Görüş Bildir
Haberler
Bangladeşli Ateist Yazar Paramparça Edildi

Bangladeşli Ateist Yazar Paramparça Edildi

FreiGeist
27.02.2015 - 14:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Köktendinciliğe karşı verdiği mücadeleyle tanınan ateist Bangladeşli yazarın, paramparça edilerek öldürülmesi uluslararası kamuoyunda büyük tepki topladı.

ABD'de yaşayan ve Amerikan vatandaşı olan Avijit Roy, eşiyle birlikte bir kitap fuarına katılmak için gittiği Bangladeş'in başkenti Dakka'da saldırıya uğramıştı.

Satırlarla saldıran grup, Roy'un kendisi gibi blog yazarı olan eşi Rafida Ahmed'i de ağır yaralamıştı.

Yerel emniyet müdürü Sirajul İslam, 'Saldırıya birkaç kişi katıldı ve aralarından en az ikisi Roy ile eşine doğrudan vurdu. Saldırı sonrasında iki kanlı satır bulduk' dedi.

Saldırıyla ilgili olarak henüz bir tutuklama olmadı ancak polis, suikasti öven yerel bir İslamcı grubun soruşturulduğunu bildirdi.

Roy'un öldürülmesini protesto için Dakka'da yüzlerce öğrenci toplandı.

Saldırı yerinde iki kanlı satır bulundu.

Ailesi, internette yayımladığı blogunda laikliği savunan yazılar yazan Roy'un daha önce tehditler aldığını bildirdi.

Avijit Roy kısa bir süre önce de Facebook sayfasında 'bilimsel ve akılcı olmayan inançlara karşı çıkmak için, akılcı bir kavram' diye nitelediği ateizmi savunmuştu.

160 milyon nüfuslu Bangladeş, laik bir ülke ve vatandaşlarının çoğu Müslüman.

Protestocular insan zinciri oluşturdu.

Ülkede daha önce de benzeri saldırılar olmuş, polis bu saldırıların ardında radikal İslamcıların bulunduğunu söylemişti.

2013 yılında blogunda köktendinciliğe karşı yazılar yazan Ahmed Rajib Haydar da, Dakka'daki evi yakınlarında suikaste uğramış ve hayatını kaybetmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Roy'un öldürülmesi başkent Dakka'da protesto edildi.

2004'te ise yine Avijit Roy'la aynı kitap fuarına katılan yazar Hümayun Azad, evine dönerken uğradığı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Bangladeşli tanınmış yazar Taslima Nasreen da 1990'larda ölüm tehditleri aldıktan sonra ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
3
2
2
1
1