Görüş Bildir
Haberler
Ay Yarışında Kritik Ortaklık

Ay Yarışında Kritik Ortaklık

Batuhan
24.02.2015 - 12:44

Google'ın 20 milyon dolar ödüllü Ay yarışında yer alan iki firma işbirliğine gidiyor. ABD'li ve Japon firmalar Ay'a inecek uzay aracı için birlikte çalışacak.

Ay'ın yüzeyine inerek Dünya'ya fotoğraf göndermeyi başarak uzay aracı geliştirilmesini hedefleyen Google Lunar X Prize (GLXP) yarışmasının finaline kalan iki firma, ortalık yapmaya karar verdi.

ABD'nin Astrobotic ve Japonya'nın Hakuto takımları, finale kalan 16 takım arasında olası yeni işbirliklerine de kapı açmış olabilir. Her iki firma, 31 Aralık 2016'da sona erecek olan yarışmada Ay'a gidecek uzay araçlarını beraber geliştirmek için çalışacak. GLXP, ateşlenecek uzay araçlarının Ay yüzeyine başarıyla inmesini, en az 500 metre mesade kat etmesini ve Dünya'ya fotoğraf gönderebilmesini şart koşuyor.

GLXP kuralları kapsamında, 31 Aralık 2015 tarihine kadar en az bir uzay aracının ateşlenmesi gerekiyor. Tam bir yıl sonra ise başarıya ulaşacak takım 20 milyon dolar ödülün sahibi olacak.

Astrobotic CEO'su John Thornton, Hakuto ile geliştirecekleri uzay aracının SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ateşleneceğini açıkladı. Thornton, finalist takımlar arasında daha fazla takımın kurulması halinde GLXP'nin 'Formula 1 yarışına benzeyeceğini' belirtti. Thornton, Falcon 9 roketinin Astrobotic ve Hakuto'ya ait keşif araçlarını taşıyacağını ve beraber birinciliği kazanmayı umduklarını söyledi. Böylece her iki takımda ödülü paylaşmayı kabul ederek kazanma şanslarını artırmış oldu.

Google, geçtiğiniz ay üç ayrı kategoride performanslarını değerlendirdiği GLXP katılımcısına 'büyük atılım' ödülü olarak 5 milyon dolar dağıtmıştı. Astrobotic 1.25 milyon dolar, Hakuto ise yarım milyon dolar ödüle layık görülmüştü.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ay-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0