Görüş Bildir
Haberler
Ankara Kulisi: Anayasa Paketinde Seçim Yaşının 18'e Düşürülmesi ve 'Yedek Vekillik' de Olacak

Ankara Kulisi: Anayasa Paketinde Seçim Yaşının 18'e Düşürülmesi ve 'Yedek Vekillik' de Olacak

ATKN
06.12.2016 - 12:53 Son Güncelleme: 06.12.2016 - 16:58

Bugün basında yer bulan habere göre, bu hafta içerisinde içerisinde Meclis'e sunulması beklenen yeni anayasa paketinde seçim yaşının 18'e düşürülmesi ve 'yedek milletvekilliği' de yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arşiv

AK Parti, yeni anayasa teklifini bu hafta içerisinde Meclis'e sunacak. 

Başbakan Binali Yıldırım, dün AK Parti Genel Merkezi'nde bakanlar ve AK Parti'li milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya gelmişti.

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün parti kaynaklarından edinerek aktardığı haberine göre basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat süren kahvaltılı toplantıda Yıldırım, bir konuşma yaptı. 

Milliyet'in haberinde toplantıya ilişkin detaylar şöyle aktarıldı:

'Yedek milletvekilliği de olacak, ben de o statüye tabi olacağım'

'Yedek milletvekilliği de olacak, ben de o statüye tabi olacağım'

Yıldırım’ın konuşmasıyla 12 maddeden oluşacağı belirtilen anayasa teklifinin içeriğine ilişkin önemli ipuçları verdiği aktarılıyor. 

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta talep ettiği 'yedek milletvekilliği' uygulamasının da yeni sistemde olacağını söyledi. 

Yine habere göre, Yıldırım’ın bu sözleri üzerine, vekillerin kendi aralarında yedek milletvekilliğinin yararları ve zararlarını tartışmaya başlaması nedeniyle salonda bir hareketlilik yaşandı. 

Yıldırım gülerek 'Hayırdır, bir hareketlilik var?' dedi. Ardından, 'Yalnız değilsiniz artık' diyen Yıldırım, 'Ben de o statüye tabi olacağım' diye gülerek konuşmasını sürdürdü.

Milletvekili sayısının sabitlenerek, erken seçim uygulamasını ortadan kaldıracak yedek milletvekilliği sisteminin, Cumhurbaşkanlığı sisteminin tam olarak yürürlüğe gireceği, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin yapılacağı 2019 yılının ardından hayata geçmesinin planladığı kaydediliyor.

Böylece, sistemin bakan olarak atanan milletvekillerinin TBMM üyeliğinin düşecek olması nedeniyle yaşanacak boşluğun doldurulmasında da kullanılacağı aktarılan bilgiler arasında.

'Seçilme yaşı 18 oluyor'

'Seçilme yaşı 18 oluyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca Yıldırım'ın, anayasa değişikliğiyle seçilme yaşını 18’e düşereceğini söylediği aktarılıyor.

Ayrıca askeri yargının kaldırılacağının konuşulduğu da belirtiliyor...

Ayrıca askeri yargının kaldırılacağının konuşulduğu da belirtiliyor...

AK Partili kurmaylar, MHP ile sürdürülen görüşmelerde HSYK ile ilgili değişikliğin de gündemde olduğunu, uzlaşma sağlanırsa bununla ilgili bir maddenin teklifte olabileceğini ifade ediyor.

'Başbakanlık olmayacak'

'Başbakanlık olmayacak'

Bir kişinin 5+5 formülüyle iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabileceğini anlatan Yıldırım, Başbakanlığın olmayacağını söyledi. 

Yıldırım, 'Meclisle kabine ayrı olacak. Ama Meclis’ten de tam kopuk bir yönetim yapamayız' derken, teklifte Cumhurbaşkanı’nca atanacak hükümet için 'parlamento içinden de bakan atanabilir' şeklinde bir hüküm olacağı, bu sayede esasın bakanların parlamento dışından atanması olduğunun vurgulanacağı, TBMM üyelerinden de bakan atanması yolunun açık bırakılacağı belirtiliyor. 

Teklifte parlamento içinden atanabilecek bakan sayısına ilişkin sayı fade edilmeyeceği, takdirin Cumhurbaşkanı’na bırakılacağı öne sürüldü. 

Yıldırım’ın, müzakerelere ilişkin olarak, 'Rusya’dan dönüşüme kadar biteceğini umuyorum' dediği kaydedildi.

Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi yaptığı açıklamada anayasa değişiklik teklifiyle ilgili 'görüşülen 12 madde' olduğunu söylemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
58
12
6
6
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

amına kodumun devleti. 550milletvekili bir sike yarıyormuda birde yedeğini çıkarıyorsunuz. hep boş işler 18e düşse bir iki tane baba parası ile dolaşan elema... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Seçilme yaşının 18'e düşürülmesinde amaç ne olabilir acaba? Yüksek tahsilini bile tamamlamamış, erkekler açısından askere gitme yaşına gelmemiş, henüz bir ça... Devamını Gör

kazmasson x

torunlar büyüyor mehmet efendi ne yapsaydık

zey

İlkokul mezununun bile seçilebildiği ülkede 18 yaşa şaşmamak lazım