Görüş Bildir
Haberler
Basın Kartı Yönetmeliği Değişti: Artık 'Milli Güvenlik' Gerekçesiyle İptal Edilebilecek

Basın Kartı Yönetmeliği Değişti: Artık 'Milli Güvenlik' Gerekçesiyle İptal Edilebilecek

Emre Ordu
14.12.2018 - 19:11 Son Güncelleme: 15.12.2018 - 09:02

Türkiye'de basın kartlarına ilişkin yönetmelik değişti. Artık 'milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunanların' kartı iptal edilebilecek. Gazeteciler bu düzenleme ile 'keyfi' iptallerin yaşanabileceğinden endişeli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Basın Kartı Yönetmeliği’nde değişiklik öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmeliğe göre basın kartı alabilmek için ek koşullar getirildi.

Kart alma ve iptal gerekçeleri

Kart alma ve iptal gerekçeleri

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, basın kartı almak isteyenlerin terörle mücadele suçlarından, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından hüküm giymemiş olması şartı aranacak.

Yönetmelikte basın kartlarının iptal edilmesi şartlarına da bir madde daha eklendi. Buna göre 'artık milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunanların' sarı basın kartları derhal iptal edilebilecek.

"Kartın iptal edilmesi kolaylaştırıldı"

"Kartın iptal edilmesi kolaylaştırıldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada yönetmelik değişikliğini eleştirdi. Sendika önce Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulduğunu, şimdi de Basın Kartı Yönetmeliği‘nin değiştirildiğini hatırlattı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeni yönetmelikle hem basın kartı alınmasının zorlaştırıldığını, hem de kartın iptal edilmesinin kolaylaştırıldığını vurguladı.

"İstedikleri kişiye basın kartı verecekler"

"İstedikleri kişiye basın kartı verecekler"

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, yönetmelik değişikliğini, 'iktidarın kendi istediklerine sarı basın kartı vereceği bir sisteme dönüşüm' diye nitelendirdi. Durmuş yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

'Türkiye’de  hakkında dava açılmayan gazeteci sayısı çok az. Birçok gazeteci hakkında 'isteyerek ya da istemeyerek terör örgütünü övme' gibi bir suçlamadan dava açılıyor. Hukuk bağımsız olmadığı için maalesef gazeteciler bu suçtan ceza alıyor. Çoğunun cezası ertelense de bu cezayı aldıkları için artık sarı basın kartı alamayacaklar ya da kartları iptal edilebilecek. Yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı istediği kişiye sarı basın kartı verecek, istemediği kişiye vermeyecek. Tamamen biat eden gazetecilere verilen bir karta dönüşecek.'

"Kart verme yetkisi Cumhurbaşkanlığına geçti"

"Kart verme yetkisi Cumhurbaşkanlığına geçti"

Yönetmelik değişikliği ile sarı basın kartı verme yetkisinin tamamen Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı’na geçtiğini söyleyen Durmuş, gazeteci meslek örgütlerinin artık inisiyatifi kalmadığını belirtti. Durmuş,'Daha önce 15 kişiden oluşan Basın Kartı Komisyonu'ndaki üye sayısının 9’a düşürülmesini ve meslek örgütlerinden gelen temsilci sayısının azaltılarak üçe indirilmesini de kabul etmemiz mümkün değil' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Gazeteci olmayanlar da sarı basın kartı alabilecek"

"Gazeteci olmayanlar da sarı basın kartı alabilecek"

Yine yeni yönetmelikle sarı basın kartının 'değerinin düştüğünü' belirten Durmuş, 'Eskiden bakanlıklarda sadece basın müşavirleri sarı basın kartı alabiliyordu. Şu an bakanın istediği bütün personel alabiliyor. Yani örneğin Tarım Bakanlığı 200 personeline sarı basın kartı alabilecek. Gazetecilik yapmayanlar da sarı basın kartı alabilecek' dedi.

Yönetmelik değişikliği sosyal medyanın da gündeminde

Yönetmelik değişikliği sosyal medyanın da gündeminde
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
40
13
5
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
khaosevreni

Bunlara rağmen erdogandan daha iyi bir aday gösterin diyenler var. Cidden artik halkın belli kesimine diyecek lafim yok. Bu arada 2013 ten sonrs zaten ülkede... Devamını Gör

Darkwins

Yav Sayın Cumhurbaşkanım alavereyi dalavereyi bırakıp artık doğrudan hayatını yaşabilir/yaşayamaz kartı versen de bizimde kafa karışıklığımız ortadan kalksa.... Devamını Gör

Eski_id

Müslüman faşizmi