Görüş Bildir
Haberler
2016 Nobel Kimya Ödülü'nün Sahipleri Belli Oldu

2016 Nobel Kimya Ödülü'nün Sahipleri Belli Oldu

Batuhan
05.10.2016 - 13:43

İsveç'teki Nobel Komitesi, Kimya Ödülü'nün 'moleküler makinelerin tasarımı ve üretimi' alanındaki çalışmaları nedeniyle Sauvage, Stoddart ve Feringa arasında paylaştırıldığını açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akademi'den yapılan açıklamada 'Bilgisayarın gelişimi, teknolojinin minyatür hale getirilmesinin nasıl devrime yol açtığını göstermektedir. Bu yılki Nobel Kimya Ödülü sahipleri, makineleri minyatürleştirerek kimyayı yepyeni bir boyuta taşıdı. Moleküler makinelerle ilgili ilk adım, 1983'te halka şeklindeki iki molekülü bir zincir oluşturacak şekilde bir araya getirmeyi başaran Jean-Pierre Sauvage tarafından atıldı. İkinci adım ise Fraser Stoddart tarafından 1991'de atıldı. Stoddart, moleküler bir zinciri moleküler bir eksen üzerine yerleştirip zincirin eksen boyunca hareket etmesini sağladı. Bernard Feringa da 1999'da ilk moleküler motoru geliştirdi.' ifadelerine yer verildi.

Sauvage, Stoddart ve Feringa, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim adamına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek. 

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
7
5
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın