart'ın konu ile ilgili başvurusunu reddetti.

Al Jazeera'nin ulaştığı CHP Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağını belirtti.

'Parti ile ilişkisi kesilsin'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, kesin sonuçların açıklandığı 15 Ağustos'ta partisiyle ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ereceğini savunarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmuştu.

Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 12 Ağustos’ta yaptığı başvuruda, Anayasa'nın 101. maddesine göre cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını ve partisiyle ilişiğinin kesilmiş olacağını ve milletvekilliğinin sona ereceğini ifade etmişti.

Başvurusunda AKP'nin tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası gereğince en geç 10 gün içinde genel başkanvekilinin seçilme zorunluluğu olduğunu belirten Kart, seçilecek genel başkanvekilinin partiyi 45 gün içinde genel kongreye götürmesi gerektiğini ifade etmişti.

Özbudun: AYM de reddeder

Kararı Al Jazeera'ye değerlendiren Anayasa Profesörü Ergun Özbudun şöyle konuştu.

'Siyasi Partiler Kanunu'na göre Yargıtay Başsavcılığı'nın yapacağı bir şey yoktu. Reddetmesi normal. Bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda da bulunamazlar. Bireysel başvuru yapılması için anayasal hakkın ihlal edilmiş olması gerekirdi. Bireysel başvuru koşulları oluşmayacağı için talep reddedilecektir. Başbakanın imzasından çıkan kararlara karşı idare mahkemelerine dava açılarak kararların iptal edilmesi istenebilir. Bu konuda da idare mahkemeleri talepler doğrultusunda kararını verecektir.'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 10 Ağustosta yapılan cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 52 oy alarak halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini tamamlayacağı 28 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'ne çıkacak.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0