Görüş Bildir
Haberler
Avusturya'da Van der Bellen Irkçı Aday Karşısında Mektup Oylarıyla Kazandı

Avusturya'da Van der Bellen Irkçı Aday Karşısında Mektup Oylarıyla Kazandı

Onedio Medya
24.05.2016 - 10:05 Son Güncelleme: 24.05.2016 - 11:16

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Alexander Van der Bellen yüzde 50.3'le kazandı. Bellen, ırkçı söylemleri olan Norbert Hofer karşısında geride kaldığı yarışı, mektuplarla gönderilen oylar sayesinde önde tamamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, 22 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarını açıkladı. Avusturya'da, yeşiller ve sosyal demokratların desteklediği Alexander Alexander Van der Bellen, yüzde 50,3 oyla cumhurbaşkanı seçildi. 

Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ise seçimlerde yüzde 49,7 oy aldı. Hofer, İslam, sığınmacı, AB ve göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor. Açıklanan ilk sonuçlara göre yarışı kayden Hofer yüzde 51,9 ile öndeydi. Mektupla kullanılan 750 bin oy seçimin kaderini belirledi ve ibreyi Sobotka'ya çevirdi.

Bakan Sobotka, Van der Bellen'in 2.254.484 oy, Hofer ise 2.223.458 oy aldığını ifade etti. Çekişmeli geçen seçimde Van Der Bellen, sadece 31 bin 26 oy fazla aldı.

Mektuplu oyların sonuçların değişebileceği gerekçesiyle sağcılar kutlama yapmamıştı. Sonuçların belirlenmesi için bazı sandıkların iki kez sayıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, 24 Nisan'da yapılan birinci turunda Hofer yüzde 35 ve Van Der Bellen yüzde 21 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

Yeni cumhurbaşkanı, 8 Temmuz'da yemin ederek, altı yıllık görevine başlayacak.

Alexander Van der Bellen kimdir?

Alexander Van der Bellen kimdir?

18 Ocak 1944 Viyana doğumlu Van Der Bellen, 1970 ile 1990 arası Innsbruck ve Viyana üniversitelerinde ekonomi profesörü olarak dersler verdi. Yeşiller Partisi'nden 1994'de siyasete giren Van Der Bellen, 1999'dan 2008'e kadar Yeşiller Partisi Genel Başkanlığı'nı yaptı. Annesi Estonyalı, babası Rus olan Van Der Bellen'in iki evliliğinden iki çocuğu bulunuyor.

Norbert Hofer kimdir?

Norbert Hofer kimdir?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avusturya’nın Bergenland eyaletinde 1971 yılında dünyaya gelen Hofer’in iki evliliğinden 4 çocuğu bulunuyor. Havacılık mühendisi olan Hofer, 1994 yılından beri aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nde siyaset yapıyor. 

Siyasetin değişik kademelerinde görev yapan Hofer, 2006 yılından beri Avusturya Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yapıyordu. 2003 yılında geçirdiği paraşüt kazası sonucu sakat kalan Hofer, partisi tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Hofer, İslam, sığınmacı, AB ve göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor.

AA, Reuters ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
5
4
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
can cansay

Mektup oyları derken, bizdeki yurtdışı oyları gibi mi?

ken takabayashi

Yok hocam. Orda bazilari is veya saglik durumlari sebebiyle, oy vermeye gidemiycek olanlar. Devletin bir sitesi var oraya giriyor,onlar da sana mektup yolluy... Devamını Gör