Görüş Bildir
Haberler
Barzani'den Bağımsızlık Referandumu Çağrısı

Barzani'den Bağımsızlık Referandumu Çağrısı

Onedio Medya
03.02.2016 - 12:16

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, özerk bölgenin karşı karşıya olduğu krizlere rağmen bağlayıcı olmayan bir bağımsızlık referandumu yapması gerektiğini söyledi. Daha önce de bir referandum çağrısı yapan Barzani, herhangi bir tarih belirlememişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İslam Devleti'nin (İD) Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri ele geçirmesinin yarattığı kaos, Kürtlere uzun süredir devam eden bağımsızlık hayallerini daha ileriye taşıma şansı verdi. Fakat bölge şu an bir ekonomik çöküşü engellemenin mücadelesini veriyor.

Barzani, kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada 'Zaman geldi, ve şartlar Kürtlerin bir referandum üzerinden kendi kaderleri hakkında bir karar vermeleri için uygun' dedi.

Barzani, 'Bu referandum bir devlet kurma amacından daha çok, Kürtlerin bağımsızlık konusunda istek ve düşüncelerini öğrenmek ve Kürt siyasi liderlerin, halkın isteklerini doğru zaman ve şartlar altında gerçekleştirmesi anlamına gelecek' dedi.

Iraklı Kürtler, Bağdat ile güç ve kâr paylaşımı konusunda yaşanan sorunlar üzerine Türkiye ile kendi boru hatlarını inşa ederek ve bağımsız bir şekilde petrol ihraç ederek son yıllarda özerkliklerini daha da güçlendirmeye çalıştılar.

Fakat petrol fiyatlarındaki küresel düşüş, zaten var olan ekonomik sorunları daha da büyütürken, bölgeyi de dağılmanın eşiğine getirdi.

Özellikle Kürt azınlığa sahip komşu ülkeler geçmişten bu yana Kürtlerin bağımsızlık isteklerine karşı çıktılar. ABD de Kürtlerin Irak'ın bir parçası olarak kalmalarını istediğini söyledi.Barzani, 'Eğer Kürdistan halkı kendi geleceklerini belirleme hakkını bir başkasının gelip hediye olarak vermesini bekliyorlarsa, bağımsızlık hiçbir zaman kazanılamayacak. Bu hak var ve Kürdistan halkı bunu talep ederek uygulamaya sokmalı' dedi.

Bazı kesimler bu tür bağımsızlık çağrılarını dikkatleri iç meselelerden uzaklaştırma ve Kürtleri Barzani'nin arkasında toplama girişimleri olarak görüyor. Barzani, başkanlık döneminin geçtiğimiz yıl bitmiş olmasına rağmen görevine devam ediyor.

Barzani, 'İskoçya, Katalonya, Quebec ve diğer yerlerin nasıl kendi kaderleri hakkındaki görüşlerini ifade etme hakları varsa, Kürdistan'ın da bu hakkı vardır ve bu tartışılamaz' dedi.

Reuters

.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
26
11
5
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bordo BERE

sene olmuş 2016 bunlar hala özerklik, ülke falan diyor. Ulan sen ne zaman kürt oldun? taşnaksın, ermenisin, arap kırmasısın, kurmançisin, noybunsun ama kürt ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

hayatında bir kez olsun nefretini "cebine" sokup araştırsaydın bu yorumu yapmazdın. tüm tarihçiler bir şey bilmiyor, sen biliyorsun ha, klavyeci. 3 like almı... Devamını Gör

supertan

şimdi bunlar iddia ediyor ki, kadim halkız, binlerce yıllık geçmiş falan filan...devletler kurduk,cihan imparatorluğu kurduk, buralar hep kürdistandı...e pek... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ilk paragrafta şöyle demişsin onedio: """""İslam Devleti'nin (İD) Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri ele geçirmesinin yarattığı kaos, Kürtlere uzun süredir de... Devamını Gör