Görüş Bildir
Haberler
Az Kalorili Bir Beslenme Planı Size Gerçekten Uygun mu? Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Yan Etki

etiket Az Kalorili Bir Beslenme Planı Size Gerçekten Uygun mu? Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Yan Etki

Mirador
03.10.2022 - 15:46

Aralıklı oruç, insanların çok az kalori tükettikleri veya hiç tüketmedikleri düzenli oruç dönemlerini içeren yeme alışkanlıklarını tanımlamak için kullandıkları bir terimdir ve bu günlerde adeta bir moda gibi bir sürü insanın kilo vermek adına yaptığı bir yöntem. Sizlere hem yararlarından hem de olası yan etkilerinden söz etmek istiyorum. Sürdürülebilir yöntemleri desteklediğimi de unutmayın.

Çalışmalar, aralıklı oruç tutmayı aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına bağlamıştır:

  • kilo kaybı

  • azalmış kalp hastalığı risk faktörleri

  • düşük kan basıncı

  • geliştirilmiş insülin duyarlılığı

  • oksidatif stres belirteçlerinde azalma

  • gelişmiş kan şekeri kontrolü

Bu bulgular, aşağıdakiler gibi aralıklı oruç rejimlerinin popülaritesinin artmasına yol açmıştır:

  • zaman kısıtlamalı besleme (TRF)

  • alternatif gün oruç (ADF)

  • periyodik oruç

Aralıklı orucu denemekle ilgileniyorsanız, muhtemelen yan etkileri olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. Aralıklı oruç çoğu insan için güvenlidir. Bununla birlikte, araştırmalar, aralıklı oruç tutmanın bazı küçük yan etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca herkes için doğru seçim değildir.

Bu makale, aralıklı oruç tutmayla ilgili 9 olası yan etkiyi kapsamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Açlık ve istek

1. Açlık ve istek

Açlığın, aralıklı oruç tutmayla ilgili en yaygın yan etkilerden biri olması şaşırtıcı olmayabilir.

Kalori alımınızı azalttığınızda veya kalori almadan uzun süreleri  geçirdiğinizde, artan açlık yaşayabilirsiniz.

112 kişiyi içeren bir çalışma, bazı katılımcıları aralıklı bir enerji kısıtlama grubuna atadı. Bir yıl boyunca her hafta birbirini izleyen iki gün 400 veya 600 kalori tüketmişlerdir.

Bu gruplar, sürekli kalori kısıtlaması olan düşük kalorili bir diyet tüketenlere göre daha yüksek açlık skorları bildirdi.

Araştırmalar, açlığın, insanların genellikle açlık rejiminin ilk günlerinde yaşadıkları bir semptom olduğunu öne sürüyor.

Bir 2020 çalışması, 4-21 gün süren açlık rejimlerine katılan 1.422 kişiye baktı. Açlık semptomlarını yalnızca rejimlerin ilk birkaç gününde yaşama eğiliminde olduğunu gözlemledi.

Bu nedenle, vücudunuz düzenli oruç dönemlerine uyum sağladıkça açlık gibi belirtiler çözülebilir.

2. Baş ağrısı ve baş dönmesi

Baş ağrısı, aralıklı oruç tutmanın yaygın bir yan etkisidir. Genellikle bir oruç protokolünün ilk birkaç gününde ortaya çıkarlar.

Bir 2020 incelemesi, aralıklı oruç rejimlerine maruz kalan insanlarla ilgili 18 çalışmaya baktı. Yan etkileri bildiren dört çalışmada, bazı katılımcılar hafif baş ağrıları olduğunu söylediler.

İlginç bir şekilde, araştırmacılar, 'açlık baş ağrılarının' genellikle beynin ön bölgesinde bulunduğunu ve ağrının tipik olarak hafif veya orta şiddette olduğunu bulmuşlardır.

Dahası, sık sık baş ağrısı çeken kişilerin oruç tutmayanlara göre baş ağrısı yaşama olasılığı daha yüksektir.

Araştırmacılar, düşük kan şekeri ve kafein yoksunluğunun aralıklı oruç sırasında baş ağrısına katkıda bulunabileceğini öne sürdüler.

3. Sindirim sorunları

Sindirim sorunları - kabızlık, ishal, mide bulantısı ve şişkinlik dahil - aralıklı oruç tutarsanız yaşayabileceğiniz semptomlardır.

Bazı aralıklı açlık rejimleriyle birlikte gelen gıda alımındaki azalma, sindiriminizi olumsuz etkileyerek kabızlığa ve diğer yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, aralıklı oruç programlarıyla ilişkili diyet değişiklikleri şişkinliğe ve ishale neden olabilir.

Aralıklı oruç tutmayla ilgili bir başka yaygın yan etki olan dehidrasyon, kabızlığı kötüleştirebilir. Bu nedenle, aralıklı oruç tutarken yeterince su tüketmek çok önemlidir.

Lif bakımından zengin besleyici yoğun yiyecekler seçmek de kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.

4. Sinirlilik ve diğer ruh hali değişiklikleri

Bazı insanlar, aralıklı oruç tutarken sinirlilik ve diğer duygu durum bozuklukları yaşayabilir. Kan şekeriniz düşük olduğunda, kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir.

Düşük kan şekeri veya hipoglisemi, kalori kısıtlaması dönemlerinde veya açlık dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu, sinirlilik, endişe ve yetersiz konsantrasyona neden olabilir.

52 kadından oluşan 2016 yılında yapılan bir araştırma, katılımcıların 18 saatlik bir oruç döneminde, oruç tutmayan bir döneme göre önemli ölçüde daha sinirli olduklarını ortaya koydu.

İlginç bir şekilde, araştırmacılar, kadınların daha sinirli olmalarına rağmen, oruç tutmanın başlangıcında bildirdiklerinden daha yüksek bir başarı, gurur ve kendini kontrol duygusu oruç süresinin sonunda deneyimlediklerini keşfettiler.

5. Yorgunluk ve düşük enerji

5. Yorgunluk ve düşük enerji

Araştırmalar, çeşitli aralıklı oruç tutma yöntemlerini uygulayan bazı kişilerin yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri yaşadığını göstermektedir.

Aralıklı oruç tutmayla ilgili düşük kan şekeri, kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir. Ayrıca, aralıklı oruç tutmak bazı kişilerde uyku bozukluklarına neden olabilir ve bu da gün içinde yorgunluğa neden olabilir.

Bununla birlikte, bazı araştırmalar, özellikle vücudunuz düzenli açlık dönemlerine adapte olurken, aralıklı oruç tutmanın yorgunluğu gerçekten azaltabileceğini göstermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ağız kokusu

Ağız kokusu, bazı kişilerde aralıklı oruç tutma sırasında ortaya çıkabilen rahatsız edici bir yan etkidir. Bunun nedeni tükürük akışının olmaması ve nefesteki asetonun yükselmesidir.

Oruç, vücudunuzun yakıt olarak yağ kullanmasına neden olur. Aseton, yağ metabolizmasının bir yan ürünüdür, bu nedenle oruç sırasında kanınızda ve nefesinizde artar.

Dahası, dehidrasyon - aralıklı oruç tutmayla ilişkili bir semptom - ağız kuruluğuna neden olabilir ve bu da ağız kokusuna neden olabilir.

7. Uyku bozuklukları

Bazı araştırmalar, uykuya dalamama veya uykuda kalamama gibi uyku bozukluklarının aralıklı oruç tutmayla ilgili en yaygın yan etkiler arasında olduğunu göstermektedir.

Bir 2020 araştırması, 4-21 gün süren açlık rejimlerine katılan 1.422 kişiyi gözlemledi. Çalışma, katılımcıların %15'inin oruçla ilgili uyku bozuklukları bildirdiğini buldu. Bunu diğer yan etkilerden daha sık bildirdiler.

Vücudunuz idrar yoluyla büyük miktarlarda tuz ve su attığından, aralıklı oruç rejiminin ilk günlerinde yorgunluk daha yaygın olabilir. Bu, dehidrasyona ve düşük tuz seviyelerine de yol açabilir.

Bununla birlikte, diğer çalışmalar, aralıklı oruç tutmanın uyku üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermiştir.

Bir 2021 çalışması, alternatif bir günlük oruç rejimine katılan ve aynı zamanda 6 ay boyunca düşük karbonhidrat diyeti uygulayan 31 obez hastaya baktı. Çalışma, bu rejimin uyku kalitesini veya süresini veya uykusuzluk şiddetini etkilemediğini buldu.

Bir başka 2021 çalışmasında da benzer sonuçlar elde edildi.

8. Dehidrasyon

Yukarıda bahsedildiği gibi, oruç tutmanın ilk günlerinde vücut idrarda büyük miktarlarda su ve tuz salgılar. Bu süreç, doğal diürez veya oruç tutmanın natriürezi olarak bilinir.

Bu başınıza gelirse ve idrarla kaybettiğiniz sıvıları ve elektrolitleri değiştirmezseniz, susuz kalabilirsiniz.

Ek olarak, aralıklı oruç tutan kişiler su  içmeyi unutabilir veya yeterince içmeyebilir. Bu, özellikle aralıklı bir oruç rejimine ilk başladığınızda yaygın olabilir.

Yeterince su içmek için gün boyunca su için ve idrarınızın rengini izleyin. İdeal olarak soluk limonata rengi olmalıdır. Koyu renkli bir idrar, susuz kaldığınızı gösterebilir.

9. Yetersiz beslenme

Düzgün yapılmazsa, aralıklı oruç, yetersiz beslenmeye neden olabilir.

Bir kişi çok uzun süre oruç tutarsa ve vücudunu yeterli besinle yenilemezse, bu yetersiz beslenmeye neden olabilir. Aynı şey, kötü planlanmış sürekli enerji kısıtlayıcı diyetler için de geçerlidir.

İnsanlar genellikle kalori ve besin ihtiyaçlarını çeşitli aralıklı oruç programlarıyla karşılayabilirler.

Bununla birlikte, oruç programınızı uzun bir süre boyunca dikkatli bir şekilde planlamaz veya uygulamazsanız veya kaloriyi kasıtlı olarak aşırı düzeyde kısıtlarsanız, diğer sağlık sorunlarının yanı sıra yetersiz beslenme yaşayabilirsiniz.

Bu nedenle, aralıklı oruç tutarken çok yönlü, besleyici bir diyet tüketmek çok önemlidir. Kalori alımınızı asla aşırı derecede kısıtlamadığınızdan emin olun.

Aralıklı oruç tutma konusunda deneyimli bir sağlık uzmanı, sizin için uygun sayıda kalori ve doğru miktarda besin sağlayan güvenli bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Aralıklı oruç tutmaktan kimler kaçınmalıdır?

Aralıklı oruç tutmaktan kimler kaçınmalıdır?

Aralıklı oruç tutmak bazı insanlar için akıllıca bir seçim olsa da, diğerleri için uygun veya güvenli değildir.

Bazı insanlar aralıklı oruç tutmaya katılırlarsa tehlikeli yan etkiler riski altında olabilir.

Aşağıdaki kişilerin aralıklı oruç tutmaktan kaçınmaları önemlidir:

  • hamile veya emziren / emziren kişiler

  • küçük çocuklar ve gençler

  • zayıflık yaşayan yaşlı yetişkinler

  • immün yetmezliği olan insanlar

  • mevcut veya geçmiş yeme bozukluğu olan insanlar

  • demanslı insanlar

  • travmatik beyin hasarı veya sarsıntı sonrası sendrom öyküsü olanlar.

Tıbbi bir sorununuz varsa veya şu anda ilaç kullanıyorsanız, aralıklı oruç tutmanın yararlarını ve risklerini güvenilir bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.

Bazı insanlar oruç tutmayla ilgili olumsuz yan etkiler açısından daha fazla risk altında olabilir, bu nedenle belirli ihtiyaçlarınız için aralıklı oruç tutmanın güvenli seçim olup olmadığını belirlemek önemlidir.

Ek olarak, aralıklı oruç tutarken uzun süreli yan etkiler yaşarsanız, bu vücudunuz için işe yaramadığının bir işareti olabilir. Bu yan etkiler şunları içerebilir:

  • aşırı açlık

  • mide bulantısı

  • sinirlilik

  • baş ağrısı

  • yorgunluk

  • baygınlık

Program sizi mutsuz hissettiriyorsa aralıklı oruç tutmaya devam etmeyin.

Bu beslenme şekli sağlık yararlarına bağlı olsa da, sağlığınıza fayda sağlamak için oruç tutmayı içermeyen başka birçok şey yapabilirsiniz.

Dengeli ve besleyici bir diyet uygulayın, uygun uyku alın, düzenli fiziksel aktiviteye katılın ve stresi yönetin - bunlar genel sağlığı geliştirmek için çok daha önemlidir.

Özetle:

Çalışmalar, aralıklı oruç tutmayı iyileştirilmiş kalp hastalığı risk faktörleri, kilo kaybı, artan kan şekeri kontrolü ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına bağladı.

Aralıklı oruç tutmanın genellikle güvenli olduğu düşünülse de, araştırmalar açlık, kabızlık, sinirlilik, baş ağrısı ve ağız kokusu gibi yan etkilere neden olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca, sağlık uzmanları bazı insanlara aralıklı oruç tutmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyor. Bunlar hamile ve emziren veya emziren kişileri ve yeme bozukluğu olanları içerir.

Aralıklı oruç tutmakla ilgileniyorsanız, önce bir sağlık uzmanına danışarak sizin için güvenli ve uygun bir seçim olduğundan emin olun.

Taylan KÜMELİ

Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hdjfhkdh

BIRAKTA OLSUN. YILLARDIR AYI GİBİ YEMEK YİYORUM. BİRAZ DÜZGÜN BESLENCEZ DİYE VÜCUT AĞLAYACAK. ALIŞTIĞI DÜZENİN DIŞINA ÇIKINCA ÇOK NORMAL BU YAN ETKİLER. CAPS... Devamını Gör

moonlight

hayatım diyet yapmakla geçti :)) aslında çok fazla kilolu değilim ama takıntılıyım ... bu yaz saldım aq nedir ya diyip yedim ve 10 kilo fazlam vardı ... 1 ay... Devamını Gör

moonlight

Okulun açıldığı gün denberi yapıyorum .. aslında yaptığım ne bende bilmiyorum.. günde max 500 kalori saat en geç 5 den sonra yemiyorum. ve bu hafta 4. haftam... Devamını Gör

hdjfhkdh

isveç o konuda iyi protein ve sebze ağırlıklı rahat oluyo. 9 günde 6 kilo vermiştim 7 sene önce