Görüş Bildir
Haberler
Arzu Kızbaz Yazio: Geçmişin Deneyimleyicisi ‘100 Numaralı Adam’

etiket Arzu Kızbaz Yazio: Geçmişin Deneyimleyicisi ‘100 Numaralı Adam’

Onedio Arena
19.10.2021 - 19:02 Son Güncelleme: 25.10.2021 - 13:55

Hepimiz Kemal Sunal’ın o çok dokunaklı, öğretici ve çoklu mesaj içeren ‘Yüz Numaralı Adam’ filmini hatırlıyoruzdur, değil mi? Bana sorarsanız bugünlerde, ‘deneyimleyici’(influencer) kimliği altında deneyimlerini aktaran kitleleri izledikçe hiç aklımdan çıkmıyor desem yeridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her şeyi deneyimlediklerini düşündüğümüz bu kişilere yazılan yorumları okudukça inancın kaybolduğu ve kurulan güven köprüsünün yavaş yavaş yıkılmaya başladığına şahit oluyoruz.

Her şeyi deneyimlediklerini düşündüğümüz bu kişilere yazılan yorumları okudukça inancın kaybolduğu ve kurulan güven köprüsünün yavaş yavaş yıkılmaya başladığına şahit oluyoruz.

Kıvanç Tatlıtuğ, ‘Kıvanç mavisi’ tişörtünü giydiğinde, o tişörtü alıp giymek isteyen kitle, şimdilerde o tişörtü, deneyimleyiciler giyse, bir ücret karşılığı bu işi yaptıklarını, bir dönem de olsa Kıvanç Tatlıtuğ gibi markayı temsil etmeyi değil, o anda ve tam da o noktada ürünün satışından gelir elde etmeye odaklanıldığını artık daha çok hissetmeye başladı ve inancın yerini artık güvensizlik aldı.

‘Bedavaya aldın biliyoruz, neden alışveriş yapıyor gibi yapıyorsun?’ eleştirilerine maruz kalan bu kişiler, bu durumdan rahatsız olmuyor değil, giderek bu tepkiler çoğalıyor çünkü, kimi görsek ‘ekranı kaydır’ emri veriyor. Şarkıcısı, türkücüsü, oyuncusu, tanıdığımız, tanımadığımız, az tanıdığımız herkes… Bir emirdir gidiyor. Ekranı kaydır! Acaba bu ürünler gerçekten denenerek mi öneriliyor? Bundan emin olmak mümkün değil. Ünlülerden deneyimleyicilere geçişteki temel nokta aslında ‘100 Numaralı Adam’ filmini anma sebebim. Bu filmde Kemal Sunal, halkı temsil etmesi, güven teşkil etmesi ve bir ürünün reklamı yapıyor gibi değil de onu gerçekten deneyimlemiş ve öneren bir kişi olarak varlık göstermesi ile öne çıkıyordu. O halkın içinden biriydi ve halka zarar verecek herhangi bir şey yapmazdı. Ancak gün geldi, yapmak zorunda kaldı. Filmin en can alıcı noktası ise burası zaten. İstemediği, sevmediği ayıplı ürünlerin reklamını yapmaya isyan etti.  Değerler reklamdan daha önemliydi.

Son dönemlerde sosyal medyada Afrika’da su kuyusu açtırmak için deneyimleyicilere teklif götürüldüğüne ilişkin bilgiler dolaşıyor.

Son dönemlerde sosyal medyada Afrika’da su kuyusu açtırmak için deneyimleyicilere teklif götürüldüğüne ilişkin bilgiler dolaşıyor.

Yardım etmek, bir iyiliğe vesile olmak için karşılık beklemek hangi değer tanımına sığar? İyi olduğundan emin olmadığınız, denemediğiniz bir ürünü tavsiye ederken, belki de kısıtlı imkanlara sahip birinin o ürünü almasına vesile olduğunuzda bu tutumunuzu kurduğunuz o güven bağına nasıl yakıştırdığınızı da bir düşünün isterseniz. Size ücretsiz gelen ve üzerinden para kazandığınız ürünleri tavsiye ederken, etraflıca düşünmeniz gereken çok konu var kanımca. Her alanda olduğu gibi bu alanda da istisnalar var mıdır? Vardır belki…

En önemli konu ise, ‘ekranı kaydır!’ emirlerinin her gün defalarca karşımıza çıktığı  günümüzde, bilinçli tüketicinin  bu çağın kazananı olacağı. Ve belki de deneyimlerini aktaran, çok bilinen adıyla, nam- ı diğer influencerlar siz ise, ‘Yüz Numaralı Adam’ filmindeki Kemal Sunal gibi, kapağı düşen buzdolabı için ‘Ekranı kaydır!’ demediğinizde, ya da konserveden çıkan bozulmuş dolmayı yemediğinizde, özetle isminizde saklı olduğu gibi, gerçekten deneyimlemediğiniz bir ürünü tavsiye etmediğinizde, ya da size önerilen ücret karşılığında, ürünü beğenmediyseniz, önermediğinizde kazanacaksınız. Dahası ‘100 Numaralı Adam’ olduğunuzda…

Arzu KIZBAZ

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın