Görüş Bildir
Haberler
AGİ Kalktı mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir?

AGİ Kalktı mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir?

Yeni yılın gelmesiyle birlikte AGİ fiyatları da araştırılmaya başlandı. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) her yıl devletin aldığı verginin bir kısmının işçiye geri ödenmesi oluyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğanasgari ücret açıklamasında işverende alınan gelir ve damga vergisinin kalktığını söylemişti. Uzmanlar, bu açıklama sonrası AGİ’nin de kalkacağını söylüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamada ‘en az’ ifadesini kullanmasını, AGİ’nin devam edeceği olarak yorumlayanlar da var. Peki, AGİ 2022 ne kadar olacak ? AGİ kalktı mı, 2022 AGİ son durum nedir? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aralık ayından bu yana akıllarda soru işareti yaratan AGİ konusu netlik kazandı. 2022 yılı Asgari ücret tutarına yapılan rekor artışla birlikte bilindiği gibi vergilerin kaldırıldığı da duyurulmuştu. Ancak bu açıklama sonrası 'AGİ kalktı mı, ne kadar, kaç TL, artık ödenmeyecek mi?' soruları gündeme taşındı. Peki, AGİ kalktı mı, 2022 AGİ son durum nedir?

AGİ Kalktı mı?

AGİ Kalktı mı?

Asgari geçim indirimi, çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor.

En basit anlamıyla buna vergi iadesi de diyebiliriz. Bu kapsamda da çalışanın evli olup olmadığına, çocuk sayısına göre AGİ ödemeleri gerçekleştiriliyordu. 2022 yılında ise artık asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.

Ücretler Nasıl Etkilenecek?

Ücretler Nasıl Etkilenecek?

Peki, bu durum ücretleri etkileyecek mi? Öncelikle, bugünkü uygulamaya göre evli, eşi çalışmayan, çocuklu çalışanlar asgari ücrete kadar olan ücretlerinden asgari geçim indirimi alıyorlardı; yeni senede alamayacaklar. Bu durumda ücretlerde bir düşüş olacak mı? Olmayacak çünkü gelir vergisi ile damga vergisi kaldırıldığı için asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinde bundan kaynaklı bir artış olacak. Bu artış da çalışanın gelirine göre 38 lira ile 300 lira arasında değişen tutarlarda yansıyacak. Sadece damga vergisi alınmaması nedeniyle çalışanların ücretlerine 38 liralık katkı olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın