Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya'da Cuma Namazı Hazırlıkları Tamam: Mozaik ve Freskler Perde Sistemi İle Kapanacak

Ayasofya'da Cuma Namazı Hazırlıkları Tamam: Mozaik ve Freskler Perde Sistemi İle Kapanacak

Cuma günü ibadete açılacak olan Ayasofya'da hazırlıklar tamamlandı. Ayasofya'da bulunan mozaik ve freskler, yelken perde sistemiyle bir dakika içinde açılıp kapanacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mozaikler perde sistemi ile kapatılacak

Mozaikler perde sistemi ile kapatılacak

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya'da hazırlıklar tamamlandı.

Cuma günü, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldıracağı ve 1000 ile 1500 kişinin arasında bir katılımın beklendiği bir namazla açılacak olan Ayasofya'da mozaik ve freskler için önlem konusunda da karar verildi.

Fresk ve mozaiklerin kapatılmasında perde sistemi kullanılacak. Namaz sırasında sinema sektöründe kullanılan perde sistemine benzer bir ‘yelken perde’ sistemiyle mozaik ve fresklerin kapatılması kararlaştırıldı. Yetkililer, sistem kurulurken bir çivi bile çakılmayacağını belirtti.

Giriş katından görünen 6.5 metrelik Theotokos ile 7.5 metrelik Gabriel mozaikleri için kullanılacak elektronik raylı sistem perde bir dakikada açılıp, bir dakikada kapanacak. Işık teknolojisinden bin yıllık eserlere zarar vereceği görüşü nedeniyle vazgeçildiği belirtildi.

Müze döneminden kalan restorasyon iskelesi kaldırılacak

Müze döneminden kalan restorasyon iskelesi kaldırılacak

Müezzin mahfilinin önünde duran ve türünün en önemli örneklerinden biri kabul edilen bin yıllık “omphalion” döşeme mozaiği cami için yere serilecek halının altında kalacak. 

Mozaiğin zarar görmemesi için halının altına önce iki kat keçe konulacak. Müze döneminden kalan restorasyon için kurulmuş iskele de perdeyle kapatılacak ve üzerinde hat sanatından örnekler sergilenecek.

Kalın: 'Temel ilke, bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi'

Kalın: 'Temel ilke, bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi'

İbrahim Kalın, Ayasofya'da kılınacak Cuma namazı ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı:

'Vatandaşlarımızla birlikte belli sayıda cemaat orada olacak. Ana zemin olarak giriş katında cuma namazı kılınacak ilk planda. Işık sistemi olmayacak. Bir perde sistemiyle bunların kapatılması üzerinde çalışılıyor şu anda, son aşamaya gelinmek üzere. Buradaki temel ilke bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi.'

Bahçeli: 'Allah nasip ederse planlanan Cuma namazına katılacağım'

Bahçeli: 'Allah nasip ederse planlanan Cuma namazına katılacağım'

MHP lideri Bahçeli, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da kılınacak ilk namaza da katılacağını bildirerek, ''Allah nasip ederse Ayasofya Camisi'nin muhterem ve mehabetli ortamında kılınması planlanan cuma namazına katılacağım. Hem tarihe şahitlik edip hem de manevi görevimi yerine getireceğim. İnanıyorum ki yine Akşemsettin orada olacaktır, yine Fatihimiz orada olacaktır, yine fethin neferleri manen orada bulunacaklardır.'' diye konuşmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
36
26
19
9
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
haralagurele

inanılmaz bir cehalet yönetiyor bizi inanılmaz. her alanda yetersizlik, cahillik, iş bilmez adamların birbiriyle yarıştığı bir sistem.

Kutlu Kamalı

benim anlayamadığım neden karşısında dünyanın en güzel yapılarından olan Sultan Ahmet Camii varken, müze konumunda olan bir kilisede namaz kılmak isteyesin????

Kutlu Kamalı

ispat çaban kendine mi yoksa başkalarına mı?

Ersin İdmanyurdu

İşsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4 puanlık artış... Devamını Gör

feyk

bunu cumada ayasofyanin girisine asacaksin.