Görüş Bildir
Haberler
Aysu Melis Bağlan Yazio: Futbolcu Menajeri Nasıl Olunur?

etiket Aysu Melis Bağlan Yazio: Futbolcu Menajeri Nasıl Olunur?

Aysu Melis Bağlan
28.07.2021 - 11:12 Son Güncelleme: 29.07.2021 - 10:06

Gelin, birbirimizi kandırmayalım. Cem Yılmaz; bir gösterisinde, bir koltuktan ne kadar kazanıyor, hesabı yaptığımız kadar futbolcu menajerlerinin yüzdelerini hesapladık. Nasıl futbolcu menajeri olunuyordu, benim başıma neler geldi, anlatıyorum... Yıl, 2011.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Unkapanı’ndan hallice bir heyecan. Girilen tüm salonları dolduran bir kalabalık. Kendine ayrılan dosyaları ziyadesiyle dolduracak ağırlıkta statü, talimat, futbol ve oyun kurallarından bir demet.

Unkapanı’ndan hallice bir heyecan. Girilen tüm salonları dolduran bir kalabalık. Kendine ayrılan dosyaları ziyadesiyle dolduracak ağırlıkta statü, talimat, futbol ve oyun kurallarından bir demet.

Ay, ne kadar çok futbol! Bir değişiklik olacaksa ancak Lisanslı Futbolcu Temsilcilerinin hukukçu olması şartı ile başlanır bizim topraklarda, öngörüm/öngörüsüzlüğüm ile çıktığım yolda ilk durağım “futbolcu menajerliği sınavıydı”.

Malum ben de inanmanın ötesinde eminim, futbolcu menajerlerinin hukukçu olması şartı gelmeli yurduma. Hadi başlıyoruz okumaya…

Ne gibi şartları olabilir bu futbolcu menajeri olabilmenin, diye aklınızdan geçiyor olabilir. Birçok prosedür sayılabilecekse de öne çıkan ve ülke gündemini fazlasıyla ilgilendiren bir şart var ki; şike yapmamak!

Her hafta heyecanla takip ettiğimiz maçların sonuçlarını etkilemeye çalışmamak, bahis ve sahtecilik yaparak maç sonuçlarını değiştirmemek ve elbette bunlardan ceza almamış olmayı yasalar da oldukça önemsiyor. Baktım, şartlarda beni zorlayan bir konu bulunmamakta. Evet, niyet ettim “Lisanslı Futbolcu Temsilcisi” olmaya, kayıt oldum sınava.

Futbolcu Menajerliğinin Türkiye'deki Son Sınavı!

Futbolcu Menajerliğinin Türkiye'deki Son Sınavı!

TFF ev sahipliğinde bir sınav ve hemen önünde, federasyonca düzenlenen sınava hazırlık kursundan oluşuyor serüven. Kendimce bulduğum spor hukukçusu olma parlak fikrini işte bu sınav ile test edecektim. Sağlama yapacaktım başka bir deyişle. Bakacaktım, belki de hiç sevmeyecektim spor hukukunu. Tam adıyla “Lisanslı Futbolcu Temsilciliği Sınavı”nın benim adıma en etkileyici kısmı ise; tüm yasal mevzuatın evimize kargolanacak olmasıydı. İşte bu benim için bulunmaz nimetti. Zira spor hukukunu el yordamıyla güç bela tanımlayıp; iyi kötü bir çalışma disiplini olabilir mi diye hayaller kurduysam da bilmiyordum ki nereye uygulanacaktı tüm bu yasal mevzuat. Okuduğumuzu anlamak yetmezdi ki! Ne hocası vardı ne kitabı, ne okulu vardı ne de sınavı.

 *

Sınav Önü

Lisanslı Futbolcu Temsilcisi Menajer Adayları ve Sınavları Sınav ve çevresini anlatırken bahsettiğim sınav önü kursunda, müstakbel sınav rakiplerimi ve sınava katılım niceliği, niteliği, profilini de görme şansı yakalıyordunuz. Bir takım “slayt şov”lar birbirini kovalarken; bunca zaman gitmediğim büyüklü küçüklü eğitim programları için pişman olmama duygusu ile kahveleri birbirine katıyordum. Sınavdan önce olacağımız deneme sınavı, Türkiye Futbol Federasyonu bünyesince hazırlanıyordu. Bundan sonra o sınava dene-me! sınavı diyecektim. sorularda anlam bütünlüğü bile yoktu. Büyük gündeki, büyük sınav soruları elbette FIFA’dan geliyordu.

Bir Sihirli Değnek Olarak Futbolcu Menajerliği

Bir Sihirli Değnek Olarak Futbolcu Menajerliği

Tahmin edeceğiniz gibi yüzde doksan dokuzunun erkek olduğu sınav katılımcı listesindeki kadınlar, bir iki avukat meslektaşım haricinde; erken sakatlanan –erken eski– futbolcu eşlerinden ibaretti. Bu sınavdan sonra hayatlarına sihirli değnek değeceğinden emindiler. Futbol oynayarak, bir transferle elde edeceği maddi kazanç hayalleri erken sporcu sakatlığı ile suya düşmüş olanlardan da ayrı bir kulüp kurulabilirdi hemen oracıkta. Menajer olacaklardı ve hayatları değişecekti, zengin olacaklardı! Durmadan deneme sınav sonuçlarını kıyas etmek istiyorlardı. Avukat hanım kaç doğru yapmıştı acaba; çünkü onu geçince yeterlilik hissi bedavaydı. Evet, hepsi beni geçiyorlardı!

Sınav Soruları FIFA'dan

Sınav Soruları FIFA'dan

Sınav soruları FIFA’dan gelecekti ve yalnızca yirmi soru sorulacaktı bize. On dört doğru cevap ise bizi dünyanın her yerinde FIFA kokartlı Lisanslı Futbolcu Temsilcisi yapacaktı, inanabiliyor musunuz? İş ve işlemler, lisanslar ve vizeler birbirini kovalarken; titrinden geceler yatamayanlar da olacaktır. Zira menajerlik; maç giriş çıkışlarında, spor kulüpleri binalarında, ortamlarda çok havalı bir kurum olsa gerek. Hem ad ve soyadın önüne değil de ardına gelen bir unvan da müessesemizden!

Biz tabii bir sınavı, unvanı kazanınca arkamıza yaslanır iyice gevşeriz. Olduk, deriz! Menajerlikte bu yine yok! Ancak bu unvanı aldıktan sonra her beş senede bir kez, tekrar yeterlilik sınavı da şartmış. Durmadan değişen ve geliştirilen düzenlemelere bir ömür boyu hâkim olmamızın da peşine düşüyormuş bu menajerlik. “Menajerlik” yan gelip yatma yeri değilmiş. İnsanlar kuralını koymuş.

Tüm bu bilgilere haizdik, bu oyunun kurallarını öğrenmiştik, artık sınava girebilirdik.

2011'den bir anıyla bahsettiğim bu sınav, Türkiye’deki son futbolcu menajerliği sınavıydı!

Soruların tane tane dağıtılmasıyla kopya muamelesi yapılan sınav iptal oldu. Kurs ve sınav ücretlerimiz iade edildi. Menajerlik sihirli değneğine kavuşamayanlar pır uçuverdi.

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın