Görüş Bildir
Haberler
Aşıyı Reddeden Aile Sayısı 23 Bine Yükseldi: 'Kızamık Ülkemiz İçin Yeniden Tehdit Oluşturuyor'

etiket Aşıyı Reddeden Aile Sayısı 23 Bine Yükseldi: 'Kızamık Ülkemiz İçin Yeniden Tehdit Oluşturuyor'

FreiGeist
22.02.2019 - 15:43

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'de 2017 yılında 23 bin ailenin aşılanmayı reddettiğini belirterek, 'Kızamık ülkemiz için yeniden tehdit oluşturuyor. 2016'da 9 vaka görülürken, 2018'in ilk 9 ayında vaka sayısı 500'ü aştı' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, kızamık hastalığının özellikle ilkbahar ve kış aylarında görüldüğünü, 2-3 yılda bir tekrarlayan salgınlara neden olabildiğini söyledi.

Dünyada yılda yaklaşık 50 milyon kızamık hastalığı görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yalçın, her yıl 2 milyonun üzerinde de kızamık nedenli ölümlerin gerçekleştiğini, ölümlerin 5-9 yaş gruplarında daha sık görüldüğünü açıkladı.

Türkiye'de 2011 yılında aşı karşıtlığı 183 iken, 2017 yılında bu sayı 23 bine çıktı...

Türkiye'de 2011 yılında aşı karşıtlığı 183 iken, 2017 yılında bu sayı 23 bine çıktı...

Ukrayna, Romanya, Bosna- Hersek, Karadağ, Sırbistan, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde aşılama oranlarının düşük olması nedeniyle vaka sayısında ciddi artışlar ve ölümler meydana geldiğini açıkladı ve şöyle devam etti:

'Türkiye'de 2011 yılında aşı karşıtlığı 183 iken, 2017 yılında 23 bin ailenin aşılanmayı reddettiği tespit edilmiştir. Aşıyla ilgili değişik çevrelerce iddia edilen yan etkilerine ilişkin uluslararası çalışmalarda yeterli veri bulunmamaktadır.'

"Aşılanmaktan korkmayıp, kızamıktan korkmamız gerektiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor"

"Aşılanmaktan korkmayıp, kızamıktan korkmamız gerektiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor"

Aşı olmayıp da kızamık hastalığına yakalananlarda en sık ölüm nedeninin zatürre hastalığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yalçın, 'Kızamık hastalığı bazen kalbin dış tabakalarını etkiler hatta beyin iltihabına da neden olabilmektedir. Ülkemizdeki olgularda da 2 binli yılların başında neredeyse birkaç vakaya düşmüş olmasına karşın, hastalığın 2017'de dünya genelindeki artışı ülkemizde de gözlendi. Türkiye'de 2014'te 572, 2015'te 342, 2016'da 9 vaka görülürken, 2017'de 69 olgu görüldü. 2018'in ilk 9 ayında vaka sayısı 500'ü aşmıştır. Tüm bu gerçekler karşısında aşılanmaktan korkmayıp, kızamıktan korkmamız gerektiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Kızamık aşısı hayat kurtarıyor' dedi. Prof. Dr. Yalçın, aşılama karşıtlarının ikna edilememesi durumunda Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikelerin beklediğini söyledi.

"Bir aşı 10 kişiyi korur"

"Bir aşı 10 kişiyi korur"

Prof. Dr. Yalçın, 'Kızamık aşısı oldukça etkili bir aşıdır. Bir kişinin aşılanması yaklaşık 9-10 kişiye koruma sağlayabilmektedir. Aşılanma oranlarının yüzde 95 ve üzerinde gerçekleşmesi önem taşımaktadır. Aksi halde virüsün yaygınlaşması hızlanmaktadır' diye konuştu. Prof. Dr. Yalçın, öksürme ve aksırmayla yayılan kızamık virüsünün yaklaşık 2 saat ortamda canlı kaldığını, aşılanmayan bireylerin yüzde 90'ını etkilediğini ifade etti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
222
40
14
11
10
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

bir baba olarak topunuzun... Bu ülkedeki en başarılı işlerden biri çocukların aşılanması. Sosyal medya salakları çıkana kadar hiç sıkıntı yoktu. 40 yaşındayı... Devamını Gör

Ya neden zorunlu değil bu aşı? Neden seçenek şansı veriyorsunuz siz bunlara?

Ege Güngörmez

en cok merak ettiğim bizim suçumuz ne ki bu insanlarla aynı yerde yaşıyoruz. bir çözümü felan olmalı