Görüş Bildir
Haberler
Başbakan Erdoğan'dan '371' Gafı

Başbakan Erdoğan'dan '371' Gafı

adem kara
19.05.2014 - 13:16 Son Güncelleme: 19.05.2014 - 14:37

Erdoğan'dan 'Somali'yi bırak Soma'ya bak' eleştirilerine cevap

TİKA projelerinin açılışında konuşan Başbakan 'Somaliyi bırak Soma'ya bak' ifadesi için 'insaf ve vicdan' dışı yorumunda bulundu. Erdoğan yaptığı konuşmada Soma faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin sayısını yanlışlıkla 371 olarak ifade etti. Başbakan Erdoğan daha sonra bu ifadesini 'Galiba az önce bir dil sürçmesi oldu 371 değil 301 olacak şeklinde düzeltti.

TİKA projeleri açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Soma'da yaşanan felakete değinerek konuşmasına başladı.

'İNSAF VE VİCDAN DIŞI'

Bosna ve Sırbistan'da yaşanan felaketlere de değinen Erdoğan, Türkiye'yi yasa boğan Soma felaketiyle ilgili olarak 'Büyük ülke olmak büyük millet olmak neyi gerektiriyorsa o büyüklüğün gereğini yerine getirmenin mücadelesi içinde olduk. Zaman zaman bizim bu yardımlarımız eleştiri konusu yapılıyor. En son bunu üzülerek ifade ediyorum. Somaliyi bırak Soma'ya bak tarzında insaf ve vicdan dışı ifadeler dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken yaralarımız tazeyken yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağız' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Soma'da şehit olanların evlatları 77 milyonun evladı oldular. Tekrar tekrar yaralı kardeşlerime Allah'tan şifa diliyorum. Millet olarak tarifi olmayan bir acıyı yaşıyoruz. Bizi arayıp acımıza ortak olan başta Pakistan olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum.

Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Bosna ve Sırbistan'da sel felaketi yaşandı. İzzetbegovic kardeşimle konuştuk. İstediği talepleri kendilerine ilettik. Türkiye derin bir matem yaşarken bazı ülkelerde de büyük felaketlerin yaşandığını üzüntüyle öğrendik. Bosna ve Sırbistan'da son 120 yılın en etkili yağışları nedeniyle şehirler sular altında kaldı.

'CAN KAYBI VE MADDİ KAYIP ARTABİLİR'

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Kendilerinin talepleri oldu. Bu Sabah o talepleri Sarayevo'ya ulaştırdık. TİKA işin başından beri işin içierisinde desteklerini sürdürüyor. 44 kişi sel baskınlarında hayatını kaybetti. Can kaybı ve maddi kayıp artabilir. TİKA'ya tekrar mücadele sebebiyle teşekkür ediyorum. Gerek Bosna'da gerek Sırbistan'da desteğini sürdürüyor. AFAD ve Kızılay da afet bölgesinde aktif durumda. Bosna ve Sırbistan halkına başsağlığı dileklerimi özellikle iletiyorum.

'BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ'

Gürcistan'da da enkaz altında kalanlar olduğu haberini aldık. Bir başka Facia'da Laos'da yaşandı. Askeri bir uçağın düşmesi sonucu Başbakan yardımcısı ve bakanların olduğu 20 kişi öldü. Başsağlığı diliyoruz.

TİKA'nın tamamladığı beş ilçedeki beş projeyi anlamlı bir günde hizmete alıyoruz. Bugün 19 Mayıs. Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkarak 95 yıl önce milli mücadelenin ateşini yaktığı o anlamlı günün yıldönümünü idrak ediyoruz.

'MUSTAFA KEMAL DOĞUM TARİHİ SORULDUĞUNDA...'

Gazi Mustafa Kemal doğum tarihi sorulduğunda 19 Mayıs demişti. Anlamlı bir açılış yapıyoruz. Tika Makedonya'da Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin yerini tespit etti. Makedonya'da, Kocacık köyünde bu evi aslında uygun şekilde inşa etmeyi projelendirdi. Kendi ifadesiyle doğum gününde milli mücadeleyi başlattığı günde 19 Mayıs'ın 95'inci yıldönümünde bu büyük ve anlamlı eseri vücuda getirmenin iftiharını yaşıyoruz. Sayın Emrullah İşler şu anda Kocacık köyünde. Birazdan kendisine bağlanıp açılışı birlikte yapacağız.

'FİLİSTİN'DE KIZ ORTAOKULU İNŞA ETTİK'

Bir başka TİKA projesi de Filistin'de... Ramallah'da TİKA eliyle son derece modern bir kız ortaokulu inşa ettik. Bu okul 450 Filistinli öğrenciye hizmet verecek. Bu en modern okulun Filistinli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

'DOST KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLDUK'

Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt dışı Türkler başkanlığı gibi kurumlarımız dünyanın her yerine ulaşırken, TİKA ile her alanda dost ve kardeşlerimzin yanında olduk. Kazakistan'dan Makedonya'ya Pakistan'dan Zambiya'ya kadar bir çok ülkede 148 okul inşa ettik. 32 ülkenin üniversiteleri ile işbirliği yaptık. 12 Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açtık. 5 kıtada 49 sağlık merkezi inşa ettik. Moğolistan'dan Etiyopya'ya kadar ata yadigarı eserleri restore ettik. Su kuyuları açtık, tarımı destekledik, mesleki eğitim verdik.

