Görüş Bildir
Haberler
Anadolu Halkının Geçmişten Günümüze Kadar Hâlâ Varlığını Sürdürdüğüne İnandığı 12 Şeytani Ruh ve Yaratık

etiket Anadolu Halkının Geçmişten Günümüze Kadar Hâlâ Varlığını Sürdürdüğüne İnandığı 12 Şeytani Ruh ve Yaratık

Aburoski
27.05.2020 - 16:50

Ahmet Burak Turan'ın Türk Canavarları Sözlüğü kitabından Anadolu topraklarında var olduğuna inanılan şeytani ruhların ve yaratıkların bazılarını derledik. 

Açıklamalar da Türk Canavarları Sözlüğü kitabından alınmıştır. 

Kaynak: https://www.idefix.com/Kitap/Turk-Can...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. ALBAS

1. ALBAS

Sevmediği kişiyle nişanlanan kızlara çürümüş hayvanlardan topladığı hastalıkları bulaştırır. Söylenene göre de Albas, yeni nişanlanmış genç kızlara geceleri sevmediği nişanlısının suretinde görünür. Bu nişanlı olduğundan iridir ve bu adam genç kızı parçalayarak öldürmek ister ve ona tecavüz eder. Sonunda da genç kız nişanlısından ayrılır. Ve evlenmeden ölen genç kızların da Albas'a dönüştüğüne inanılır.

2. ARDOV

2. ARDOV

Su Cini olarak bilinen bu kötü ruhun su kaynaklarında yaşadığı söylenir. Uzun boylu, sarışın bir kadın olarak tasvir edilir. Yeni ölenlerin etlerini yiyerek beslenen bu ruhun yaşayan insanlara zararı yoktur. Bu ruhtan kurtulmak için yen gömülen ölülerin mezarlarını başında 3 gün boyunca ışık yakılır.

3. CAZI

3. CAZI

Doğu Karadeniz bölgesinde görülen Cazılar, aslında normal anne ve babadan doğan ve sonradan cadılığı öğrenmiş kadınlar olarak bilinir. Uçabilmek için üzerlerine insan pisliği sürdükleri söylenir. Çocuk ve kadınların ciğerlerini yediklerine de inanılır.

4. ÇAY NİNESİ

4. ÇAY NİNESİ

Çaylarda, ırmaklarda yaşadığına inanılır. Köprüden geçerken suya çok bakıldığında kızdığı ve insanın başını döndürdüğü ve böylece de başı dönen insanın suya düştüğü söylenir.

5. DOMUZCU

5. DOMUZCU

Gaziantep çevresinde evlerde gizlice yaşadığı ve uyuyanlara zarar verdiği söylenir. Ev yangınlarının da nedeni olarak görülür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. ENKEBİT

6. ENKEBİT

İç Anadolu'da varlığına inanılan bu kötü ruhun başında altın bir fesin bulunduğu, sağ elinin ortasının delik olduğu ve uyuyan insanların boğazlarını sıkarak öldürdüğü söylenir.

7. GELİN

7. GELİN

Heybeliada'da Rum mezarlıklarında geceleri gelinlik giymiş genç bir kadının dolaştığına, kendisiyle göz göze gelen erkekleri mezarlığa çekip gecenin sonunda da bu erkeklerin öldüğüne inanılır.

8. GERMAKOÇİ

8. GERMAKOÇİ

Laz halk söylencelerinde maymun ile insan arasında ormanda bulunan bir yaratık olduğuna inanılır. Konuşamadığı ve dayanılmaz sesler çıkardığı söylenir. Uzun ve keskin pençeli olarak tasvir edilir. Yanında taşıdığı kesici aletlerle kendisine saldıran insanları ikiye ayırarak öldürdüğü düşünülür.

9. KARAKONCOLOS

9. KARAKONCOLOS

Kışın en soğuk günlerde insanlara zarar veren kara ve çirkin bir varlık olarak tasvir edilir. İnsanlar uyurken sokaklarda sessizce dolaşıp karşısına çıkan insanlara bazı sorular sorar. Eğer verilen cevapların içerisinde 'KARA' kelimesi geçmezse elindeki tarakla o kişiyi öldürür. 

Yozgat civarında 'CONGOLOS' olarak bilinir. Bu bölgede de açıkta duran yiyecek küplerine tükürüp idrarını yaptığına ve hastalıklara neden olduğuna inanılır. 

Bizim köyde küçükken bizleri epey korkuturlardı özellikle mısır bahçesine girmememiz için karakoncolos'un geldiğini söylerlerdi. 

10. SARALTMIŞ

10. SARALTMIŞ

Türk anlatılarında sarılık hastalığının kaynağı olan kötü bir ruhtan bahsedilir. Sarı tüylü ve büzüşük olarak tasvir edilir. Çok kötü bir ağız kokusu da olduğu söylenir. Hava karardığında karşısına çıkan kişilere nefesini üfler ve bu kişi sararır, bir daha da bu hastalığa çare bulamaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. SATILAY

11. SATILAY

Ruhsal hastalıkların ve intiharın sebebi olduğuna inanılır. İnsanlara bulaşarak onları intihara sürükler. Bu varlığın çıplak ayakla sessiz bir şekilde gezdiği söylenir.

12. UYLAK

12. UYLAK

Özellikle Artvin bölgesinde var olduğuna inanılan bu kötü ruh, geceleri dışarıda dolaşan kişilere ismiyle seslenip onları korkutur. Taş atıp uzaktan seslenerek insanlarla alay eder.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
564
262
156
107
94
61
40
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bilimin gelişmemiş oldugu dönemlerde bazı fiziksel ve psikolojik hastalıklara sebep olarak gösterilen hayali yaratıklar. Kimse sebeblerin pislikten so... Devamını Gör

Pelin Kara

O yüzden adı mitoloji

Pasif Kullanıcı

ALBAS görevini yanlış yapıyor olabilirmi ya.büyük ihtimal kızı sevmediği biriyle evlendiriyorlar kendi tercihi değildir heralde albasta hala kıza oynuyor uya... Devamını Gör

Man o to

Geralt'ı çağırmak lazım toplanıp bir kontrat oluşturalım.