Görüş Bildir
Haberler
42 Yılda Hayata Dair Öğrendiğim 42 Şey

etiket 42 Yılda Hayata Dair Öğrendiğim 42 Şey

Pınar Özkent
28.09.2022 - 16:33 Son Güncelleme: 04.10.2022 - 08:06

Bu hayatta 42 yılımı tamamlayalı 3 ay oluyor. Bazılarınız için çok, bazılarınız için 'kızım sen de ne ki daha...' 

Her yaşın kendine has bir dokusu var insanda. 18 yaşa girerken mesela. Nasıl heyecanlıydık çoğumuz, değil mi? Hatırlasanıza, o gün büyüdüğümüzü hissettik mesela. 😃 Artık istediğimizle evlenip, istediğimiz yerde yaşayabilir, ehliyet alabilirdik, kendi kararlarımızı verebilirdik.. Ne büyüktük değil mi?!?! 

İnsan yaş aldıkça daha da iyi anlıyor büyümenin hiç bitmeyen bir yolculuk olduğunu. 

Bugünden 20'li 30'lu yaşlarıma baktığımda, 'keşke o zaman da bugün kadar net bilseydim' dediğim çok şey var. Muhtemelen 50'lerden bugüne bakınca da şimdiki halime türlü türlü nasihatlerde bulunacağım.

Bugünkü yaşımın getirdikleriyle, bazı öğrenmişliklerimi paylaşmak istedim sizlerle. Bir zaman karalamıştım. Hayata, size, bana dair.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayata dair öğrendiğim neler var? (Ve keşke daha önce bilseydim dediklerim)

Hayata dair öğrendiğim neler var? (Ve keşke daha önce bilseydim dediklerim)

1. İki taraf arasında bir tartışma olduğunda, üçüncü tarafı bulun. İki tarafın da kazanması / kaybetmesi gerekmez. Başka bir yol mutlaka vardır.

2. Seni çok seven 5 kişiye mutlaka çok değer ver, onların yaşamlarına anlam kat. Bu; 5 milyon takipçiden çok daha değerli. 

3. Üretken olmaya çalışmak çoğunlukla işe yaramaz. Yapmanız gerekenleri çabuk bitirmeye odaklanmak yerine; bitmesini istemeyeceğiniz kadar zevkle yaptığınız bir şeyleri hayatınıza katmayı hedefleyin. 

4. Birilerine, hiç tanımadığınız birilerine dahi olsa, yaptığınız her küçük iyilik; her türlü ödülden daha besleyicidir. 

5. Bir şeyden zamanında vazgeçmek, olana kadar zorlamaya çalışmaktan çok daha güçlü bir yetkinliktir. Ve vazgeçmek yenilgi değildir, yeni bir yola gitmektir. 

6. Yardım isteyebilmek muhteşem bir erdemdir. 

7. Çevrenizde olmasının size iyi geldiği, sizi olumlu hissettirdiği insanlardan başka kimse ile vakit kaybetmeyin. 

8. Zaman biriktirilemeyen tek şeydir. Ve yaşam yolculuğunuzda size, amacınıza ve değerlerinize uymayan herhangi bir şey için zaman kaybetmek anlamsızdır. 

9. Bir şey olmuyorsa bırakmayı bilmek kıymetlidir. Elinizden geleni yaptığınızı bilmek ve yine de olmuyorsa bırakabilmeyi öğrenmek zor öğrenilen ama çok kıymetli bir beceridir. 

10. Hiç kimse bir diğerinden daha özel değildir. Herkes tam ve bütündür. İnsanları farklı kılan tek şey kendilerine has güçlü yönleridir. 

11. Biri sizden bir konuda iyiyse, siz de ondan başka bir konuda iyisinizdir. Bu hiç değişmez. Kimse her yönüyle sizden iyi olamaz. 

12. Geçmişteki tatsız deneyimleri bugüne taşıyarak kendinizi, ilişkilerinizi veya kariyerinizi zedelemeyin. Her deneyim kendi içinde bir yolculuktur. Öğrendiklerinizi cebinize koyun ve ilerleyin.

13. 'Özür dilerim' diyebilmek bir zaafiyet değil; öz saygı göstergesidir. 

14. İnsanları mutlu etmeye meyilli bir yapınız varsa, işe kendinizden başlayın.

15. Yaşamdaki en büyük başarı, değerlerini yaşadığın bir hayata sahip çıkmaktır. Ve değerleri koruyabilmek sınır çizmeyi öğrenmekle başlar. 

16. Kimse, siz izin vermediğiniz sürece, sizi değersiz hissettiremez. 

17. Ne kadar ilerlemiş olursanız olun insanın kendisiyle savaşı bitmez. Kendinizi eleştirecek bir şeyler illaki bulacaksınız. Tam da bu nedenle mükemmelliğin peşinde koşmayı bırakın. 

18. Toksik insanların yanından hızla uzaklaşın. Yalnız kalmak zehirlenmekten çok daha iyi gelir.

19. Kendinizle kalmayı ve bundan keyif almayı öğrenmeniz gerekiyorsa hemen başlayın. İnsan kendisinden çok şey öğrenir. 

20. Birilerinin iyi yaptığı şeyleri yüceltebilmek ve iyi şeylerin farkında olduğunuzu hissettirmek, kötü davranışı cezalandırmaktan her zaman daha iyi sonuç verecektir. 

21. Takdir edebilmek bir yetkinliktir ve bu yetkinliği hem astınız hem üstünüzle olan ilişkilerde kullanmayı unutmayın. 

22. Samimiyetsizlik kadar bir insanı yaralayan çok az şey var. Eğer birine karşı samimi davranamayacaksanız, dünyanın en iyi aktörü bile olsanız, karşınızdakine o duygu geçer. Boşuna rol yapmayın. 

23. Eninde sonunda sizin için hiçbir şey yapamayanlara, bir çıkarınızın olmadığı insanlara karşı nasıl davrandığınızla değerlendirilirsiniz. 

24. İstediğiniz her şeyi yapamaz, her ünvanı alamazsınız. Çok çalışmak / çabalamak size çok şey kazandırır ancak bir insan ancak güçlü yönlerini kullandığı işlerde / alanlarda harikalar yaratır. 

25. Kusurlarınızı kabul edin. Saklamaya çalışmayın. Sizi gerçek bir insan yapan şeyler aynı zamanda kusur ve hatalardır. Olduğunuz insanı kucaklayın. Siz yeterli ve değerlisiniz. 

26. Kimseye evli ya da çocuklu olup olmadığını sormayın. Bu konular hassastır ve birine sormak sınır ihlalidir. Bırakın insanlar istedikleri kadar anlatsın.

27. Bu hayatta mutlu olmak için ilk öğrenmeniz gereken önemli becerilerden biri 'hayır' diyebilmektir. Mümkün olduğunca erken öğrenmeye bakın. 

28. İnsan en çok kendisiyle kavga eder. Bu nedenle, hayattaki en anlamlı ve korunması gereken ilişki; kendinizle kurduğunuz ilişkidir. 

29. Mümkün olduğunca az eşya ile yaşamaya bakın. Sahip olduklarımız aynı zamanda esaretlerimizdir. 

30. Hiçbir kurum, hiçbir pozisyon veya iş kendinizden, sağlığınızdan, sevdiklerinizden daha önemli değildir. Önceliklerinizi iyi belirleyin.

31. En iyi olmaya çalışmak yerine, 'eşsiz' olmaya odaklanın. Çünkü zaten 'sizden başka bir tane daha yok'. 

32. Kendinize ait bir birikiminiz olsun. Az ya da çok önemli değil, ama sadece size ait olsun.

33. İstek ve beklentilerinizi net olarak dile getirmedikçe, bir başkasının istediğiniz gibi davranmasını beklemek zaman kaybıdır. 

34. Başarılarınızı sadece kendinize saklarsanız, onlarca yıl terfi etmeyi beklersiniz. 'Ben buradayım!' demek önemlidir. Bu mesajı; doğru zamanda, doğru şeyi, doğru kişiye vermeye odaklanın. Herkese anlatmanıza gerek yok.  

35. Her zaman karşınızdakinden daha az konuşmaya ve daha çok dinlemeye odaklanın. Dinlemek en değerli becerilerden biridir ve sizi bir adım önde tutar.

36. Çevrenizde mutlaka öğrenme aşığı, gelişimine önem veren insanlar olsun. Kendini yenilemeye çalışan insanlar sizi de davranışlarıyla motive ederler. (Haddini Aş Kulübü'ne üye olmaya karar verirseniz, ne demek istediğimi derinden hissedeceksiniz.)

37. Başarılı olmaya değil, bir değer yaratmaya ve diğer insanlara faydalı olmaya ya da bir problemi çözmeye odaklanın. Başarı tüm bu emeğin yansımalarından yalnızca biridir. 

38. Birinin sizi çok seviyor olması onun sizin beklentilerinizi karşılayabileceği anlamına gelmez. Hata sizde veya onda değildir, sadece ortak beklentilerde netleşmemişsinizdir.

39. Esnafa, mağazadaki kasiyerlere, garsonlara, güvenlik görevlilerine; kısacası ekmek parası için size bir hizmet sunanlara özellikle (modunuz iyi olmasa bile) iyi davranın ve güler yüzlü olun. Onların yaşamlarında gerçekten anlamlı izler bırakacaksınız.

40. Hayatta hiçbir şey kalıcı değildir. Acı da, neşe de, heyecanlar da. Kalıcı olması için uğraş vereceğimiz en önemli şey sağlıktır, gerisi hayatın kendi döngüsünde akacaktır. 

41. Bugün sorun gibi görünen, içinden çıkamadığınız veya sizi mutsuz eden her ne varsa; muhtemelen birkaç yıl sonra sorun olmaktan çıkmış olacaktır. Bugün gözünüzde büyüyen şeyleri soğukkanlılıkla çözmeye çalışın. Neler geldi ve geçmedi ki...

42. Yaşlanmaya karşı en büyük silahınız; merakla yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmaktır. 

Bir de benden son 2 bonus: 

43. Sadece günü kurtarmayın, kaybedersiniz. Hedefiniz 80 yaşında hayatınıza baktığınızda 'İstediğim gibi dolu dolu bir hayat yaşadım, çok şükür' demek olsun. 

44. Paranızı giyim kuşam, araba veya evlere değil; kendi gelişiminiz ve diğerlerinin yaşamına dokunmak için harcayın. Para kazanmak için harcadığınız emeğin anlamı ancak bu şekilde belirginleşir.

Benden şimdilik bu kadar. Öğrenmişliklerle yola devam!

Web

Instagram

LinkedIn

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
34
5
4
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
foschia

Harika bir yazi emeginize saglik

Nazlıcan Yavuz

👏👏👏👏👏👏❤️

youjo.senky

herşey TM iyi hoş söylemiş.diyir ki birimlerine evli veya çocuklu olup olmadığını sormayin