KIZDIRAN SOMA MESAJI

Büyük ülke olmak büyük millet olmak neyi gerektiriyorsa o büyüklüğün gereğini yerine getirmenin mücadelesi içinde olduk. Zaman zaman bizim bu yardımlarımız eleştiri konusu yapılıyor. En son bunu üzülerek ifade ediyorum. Somaliyi bırak Soma'ya bak tarzında insaf ve vicdan dışı ifadeler dile getirildi. Acımız daha çok sıcakken yaralarımız tazeyken yüreklerimiz hala kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağız. Ama şunu ifade edeyim. Biz Allah'ın izniyle milletin desteğiyle Soma'ya da ulaştık ve oradaki yaraları sarıyoruz ama Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz. 2002 öncesi ülke değiliz artık.

'BİZDEN ÖNCEKİLER BIRAKIP KAÇTI'

Bingöl depreminde bir yılda şehri inşa ettik. Eser orada gitmek isteyen gider görür. Öyle lafla değil, ilgili bakanlarım şahsım 24 saat içinde hepimiz orada yerimizi aldık. Kütahya Simav'da deprem oldu. Anında... Bir yılda yeni Simav'ı inşa ettik. Şimdi Simav'ı tanıyamazsınız. Arkadan büyük bir felaket. Van depremi... Bir yılda biz yeni Van'ı inşa ettik. Ercişiyle merkeziyle çevresiyle hepsini inşa ettik. Beş katrilyon harcadık biz Van depreminde. Bizden öncekiler gibi deprem felaketinin altında kalan bir iktidar olmadık hamdolsun biz. Bizden öncekiler depremden sonra iktidarı bırakıp kaçıp gittiler. Biz tam aksine orada daha modern bir şehir nasıl inşa edilir bunun gayreti içinde olduk.

ERDOĞAN'DAN '371' GAFI

Şimdi de biz Soma’da 371 kardeşimizin ailelerini mağdur etmemek için her türlü tedbiri aldık. Kendilerine istismara fırsat vermeyecek şekilde bu konuda AFAD devreye girmiştir ve yapacağı çalışmalar olacaktır. Bununla ilgili istismarlar olabilir. AFAD sadece bu iş için hesap açmıştır. Kimse bu oyuna gelmesin. Herhangi bir yardım yapacak olan AFAD'daki özel hesaba yatırsın. Orada gerek şehitlere gerek yakınlarımıza dağıtımı yapılacaktır. Sel baskınlarına yangınlara tıbbi destek ihtiyacı olanlara ulaştık.

YILMAZ ÖZDİL'E SERT TEPKİ

Biz vicdan sahibiyiz. Fakat insanlıktan nasibini almamış zerre kadar vicdanı olmayan ahlak değerleriyle yakından alakası olmayan bazı tipler de bizim mitinglerimize geldi diye onlar buna müstehaktır diyecek kadar seviye kaybından mahrumdurlar. Bakıyorsunuz bir diğeri de ona kalkıyor maalesef çok çok ahlaksızca bir ifade kullanıyor. Şimdi ben soruyorum. Bu yazıyı yazanların patronları acaba bunları kendi gazetelerinde nasıl barındırıyorlar. Diyorum ki sen bir patron olarak aynı zihniyete mensupsun. Eğer bunları hala tutuyorsan sen de aynı zihniyettesin.

'TAVIRLARINI KOYSUNLAR DA...'

Benim şehit vatandaşlarıma bu ölüme müstehaktır deme hakkına bunlar sahip değildir. Bunlar ne gazidir ne şehittir nokta nokta niyazidir diyenleri yanında barındıranlar bunu söyleme hakkına sahip değildir. Barındıranlar da aynı şeyi düşündürüyor demektir. Zaman zaman gelip kalkıp da bazı eylemlerde bulunanlar önce bu ifadeyi kullananlara karşı tavırlarını koysunlar da samimiyetlerini görelim.

Galiba az önce dil sürçmesiyle 371 ifadesini kullandım. 301 olacak o...

'DEDİLER Kİ BU PATRON AK PARTİLİDİR'

Dediler ki bu patron AK Partilidir... İlk defa o gün orada gördüm. O güne kadar kendisiyle hiç görüşmedim tanımam bilmem. Bu müfteriler bu ülkede benim milletimden zannediyorlar ki bir şey sağlayacaklar. Sağlayamazsınız. Benim milletim müfterileri bu ülkede çok iyi tanır. Utanmadan sıkılmadan.. Yandaşlarına orayı peşkeş çekti diyecek kadar alçaldılar.

'ALLAH RAZI OLSUN'

Bunlar ne derse desin. Biz ellerini Allah'a açıp bütün bu şehitlerimize Fatiha'ları gönderenlere Allah razı olsun diyorum. Bu milletin dininden vicdanından çıkan sese bence rehberlik ettiler. Onlar diğerlerinin düştüğü seviyeye düşmediler. Bir şehit neyi beklerse onlar da onu gönderdiler. Onun için ben özellikle meydanlarda camilerimizde o şehitlerimize Fatiha'lar gönderen yasinler gönderen hatimler gönderen o yavrularımıza çok teşekkür ediyorum. Onlar da sağolsunlar. Rabbim hiç kimseye hiçbir ülke ve halka acılar yaşatmasın.

haberler.com

Kaynak: http://www.haberler.com/erdogan-tika-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0