Görüş Bildir
Haberler
7 Astronot Taşıyabilen Yeni Nesil Uzay Aracı

7 Astronot Taşıyabilen Yeni Nesil Uzay Aracı

Batuhan
30.05.2014 - 11:36

7 Astronot Taşıyabilen Yeni Nesil Uzay Aracı

NASA için Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kargo taşıma görevi gerçekleştiren SpaceX firması, yeni nesil insanlı uzay aracını tanıttı. Dragon V2, sadece kargo taşıyan ilk versiyonuna kıyasla 7 astronot barındırabiliyor.

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firması, ateşlendikten sonra iniş yapabilen Falcon 9 roketinin denemesini gerçekleştirmesinden kısa bir süre sonra yeni nesil uzay kapsülünü tanıttı. İnternetten yapılan canlı yayında tanıtılan Dragon V2, geleceğin derin uzay görevlerinde kullanılacak yeni nesil uzay aracı olarak görücüye çıktı.

Dragon V2, bugüne kadar Dünya'ya paraşütle iniş yapan insanlı uzay araçlarının aksine, sahip olduğu itiş gücü sistemi ve yere oturan ayaklarıyla iniş gerçekleştirecek. Musk, uzay aracının 'belirlenen noktaya bir helikopter kadar iyi iniş yapabileceğini' ifade etti.

Isı kalkanı bulunan Dragon V2, sahip olduğu iniş özelliği sayesinde Dünya atmosferinde alev topuna dönerek kullanılmaz hale gelmeyecek ve defalarca kullanılabilecek. Musk, yeniden kullanılabilir roket ve uzay araçları sayesinde uzay görevlerindeki maliyeti ciddi oranda azaltacaklarını belirtti.

Uzay aracının 3D yazıcılarda üretilen SuperDraco iticileri, yaklaşık yaklaşık 15 bin kg itiş gücü üretiyor. Bu kuvvet, Dragon'un sahip olduğu Draco motorlarının ürettiği gücün 200 katına denk geliyor. Dragon V2, her iki iticisinin de devre dışı kalması halinde kullanılabilecek yedek iticilere sahip. En beklenmedik anda ise uzay aracının okyanusa veya yere inişini sağlamak adına paraşütü de bulunuyor.

Dragon V2, ileride yörüngeye ve yörünge ötesindeki hedeflere ilk astronotları taşımayı amaçlıyor. Musk, uzay aracının genel bakıma ihtiyaç duymadan 10 defa kullanılabileceğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/7-a...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0