Görüş Bildir
Haberler
Anti Tiroglobulin Antikor Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Anti Tiroglobulin Antikor Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
14.10.2021 - 09:00

Anti tiroglobulin antikorları, vücut yapısı için büyük bir öneme sahiptir. Bağışıklık sisteminde gerçekleşen sorunlar tiroglobulin seviyesini de düşürür. Anti tiroglobulin antikorlarındaki herhangi bir dengesizlik, birçok hastalığın habercisi olabilir. Vücudu savunan hücrelerin tiroit bezine karşı mücadele ettiği hashimato hastalığı, bu değerleri yükselten en önemli etkenlerden biridir. Eğer bu antikor seviyesindeki dengesizlik kontrol edilmez ise tiroit bezinde iltihaplanmalar, bağışıklık sistemi bozuklukları, kısırlık, yüksek tansiyon gibi problemler meydana gelebilir. Peki anti tiroglobulin antikor nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir ? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tiroit bezi, boynun önünde ve yanlarında bulunan kelebek şeklinde, birçok damardan oluşan salgı bezleridir. Bu bezden salgılanan hormonlar, insan vücudu için oldukça önemlidir. Tiroglobulin ise tiroit bezi hücreleri tarafından salgılanan bir protein çeşididir. Bu protein, tiroit hormonlarının salgılanmasından sorumludur. Savunma sisteminde yaşanan herhangi bir sorunda normalde virüs ve bakteri gibi zararlı maddeleri yok etmesi gereken antikorlar, tiroit bezine gider ve saldırır. Bunun sonuncunda ise tiroit bezinde anti tiroglobulin ( TG) ve anti mikrozomal antikor ( TPO) üretimi gerçekleşir. Bu antikorlar sağlıklı hücrelere saldırarak, tiroit bezini yok etmeye çalışır. Anti tiroglobulin antikoruna genellikle TPO testinin içinde bakılır. Bazı durumlarda ise ayrı olarak istenebilir. Tiroit bezi fonksiyonu için önemli bir madde olan anti tiroglobulin antikoru hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Anti Tiroglobulin Antikoru Nedir?

Anti Tiroglobulin Antikoru Nedir?

Bağışıklık sistemindeki herhangi bir hasar, tiroglobulin üretimini de etkiler. Bu durumun sonucunda bağışıklık sistemi, insan bünyesindeki sağlıklı hücreleri  zararlı olarak algılar ve onlarla savaşmak için antikor üretir. Bu anti tiroglobulin antikorlarını ölçmek için ise test yapılır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlar Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlar Gelir?

Eğer anti trioglobulin antikor değerleri, 5 IU/ mL'nin üstünde çıkarsa yükseklik anlamına gelir. Bu değerlerin yüksekliği vücutta tiroglobulin antikorlarının mevcut olduğunu gösterir. Anti tiroglobulin yüksekliğinin nedenleri ise şunlardır:

  • Bağışıklık sistem hastalığı

  • Damar hastalıkları

  • Tiroid kanserleri

  • Graves hastalığı

  • Tip 1 diyabet hastalığı

  • Pernisiyöz anemi

  • Otoimmün tiroidit

  • İleri yaş

  • Lupus hastalığı

  • Romatoid artrit

Anti tiroglobulin antikor yüksekliği; kabızlık, sık kilo alımı, kuru cilt, kramplar, ses değişikliği, kalp hızının yavaşlaması, odaklanma sorunu, göz altlarında şişme, adet düzensizlikleri, saç dökülmesi, anoreksiya, dil büyümesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Anti tiroglobulin düşüklüğü ise herhangi bir problem teşkil etmez. Kişinin sağlıklı olduğu anlamına gelir.

Değerleri Ne Anlamlara Gelir?

Değerleri Ne Anlamlara Gelir?

Anti tiroglobulin antikor seviyesinin olması gereken değer aralığı 0- 4 IU/mL arasıdır. Bu oranlar bazı durumlarda değişkenlik yaratabilmektedir. Özellikle testin yapıldığı laboratuvarlara göre oranlarda az da olsa farklılık olabilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın