Görüş Bildir
Haberler
Alzheimer Belirtileri Nelerdir

Alzheimer Belirtileri Nelerdir

Orhan Akman
16.11.2014 - 09:21 Son Güncelleme: 16.11.2014 - 16:38

Alzheimer Belirtileri Nelerdir

Alzheimer dünyada insanlar üzerinde sıkça görülen ve ülkemizde de artmaya devam eden, daha çok yaş ilerledikçe unutkanlık belirtisiyle ortaya çıkan, hafıza, konuşmada yetersizlik yaşanan, günlük ihtiyaçları karşılayamama gibi problemlere yol açan ciddi bir hastalıktır.

Unutkanlık hepimizin yaşadığı bir sorundur fakat unuttuğumuz şeyleri hatırlamamız çok da uzun sürmez. Çoğu yoğun bir iş ortamı ve stres faktöründen yola çıkan basit bir rahatsızlıktır. Hayatımızı etkileyen bir problem değildir. Fakat Alzheimer tam aksine beyin fonksiyonlarının bozukluğundan kaynaklı ilerleyen ve geri dönüşümü olmayan, hasta olan kişinin düşünmesinde de sorun oluşturan belirtiler ortaya çıktıktan yaklaşık 7-8 yıl sonra kişinin ölümüne yol açabilecek ciddiyettedir.

Hem erkekte ve hem de kadında belirtileri ortaya çıkan bu hastalık yapılan araştırmalar sonucunda 65 yaş üstü kişilerin, ortalama her 15 kişiden en az birinde bu hastalığın görüldü saptanmıştır. Ayrıca bu hastalık 65 yaşla kalmayıp 50 ila 55 yaş arasında görüldüğü de saptanmıştır fakat diğer yaşlara oranla daha az rastlanmaktadır. Alzheimer kişide yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır, ilk olarak kısa süreli unutkanlıklar olarak kişinin hayatında yer alır. Daha sonra yavaş yavaş hastanın yaşamında büyük bir yer kaplar. Rutin işlerini yapamaz hale gelir. Yakınlarını tanıyamama, söylediği şeyi unutma gibi problemler hat safhada olur. Bu da hastanın psikolojisinin bozulmasında önemli bir yer alır. Bu zihinsel bozukluk yavaş yavaş fiziksel bozukluklara da dönüşür.

Alzheimer hastalığının nedenleri olarak beyinde protein birikimi, sinirsel yapının bozukluğu, beyin hücrelerinin ölümü ve zehirli maddeleri göz önüne alabiliriz. Yaş ilerledikçe hastalığın görülme ihtimali de artmaktadır fakat tam olarak kesin nedeni bilinmemektedir.

Alzheimer Belirtileri Nelerdir diye sorulacak olursa;

Kişinin günlük yaşamını etkileyecek bir problemde unutkan olma(İsimleri, yaşananları hatırlamama vb.)

Her zaman ki günlük işlerini yapamama

Konuşurken kelimeleri anımsamada zorluk çekme

Tarihlerde, kişinin bildiğine emin olduğu şeyleri hatırlayamama

Düşünürken sürekli çelişkide kalma

Davranışlarda ve ruhsal bozukluk

Kişilik özelliklerinin tuhaf bir hal alması

Gibi belirtileri mevcuttur. Doktorlar tarafından çekilen beyin filmi, kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile teşhis edilir. Hastalığın kesin olarak tedavisi mevcut değildir.

Kaynak: http://nasilyapalim.com/alzheimer-bel...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın