Görüş Bildir
Haberler
AB'den Google'a Uyarı

AB'den Google'a Uyarı

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Parlamentosu Google’ın ticari faaliyetleri ve arama motoru hizmetlerinin birbirinden ayrılmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu, şirketlerin arama motoru ile reklam ve diğer ticari hizmetlerinin birbirinden ayrılmasını öngören karar tasarısı onay verdi. 384’e karşı 174 oyla kabul edilen kararda doğrudan bir şirket adı geçmemesine rağmen asıl hedefin hakkında haksız rekabet suçlamaları bulunan Google olduğu düşünülüyor.

Arama motoru hizmeti sunan firmaların daha sıkı denetlenmesi ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalınması istenen kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak bu karar ile Avrupa Parlamentosu’nun konu hakkında adım atması için Avrupa Birliği Komisyonu üzerindeki baskıyı arttırması bekleniyor. Komisyona yapılan çağrıda “Arama motorları listeleme, değerlendirme ve sıralama sonuçlarını çarpıtmadan ve şeffaf olarak vermelidir” ifadesi yer alırken birbiriyle bağlı hizmetlerin pazarlanmasında arama motorları ve operatörlerin kötüye kullanımlarının engellenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Avrupa’da arama motoru olarak %90 pazar payına sahip olan Google, gizllilikten, ulusal yayıncıların korunmasına kadar birçok başlıkta endişe kaynağı haline gelmişti. Google’ın tekel olduğu oldukça yaygın bir kanaat. Arama motoru olarak tekel olması değil, pazarı adil olmayan bir biçimde manipüle etmek için kullandığında AB anti-tröst yasaları devreye giriyor.

Google, arama sonuçlarını listelerken hile yapıyor

Yelp ve bir grup internet şirketi bir araya gelerek, Google’ın arama motorunun sayfa sıralamalarında taraflı davrandığını ispatlamak için, Google API’si ile bir tarayıcı uzantısı geliştirerek, Google arama sonuçlarını listeletmişler. Bu ‘organik’ listenin Google’ın ‘suni’ olarak arama sonuçlarının üstüne eklediği Google+ tavsiye sayfalarını içermediği görülmüş.

Google’ın kendi sayfalarını üst sıraya yerleştirdiği ‘hileli’ arama sonuçları.

Google API’si ile geliştirilen tarayıcı uzantısının listelediği ‘organik’ sonuçları.

Avrupa Komisyonu’nun Google hakkındaki Anti-Tröst soruşturmaları 2010 yılından beri devam ederken, Şubat ayında varılan anlaşma ile sona ermiş, Google arama sonuçlarında rakiplerine de üst sıralarda yer vermeye söz vermişti. Ancak tepkilerin devam etmesi üzerine soruşturma Eylül ayında yeniden açılmıştı.

Google ise sorunun çözümü hakkında Avrupa Birliği ile çalışmaya devam edeceklerini ancak oylama konusunda bir yorumlarının olmadığını belirtti.

  • Kaynak:  İlerihaber ve Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın