Görüş Bildir
Haberler
Aile Bakanlığı ve Enes Kara'nın Babasının Talebiyle Haberlere Erişim Engeli Getirildi!

Aile Bakanlığı ve Enes Kara'nın Babasının Talebiyle Haberlere Erişim Engeli Getirildi!

Ulaş
13.01.2022 - 15:06

Kaldığı cemaat yurdunda gördüğü baskıları, gelecek kaygısını anlatan ve yaşamına son veren Enes Kara hakkındaki bir dizi haber hakkında, babası Mehmet Kara’nın kişilik haklarını gerekçe göstererek yaptığı başvuru sonucunda erişim engeli kararı verildi. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da mahkemeye başvurarak Enes Kara'nın intihar ettiği haberlerine erişim engeli kararı çıkarttı.

Kararlar, AYM’nin geçen günlerde değiştirilmesi gerektiğine hükmettiği yasa maddesi kapsamında alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'de yer alan habere göre, İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdunda gördüğü baskıları ve gelecek kaygısını anlatan ve yaşamına son veren Enes Kara’nın babası Mehmet Kara’nın başvurusu üzerine bir dizi habere erişim engeli kararı getirdi.

Enes Kara’nın babası Mehmet Kara, avukatları aracılığı ile yaptığı başvuruda, “Enes Kara'ya ait video görüntüleri ile birlikte ve bu videoya yönelik çeşitli basın yayın organlarında, haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında gerçek dışı ve hukuka aykırı yayınlar yapılarak, müvekkillerinin kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu, söz konusu videoların yayınlanmasının müvekkilinin acısını daha da arttırdığını, müvekkilinin ve ailesinin özel hayatının gizliliğini ihlal ve kişiliğine hakaret teşkil edecek fiillerle suç işlendiğini ve işlenmeye devam edildiğini, müvekkilinin bu yayınlara rızasının bulunmadığını, yayınlar nedeniyle toplumsal baskıya maruz kaldığını, yayınların devam etmesi halinde mağduriyetin de devam edeceğini, bazı haber sitelerinin sırf kendi ideolojik yaklaşımlarını desteklemeye yönelik yapmış oldukları bu yayınların, müvekkilinin ve ailesinin mağduriyetini arttırdığını, bu nedenlerle yapılan yayınların kişilik haklarına ağır saldırı niteliği taşıdığını” savunarak bir dizi haber hakkında erişim engeli ve içeriklerin yayından çıkarılmasını talep etti.

İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, aralarında BirGün, Cumhuriyet, Onedio, Halk Tv, Tele 1, soL ve t24’ün haberlerinin de yer aldığı 17 haber hakkında erişim engeli ve içeriğin yayından çıkarılması kararı verdi.

İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, erişim engeli talebini kabul ederek karar metninde şu ifadelere yer verdi 👇

İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, erişim engeli talebini kabul ederek karar metninde şu ifadelere yer verdi 👇

'Konu somut olayların gelişimine bakıldığında, başvurucunun oğlu olan ve Elazığ ilinde tıp fakültesi öğrencisi olduğu anlaşılan Enes Kara'nın intihar ederek yaşamına son verdiği, ölümünden önce kendisini intihara sürükleyen sebeplere ilişkin bir video kayda aldığı, ölümünden sonra bu video kullanılarak birçok haber sitesinde haber konusu yapıldığı, Enes Kara isimli kişinin intihar etmesi sonucu ölmesi şeklinde gerçekleşen olayın her ne kadar haber değeri bulunsa da, yapılan haberlerin içeriklerine bakıldığında, müteveffa Enes Kara'nın kayda aldığı videodaki konuşmalarına atfen, ölümünden ailesini sorumlu tutacak şekilde yayınlar yapıldığı, oğlunun ölümünden dolayı zaten üzüntü ve ızdırap içinde olan başvurucu ve ailesinin, yaşamış oldukları bu acının, yapılan yayınlar nedeniyle arttığının izahtan vareste olduğu, yayınların devam etmesi halinde bu mağduriyetlerinin de devam edeceği, internet ortamında yapılan yayınlar nedeniyle, içeriklere erişen kullanıcıların yaptıkları ve/veya yapacakları yorumlarla başvurucunun mağduriyetini arttırabilecekleri, başvurucunun ve müteveffa oğlu Enes Kara'nın, geçmişleri itibarı ile şöhret sahibi, kamuoyunca tanınan ve kamuoyunun ilgisine mazhar olan kişilerden olmamaları, haber içeriklerindeki başvurucunun özel hayatını ve yaşam biçimini ilgilendiren hususların da bulunması nedenleriyle, başvurucunun yapılan haber içeriklerine katlanma yükümlülüğünün bulunmadığı ve yayın içeriklerinin 5651 sayılı yasanın 9/A maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal mahiyetinde de olduğu, bu haliyle başvuruda bulunanın 5651 sayılı yasanın 9 maddesi kapsamında erişimin engellenmesi yönünde talepte bulunmasının usul ve yasalara uygun olduğu...'

Bakanlık başvurusuyla erişim engeli de geldi...

Bakanlık başvurusuyla erişim engeli de geldi...

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak, Enes Kara’nın intiharına ilişkin haberlere erişim engeli getirtti.

Karar kapsamında 22 yayın organının içeriğine erişimin engellenmesi istendi.

Bakanlık erişim engeli talebinde, Enes Kara’nın cemaat yurdunda gördüğü baskıyı anlatmasını, ‘çocukların ruh sağlığını bozabilecek, şiddet ve intihara yönlendirebilecek’ nitelikte olduğunu öne sürdü.

Bu karar da baba Mehmet Kara’nın ‘kişilik haklarını’ gerekçe göstererek yaptığı başvuru sonucunda aldırdığı erişim engeli kararı gibi, AYM’nin geçen günlerde değiştirilmesi gerektiğine hükmettiği yasa maddesi kapsamında alındı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
44
18
6
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

bu baba çok fena. oğlu yaşıyor olsa , cemaatleri kötülüyor diye dava açar.

sirius

en büyük suçlu sensin şerefsizzz senn

gül endam

'Bakanlık erişim engeli talebinde, Enes Kara’nın cemaat yurdunda gördüğü baskıyı anlatmasını, ‘çocukların ruh sağlığını bozabilecek, şiddet ve intihara yönle... Devamını Gör