Görüş Bildir
Haberler
2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Asgari Ücret Açıklaması

2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Asgari Ücret Açıklaması

Hacer Tonay
30.11.2021 - 11:51

Tüm Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı. Asgari ücret görüşmelerinin yapılmasına saatler kalmışken milyonlarca kişinin gözü kulağı bu toplantılarda. Zam beklentileri heyecanı artırırken DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından yapılan eş zamanlı asgari ücret açıklaması ise daha da çok merak uyandırdı. Açıklama sonrası gözler yapılacak olan komisyona çevrilirken milyonlar şu soruların cevabını merak ediyor: Asgari ücret zammı açıklandı mı? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret görüşmeleri başladı mı? İşte tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek enflasyonla beraber alım gücünün hızlı bir şekilde düşmesiyle asgari ücrete yapılacak olan zamma olan ilgi her zamankinden daha da fazla oldu. Asgari ücrete yapılması beklenen yüksek oranda zam beklentileri ise gerilimi artırıyor. Aralık ayı itibarıyla başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu büyük bir merakla bekleniyor. Toplantıya neredeyse saatler kalmışken milyonlarca kişinin heyecanlı bekleyişi artmış durumda. Zammın erken açıklanması beklenirken sıklıkla 'Asgari ücret zammı açıklandı mı? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak? 2021 görüşmeleri başladı mı?' diye soruluyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 1 Aralık Çarşamba günü ilk toplantısını gerçekleştirecek.

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Asgari Ücret Açıklaması

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Asgari Ücret Açıklaması

Hak-İş, Türk-İş ve DİSK tarafından eş zamanlı yapılan ortak açıklamada talep ve beklentileri sıraladı.

2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çağrısıyla 1 Aralık 2021 Çarşamba günü (yarın) sosyal tarafların katılımıyla yapılacak.

Hak-İş, Türk-İş ve DİSK tarafından eş zamanlı yapılan ortak açıklamada, 'Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir' ifadelerine yer verildi.

İşte talep ve beklentiler;

  • Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır.

  • Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir.

  • Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmelidir.

  • Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır.

  • Gelir vergisi tarifesi en az yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.

  • Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır.

  • Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır.

  • İşçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.

2022 Asgari Ücret Net ve Brüt Ne Kadar Olur?

2022 Asgari Ücret Net ve Brüt Ne Kadar Olur?

Asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Yapılan açıklamalar ve sosyal medyada yapılan anketlerde yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25'lik zamma göre brüt asgari ücretin 4.471 liraya net asgari ücretin de 3.532 liraya, yüzde 30'luk zamma göre brüt asgari ücretin 4.650 liraya, net asgari ücretin de 3.673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran dikkate alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Gelir Vergisi Kanunu 103. maddeye göre; asgari ücretli bir işçinin, ücret matrahının yıllık 24 bin TL'yi aştığı ay ve takip eden diğer aylarda, ücretinin bir sonraki vergi diliminde yüzde 20 üzerinde vergilendirilmesi gerekiyor. Bu yıl için asgari ücrette işveren payı 554,51 TL, işveren işsizlik sigorta primi 71.55 TL'yi buluyor. Böylece 2021 yılı rakamlarına göre asgari ücretin işverene maliyeti 4 bin 203,56 TL oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mavibiyik

Kurtarmıyor valla %25 de 30 da.