Görüş Bildir
Haberler
Android 5.0 Lollipop Resmileşti

Android 5.0 Lollipop Resmileşti

Batuhan
16.10.2014 - 14:48

akşamında Google' ın düzenlediği etkinlikle tanıtılan Android L, beta formunda geliştiriciler için indirilmeye sunulmuştu. Google , yazılımın tam adının böyle olmayacağını, ek özelliklerle beraber yeni Android sürümünün daha gelişebileceğinin sinyallerini vermişti.

Bugün tanıtılan Nexus 6 ve Nexus 9 modelleriyle beraber nihayet hayata geçen yeni Android sürümünün de adı belli olmuş oldu. Android 5.0 Lollipop adını alan yeni sürümdeki yenilikleri bir araya getiriyoruz.

Android 5.0 Lollipop neler getirecek?

Yenilenen yazılım altyapısı

ART ile 64 Bit Desteği Geliyor! Android 5.0 Lollipop 'un en büyük gelişimi ne diye olacak olursa, buna verilecek cevap ART yapısı olacaktır.

Android’in son iki sürümünde yavaş yavaş hayatımıza giren ART, Dalvik sanal makinesi yerine doğal olarak uygulamaları çalıştıran bir yazılım altyapısı.

Böylece uygulamalar daha verimli bir şekilde çalışıyor, daha az güç tüketiyor ve daha yüksek performans sunuyor. Dalvik alternatifi olan ART, doğrudan ARM, x86 ve MIPS mimarileriyle uyumlu olarak çalışıyor. Ayrıca 64 bit desteğine de sahip.

Yapılan testlerde de ART tabanlı Android 5.0 Lollipop'un performans olarak Dalvik tabanlı uygulamaları epey geride bırakmayı başardığını gördük.

Oyunlarda daha yüksek performans

ART ile performansını ve verimini artıran Android, oyunlarda da daha fazla performans sunacak. Artan performansla beraber eklenen yeni özelliklerle PC kalitesinde oyun deneyimi sunacak.

PC oyunlarında gördüğümüz Tesselation teknolojisi ile beraber, geometri ve computer shaders üniteleri geliyor. Ayrıca ASTC texture sıkıştırması da yeni Android sürümüyle beraber gelen özellikler arasında.

Materyal Dizayn!

Android 5.0 Lollipop ile yen, yazılımda çok katmanlı fiziksel layerlar üzerinde işlemler gerçekleşecek. Bu hem daha anlaşılır hale gelecek hem de performans ve görselliği daha da artıracak.

Android’in Tasarım Bölüm Başkanı: “Basit, anlaşılır olmayı amaçlıyoruz. Bir piksel renge ve derinliğe sahip olsa ne olurdu diye düşündük” Bu yüzden Android 5’deki tasarım materyal olarak yenilendi cümlelerini de lansmanda söyledi.

Yenilenen Chrome, 60 FPS’de Çalışacak!

Google’ın Chrome tarayıcısı, tamamen yeni bir deneyim ve performans sunacağı konusunda epey iddialı. Fluid tasarım anlayışıyla yenilenen yeni Chrome, bilgisayarlardaki gibi grafik işlemci tarafından donanımsal hızlandırma ile performansı daha da artıracak. Burada da performansı artırmak isteyen Google, Chrome’daki hızı 60 FPS’de sabitleyerek ekstra yumuşak geçişler ve yüksek performanslı bir deneyimi bizlere sunacak.

Chrome’daki İçerikteki görseller ve metin arasında gezinti tamamen animasyon destekli ve “sıfır gecikme” ile gerçekleşecek.

Yeni Güç Tasarruf Özelliği

Project Volta adı verilen yeni oluşumla beraber cihaz içerisindeki tüm kalemler farklı farklı kontrol edilip, kullanılmadığı zamanlarda güç tüketimi harcamayacak şekilde hazırlanacak. Ayrıca Android 5.0 Lollipop, Android’in pil sorununa da çare olacak çözümlerle donatılıyor.

Battery Historian özelliği, yapılan tüm işlemleri ve açılan donanımsal birimleri işliyor ve sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre cihazın güç yönetimini şekillendiriyor. Qualcomm’un Battery Guru programı gibi diyebiliriz.

Android 5.0 Lollipop ile Gelen Diğer Özellikler

Oyun oynarken veya bir uygulamayı çalıştırırken arama gelirse içeriğe ara vermeden aramayı reddetmek mümkün olacak. Yaptığınız işleme son vermek gerekmeyecek.

Bildirim sistemi de yenilendi. Bildirimleri okumak ve silmek kilit ekranından çok daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilecek. Tek bir dokunuş ile tüm bildirimler detaylı olarak sıralanacak. Ufak bir hareket ile bildirimleri tek tek silebileceksiniz.

Dokunulan butonlar anlık tepki verecek. Animasyonlar çok daha hareketli olacak.

Arama arayüzü tazeleniyor. Numara girişi ve arama arayüzleri farklı olacak.

Gerçek zamanlı gölge efekti sunan 3D animasyon desteği.

Yeni arayüzde Gmail tipografik olarak da güncelleniyor.

Yazan: Tolga Cem Küçükyılmaz

SDN - ShiftDelete.Net

Kaynak: http://shiftdelete.net/android-50-lol...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0