Görüş Bildir
Haberler
Almanya, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın Yanında Olduğunu Açıkladı: 'Tek Kıvılcım Felakete Yol Açabilir'

Almanya, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın Yanında Olduğunu Açıkladı: 'Tek Kıvılcım Felakete Yol Açabilir'

Ulaş
25.08.2020 - 15:46

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün yaptığı açıklama ile Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında olduklarını açıkladı. Maas 'Tek kıvılcım felakete yol açabilir' ifadesini kullandı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün Ankara'ya gelmesi beklenen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sabah saatlerinde Yunanistan'ın başkenti giderek Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunan bakan, Maas ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Türkiye ile diyaloğa açık olduklarını ancak egemenlik haklarını savunmaya da kararlı olduklarını söyledi. Dendias ayrıca Doğu Akdeniz'deki sorunun sadece iki NATO üyesi arasında olmadığını, Avrupa Birliği'nin tamamını ilgilendirdiğini söyledi.

'Gerilimin tırmandırılması tüm taraflara zarar verir...'

'Gerilimin tırmandırılması tüm taraflara zarar verir...'

Doğu Akdeniz’deki doğal gaza ilişkin ihtilafların ancak uluslararası hukuk temelinde ve birbirleriyle yapılan dürüst diyalogla çözülebileceğini belirten Maas, 'Gerilimler sadece Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiyi etkilemekle kalmıyor. Gerilimin daha fazla tırmandırılması tüm taraflara zarar verir.' değerlendirmesinde bulundu.

Maas 'Doğu Akdeniz'de hali hazırdaki durumun ateşle oynamaktan farkı yok. En ufak kıvılcım bir felakete yol açabilir' diyerek ekledi:

'Almanya acil ihtiyaç bulunan diyalog ve arabuluculuk sürecini bu yönde talep ve başarı ihtimali olduğu müddetçe vargücüyle desteklemeye hazırdır.'

İbrahim Kalın 'Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tavrıyla yeni bir sürece girdik' demişti.

İbrahim Kalın 'Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tavrıyla yeni bir sürece girdik' demişti.

Hürriyet gazetesine bir mülakat veren Kalın, şunları söyledi:

Quote Message: Türkiye, Yunanistan’dan veya bir başka ülkeden gelen tehdit, yaptırım gibi açıklamalara prim vermeyecektir. Biz aslında iyi bir noktaya da getirmiştik bu işi. Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak müzakerelerin ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili açıklamaları yapacakken bir gün önce Yunanistan, Mısır’la anlaşma yaptığını açıkladı ve bütün bu süreci baltalamış oldu. Orada ciddi bir güven krizi ortaya çıktı. Müzakerelerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanımızın oynadığı yapıcı rol kritik bir öneme sahip. Almanya’nın kolaylaştırıcı rolü de son derece önemliydi. Yunanistan’ın bu tavrıyla şu anda yeni bir sürece girmiş olduk. Çünkü Yunanistan ile Mısır anlaşması orada duruyor. Hiçbir şey olmamış gibi hareket etmemiz mümkün değil.”

'Türkiye, Yunanistan’dan veya bir başka ülkeden gelen tehdit, yaptırım gibi açıklamalara prim vermeyecektir. Biz aslında iyi bir noktaya da getirmiştik bu işi. Türkiye ve Yunanistan karşılıklı olarak müzakerelerin ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasıyla ilgili açıklamaları yapacakken bir gün önce Yunanistan, Mısır’la anlaşma yaptığını açıkladı ve bütün bu süreci baltalamış oldu. Orada ciddi bir güven krizi ortaya çıktı. Müzakerelerin bu noktaya gelmesinde Cumhurbaşkanımızın oynadığı yapıcı rol kritik bir öneme sahip. Almanya’nın kolaylaştırıcı rolü de son derece önemliydi. Yunanistan’ın bu tavrıyla şu anda yeni bir sürece girmiş olduk. Çünkü Yunanistan ile Mısır anlaşması orada duruyor. Hiçbir şey olmamış gibi hareket etmemiz mümkün değil.”

Peki, Doğu Akdeniz'de neler oluyor?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
96
73
20
6
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kalem Kelam

İnceldiği yerden kopacak. Bugün olmasa yarın! Biz ne zaman bir katma değerli bir girişimde bulunacak olsak, batı mutlaka buna bir bahane bulup kıstıracak. Se... Devamını Gör

Ercan

Mavi vatan aklı başında herkesin önemsediği bişey muhalifim diye bunları eleştricek biri değilim..bu heriflere bıraksak ayağımızı sokamıyacağız denize skerle... Devamını Gör

Metin Uzun

Dis siyasette Turkiyenin dikkatli ve saglam adimlar atmasi gerek. Dogu Akdeniz gerginligini diplomatik girisimlerle masada cozmemiz mumkun fakat icinde bulun... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bu işin masada çözülme imkanı yok maalesef, Yunanistan o hakkı kaybetti. Bundan sonra yapılacak tek şey Gunboat diplomasisi.