Görüş Bildir
Haberler
Akkuyu Nükleer Santrali İçin 3 Yıllık Ön Lisans

Akkuyu Nükleer Santrali İçin 3 Yıllık Ön Lisans

Onedio Medya
25.06.2015 - 18:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) önerilerirden hiçbirine uyulmadığı ortaya çıkan Akkuyu Nükleer Santrali için ön lisans verildi.

Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, nükleer santralin elektrik üretim tesisinin yatırıma başlanabilmesi için gerekli izinlerin alınabilmesi amacıyla bugünden itibaren 36 ay süreli ön lisans verildiğini açıkladı.

Yılmaz, Ön lisans kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde şirkete üretim lisansı verilecek” dedi.

Uluslararası ajansın raporu hiçe sayılmıştı

Uluslararası ajansın raporu hiçe sayılmıştı

Türkiye ile Rusya arasında 2010’da imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’ya yapılacak. Uzmanların ‘tam bir yıkım projesi’ olarak nitelediği Akkuyu, yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırımla dört üniteden oluşacak ve toplam kurulu gücü 4 bin 800 MW olacak.

Yıllık 8 bin saatlik çalışma süresiyle elektrik üretim sisteminin ana unsurlarından biri olması planlanan santralin işletmeye alındıktan sonra Türkiye’deki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7’sini karşılayacağı savunuluyor. Santralin ilk ünitesinin planlanandan daha geç şekilde ve 2022’de devreye girmesi bekleniyor.

‘Devlet sırrı’ rapor

Akkuyu’ya ilişkin ‘devlet sırrı’ olarak gizlenen ancak daha sonra ortaya çıkan Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu raporunda, santral projesinin ÇED raporunda bir entegre tesis olarak değerlendirilmediğinin altı çizilmişti.

Atıkların kontrolünden iletim hatlarına, taş ocaklarından olası kazalara karşı nasıl güvenlik önlemlerinin alınacağına kadar birçok hayati bilginin yer almadığı ÇED raporunda Akkuyu’nun yapılması durumunda Türkiye’nin enerji ihtiyacının ne kadarını karşılayacağı gibi bilgiler bulunmaktaydı.

Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0