Görüş Bildir
Haberler
Antik Mısırlılar Tarafından İcat Edildiğini Daha Önce Duymadığınız Birbirinden Önemli Buluşlar

Antik Mısırlılar Tarafından İcat Edildiğini Daha Önce Duymadığınız Birbirinden Önemli Buluşlar

Eski Mısırlılar, birçok medeniyeti ve kültürü etkiledi. Mısırlıların icat ettiği birçok şey günümüzde insanlar tarafından hala kullanılıyor. Buluşlar günümüzde ne kadar basit görünse de dünya onlar olmadan gelişemezdi. Ayrıntılar için buyurun...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mürekkep

1. Mürekkep

Siyah mürekkep, insanların her gün kullandığı temel maddelerden biri. Ancak çok az insan nereden geldiğini biliyor. Mısırlılar, M.Ö. 2500 yılında sadece sanat eserleri yapmak için değil, aynı zamanda hiyeroglifler yazmak için de kullandıkları mürekkebi keşfettiler. Mürekkepleri o kadar iyiydi ki, binlerce yıl sonra bile eserlerini ayrıntılı olarak görmemiz mümkün.

2. Makyaj

2. Makyaj

Çağdaş makyaj büyük ölçüde kadınlara ayrılmış olsa da, eski Mısır'da hem kadınlar hem de erkekler görünümleri ve hijyenleri konusunda son derece hassastı. İnsanlar birçok sebepten makyaj yapıyordu. Makyaj sosyal sınıfın bir göstergesiydi: cildinizde ve vücudunuzda ne kadar çok renk kullanırsanız, o kadar zengin görünürdünüz.

3. Mobilya

3. Mobilya

Bir evin içine baktığınızda, insanlığın Mısırlılardan miras aldığı birkaç mobilya görebilirsiniz. Mısırlılara ait kalıntılarda masa, yatak ve sandalye gibi nesneler keşfedildi. Sıradan insanların, evinde birkaç sepet veya sandık vardı. Çok fazla kişisel eşyaları yoktu. Masalar ise sadece mezarlarda adak sunmak için kullanılıyordu.

4. Yazı

4. Yazı

Mısırlılar, hayatlarının yazılı kaydını tutan ilk kişilerdi. İlk yazı biçimleri olan hiyeroglifler, çeşitli çizimlerin ve sembollerin kullanılmasıyla bulundu. Uzaktaki diğer insanlarla iletişim halinde olmak, farklı türde kayıtlar tutmak ve imparatorlukta neler olup bittiğini kontrol etmek için yazılı iletişimi kullandılar.

5. Kağıt

5. Kağıt

Tüm yazılı çalışmaları yapabilmek için üzerine yazacak bir şeye ihtiyacınız var. Mısırlılar böylece kağıdı da keşfettiler. Endüstriyel miktarlarda kağıt ürettiler ve Yunanistan gibi diğer medeniyetlere sattılar. Nil'in kıyısında yetişen bir tür sert kamıştan kağıt yaptılar. Kağıt yapma yöntemini de gizli tuttular.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Saat

6. Saat

Bu cihazlar, Mısırlıların çevreleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağladı. Güneş saati veya gölge saat, güneşin gökyüzündeki konumuna bağlı olarak saatin kaç olduğunu gösteriyordu. Su saati, akşamları zamanın geçişini hesaba katmalarına izin veriyordu. Ayrıca gece boyunca çeşitli ritüeller için de kullanıldı. Su ve güneş saati sayesinde, sırasıyla yılın en uzun ve en kısa gününün hangisi olduğu belirlendi.

7. Peruk

7. Peruk

Sıcak yazlar ve hijyen eksikliği bitlerin ortaya çıkmasına neden oluyordu. Parazitleri uzak tutmak için, çoğu Mısırlı peruk takmaya başladı. Peruk, onları güneşten de korudu. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanıldılar. Sadece rahipler ve işçiler peruk takmıyordu. İlk peruklar insan saçından veya yünden yapıldı. Saçlar örülebilmesi için balmumu ile kaplıydı.

8. Diş hijyeni ürünleri

8. Diş hijyeni ürünleri

Mısırlıların iyileştirmeler yaptığı bir diğer alan da ağız ve diş hijyeni. O zamanlar diş hekimi olmadığı için, ağız kokusu gibi bazı sorunlara kendileri çözüm buldular. İlk denemeleri çok iyi değildi, buluşları bazı  enfeksiyonlara neden oldu. Ardından Mısırlılar diş macunu ve mentol şekeri icat etti. Bu ürünler çeşitli otlardan, tütsü, mür, tarçın gibi uçucu yağlardan yapıldı. Ürünler, bugün günlük hayatımızın bir parçası.

9. Koltuk değneği

9. Koltuk değneği

Koltuk değnekleri tarihte ilk kez eski Mısır'da tasvir edildi. Tasvir, M.Ö. 1500 yılına kadar uzanıyor ve koltuk değneklerinin kullanımını gösteren, keşfedilmiş hiyeroglifler bile var.  İnsanlar koltuk değneklerinin 1950'lerde Thomas Fetterman tarafından icat edildiğini söylüyor, ancak buluş büyük olasılıkla Eski Mısırlılardan önce bulunmuştu.

10. Sulama sistemi

10. Sulama sistemi

Eski Mısırlılar, kuraklık sırasında mahsullerini sulamalarını sağlayan karmaşık bir sulama sistemine sahipti. Önemli miktarda su rezervi yapabilecekleri bir hidrolik sistem geliştirdiler. Eski Mısırlılar, o zamanlar suya çok daha kolay erişebildikleri ve kuraklık sırasında ürünlerini sulayabildikleri için mahsulleriyle ünlüydüler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cam

11. Cam

Gerçek cam ustaları olan Mısırlılar, MÖ 1500 gibi erken bir tarihte renkli cam türleri ürettiler. Büyülü güçlere sahip olduğuna inanılan cam boncuklar yapıyorlardı. Ayrıca kavanozlar ve şişeler yaptılar.  Mavi şişeleri iyileştirici gücüyle ünlüydü. Cam, diğer medeniyetler tarafından yüksek talep gören bir ürün haline geldi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
10
4
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın