Görüş Bildir
Haberler
Bağcılığın Merkezi Nevşehir'de İran'dan İthalat: 'Yerli Üreticinin Üzümünü Almıyorlar'

etiket Bağcılığın Merkezi Nevşehir'de İran'dan İthalat: 'Yerli Üreticinin Üzümünü Almıyorlar'

Emre Ordu
28.02.2018 - 21:38 Son Güncelleme: 01.03.2018 - 08:25

Hemen her gün bir başka gıda ürününde ithalatın arttığı yönünde haberler gelirken, şimdi de Türkiye'nin bağcılık merkezlerinden Nevşehir'de, bir rakı fabrikasını satın alan ABD'li firmanın üzüm ihtiyacını İran'dan karşıladığı öğrenildi.

Nevşehir'e giden BirGün yazarı Mustafa Erdemol, kente dair gözlemlerini aktardı.Erdomol, yazısında, Nevşehir'in değişen tarihi dokusundan, turizme, tarımdan hayvancılığa kadar pek çok konuya değindi.

"Yörede bağcılık öldü"

"Yörede bağcılık öldü"

'AKP’nin tarım politikalarının çiftçiyi tükenme noktasına getirdiği artık sır değil' diyen Erdemol, 'Nevşehir’de başta patates olmak üzere, fasülye ve üzüm üreticileri ciddi sıkıntı içindeler. Ülkenin önde gelen şarap üreticisi bir firma Kızılırmak vadisinden bağ satın almış örneğin. Şaraplık üzümünü kendisi üretiyor. Bu yörede bağcılığın öldüğü anlamına geliyor' ifadelerini kullandı.

"Üretici 50 kuruşa kadar düşürdüğü üzümünü satamıyor"

"Üretici 50 kuruşa kadar düşürdüğü üzümünü satamıyor"

Erdomol'un gezisinde kendisine CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez de eşlik etti. Gezi boyunca Gülmez'den çok şey öğrendiğini belirten Erdemol, şunları söyledi:

'Nevşehir’de bir rakı fabrikası var. ABD’lilere “sudan ucuza” satılmış vaktiyle. 300 işçi çalışıyormuş, şimdi 100 işçisi var. Bu fabrikaya Nevşehirli üzüm üreticisi 50 kuruşa kadar düşürdüğü üzümünü satamıyor. Almıyor fabrika. Peki ne yapıyor? Sıkı durun. Rakı için gerek duyduğu kuru üzümü ta İran’dan getirtiyor.'

"50-55 kuruşa mâl edilen patates, bugün 30 kuruşa ancak alıcı buluyor"

"50-55 kuruşa mâl edilen patates, bugün 30 kuruşa ancak alıcı buluyor"

Erdemol, Nevşehir'de geçtiğimiz yıllarda meydana gelen ve halkın 'patates kanseri' olarak adlandırdığı bir hastalık yüzünden üretimin bir hayli düştüğünü fakat çiftçinin  yeterince bilgilendirilmediği yönünde eleştiriler bulunduğunun aktardı.

Erdomol'un yolculuğu sırasında yanında bulunan isimlerden bir diğeri de CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'di. Gürer'e,  Başbakan Binali Yıldırım’ın Niğde ve Nevşehir’de patatese ihracat teşviki verileceği yönündeki sözünü hatırlatıp ne düşündüğünü soran Erdemol, şu yanıtı aldı: 

“Patatesler depolarda çürümek üzere. Şayet bir teşvik verilecekse, vakit kaybetmeden bunun bir an önce açıklanması gerekiyor. Çünkü 50-55 kuruşa mâl edilen patates, bugün 30 kuruşa ancak alıcı buluyor. Tüccar bölgeye gitmiyor. İhracat teşviki açıklanırsa, üretici de ona göre bir yol haritası çizer ve en azından ürününün depoda çürümesini beklemez”.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
242
65
30
10
7
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ZuLmeT

Ulan Fatsa'da amcamız fındık sattı bu yıl 8 TL den, hâlâ oyunu Erdoğan'a vereceğini söylüyor... Başkada sözüm yok!!!

putumku

nevşehir: 2015 genel seçimi-> %63 akp, 2011 genel seçimi -> %60 akp. sonraki seçimlerde %70 verirsiniz sonra üzüm yerine beton yetiştirir satarsınız artık

Mert Batur

tipik iç anadolu

clearskies

Kıskananlar çatlasın 🤣😂 Ver mehteri ver 🤣😂